När mänskliga rättigheter ställs på prov

Tittade på UR-skola/Samtiden på Kulturkanalen igår som handlade om dom två egyptier som kidnappades av CIA som kom med ett chartrat plan i natten till Bromma flygplats. OM inte två flygentusiaster sett att det var något speciellt med det plan som kom och skrev om det, hade denna smutsiga byk kommit fram då?

Jag skrev om detta redan 2011 och fem gånger till. Det paranoida USA som jagade muslimer runt om i världen och hade dom liknande namn och misstänktes för att ekonomiskt bidra till terrororganisationer då var det kört.

Hur kunde Sverige ställa upp på detta? Vilket rättssystem har vi? Likadant när jag såg ”Domstolen” i SVT1 igår om kvinnan som satt häktad i över ett år som dessutom var OSKYLDIG!! Helt isolerad utan TV eller tidningar. Det är fruktansvärt. Det ÄR psykisk tortyr. Hon fick 364 000:-. Hon överklagade då hon ville ha 185 000:- till. Hon fick 45 000:-. Staten överklagade och hon förlorade.

Det ÄR vidrigt! Det finns ingen rättssäkerhet!! Jag kan förstå på ett sätt om inte TV finns men för bövelen det måste finnas någon slags sysselsättning som t.ex. veckotidningar möjlighet att läsa böcker eller se på DVD och möjlighet att få en kortlek. Ingen sol bara en en halvtimme i en tårtbit på taket.

Egyptierna utsattes för mycket kränkande behandling från Sverige och CIA. Dom bands både till händer och fötter, försattes med blöja och huva och dom medicinerades och skickades till tortyrfängelse i Egypten. Kan man kalla Sverige för ett rättssäkert samhälle? Dessutom var dom helt oskyldiga. Dom fick skadestånd men jag kommer inte ihåg hur mycket. Familjerna blev ju drabbade då alla tillgångar frystes.

Sen finns det ju en del andra rättsvidriga fall som t.ex. Håkan Lans uppfinningar som USA stal rakt av och vann.

Mänskliga rättigheter finns det i Sverige? Helt ut? Nej anser jag. Finns det rättssäkerhet fullt ut? Nej anser jag.

Här har jag skrivit om detta och det ligger inne i texterna.
2011 – Assange tänker stämma Sverige
2012 – Det svenska rättssystemet
2013 – Drönare
2013 – Mer och mer kommer fram
2013 – Sluta snoka NSA!
Tortyrdaagbok – plågsam läsning om USA:s smutsiga byk

När mänskliga rättigheter ställs på prov
Hur gick det till när de båda svensk-egyptiska männen ansågs utgöra ett säkerhetshot mot Sverige och därför avvisades? Männen avvisades trots att man hade kunskap om att de skulle kunna utsättas för tortyr. I efterhand har det kommit fram att det inte fanns några grunder för anklagelserna. Anna Wigenmark, generalsekreterare för Ordfront, jurist och tidigare ombud för svensk-egyptierna, berättar vad som hände. Hon menar att Sverige behöver se över de skyddsmekanismer som ändå finns för att det inte ska kunna hända igen. Inspelat den 11 november på Clustret, Stockholm. Arrangör: Diskrimineringsombudsmannen.

SVT UR-skola/Samtiden – När mänskliga rättigheter ställs på prov

Finns många artiklar att söka på nätet.

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Kriminalitet, Politik, Rättssystem, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.