Vargen kommer!

Den dummaste kommentaren jag har läst på länge: ”Vargen får jaga hela året och vi bara några veckor på hösten.” /Kenneth Holmström i dagens DN

Mer än 12 000 vargjägare har registrerat sig för att skjuta 27 vargar i de fem länen Dalarna, Värmland, Gävleborg, Örebro och Västra Götalands län.

Lyssnar man på vad de människor säger, som bor där det finns riktigt gott om varg (till exempel i Lettland, Ryssland, Rumänien eller Kanada) så är mycket få av dem alls rädda för varg. Många förstår knappt frågan. En lettisk skogvaktare ställde motfrågan -”Är ni rädda för räv också?”.
Den var bra!!

I Sverige mördas 100-170 människor och 60 000 misshandlas – varje år. Rådjur orsakar i medeltal två trafikolyckor om dagen, bara i Sörmland.  Älgolyckor orsakar ungefär 10 människors död varje år i Sverige, och runt 500 skadade.
Det är helt enkelt betydligt farligare att åka ut till skogen i sin bil, än alla farorna i skogen sammantagna.
En annan illustration till vargens grad av farlighet, är att i flera av de djurparker där några av närbilderna här på www.de5stora.com fotograferats, släpptes fotograferna in helt fritt och utan övervakning till både järv, lo och varg. De anses uppenbarligen inte vara någon risk alls.

www.de5stora.com/omrovdjuren/varg/farlig/

upprop.nu/odgq

I GP 5/11- 2000 skriver Gunnar Gillberg i en debattartikel om vargen bl.a om våra grannländer och deras vargbestånd. I våra baltiska grannländer finns c:a 2000 vargar, i Rumänien c:a 2500, Spanien 2000, och Polen 1000 vargar , utan att det för den skull innebär någon katastrof på landsbygden.
En intressant jämförelse tycker jag , och med tanke på att vi i Sverige har c:a 350 000 älgar och c:a 700 000 råddjur !

Vad är det med folk egentligen? Jägare gnäller som värsta surpuppor. Vargen tar deras hundar vrålar dom ut och river deras boskap. Hundar däremot river får, lo river boskap, järv går på boskap, björn går på boskap och även korpar har börjat ge sig på kalvar. Det måste väl ändå finnas någon slags balans i det hela. Vargen är INTE ond. Sen går det att skydda sin boskap om man bara vill. Hur 17 gör dom i Rumänien och t.ex. Spanien… Där har dom speciella hundar och småungar vallar fåren. Jag tycker att svenska jägare skämmer ut sig.

Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.