”Vi har inte en skyldighet att hålla ute statens rovdjur”

Det var fan-i-mig den dummaste kommentar jag har hört på länge!! Det heter dessutom INTE lik när det gäller djur! Antingen döda djur eller kadaver.

Man kan ju inte skjuta ihjäl vargarna för att man är lat eller inte klarar av att sköta 1000 får.

Ja, lägg ner verksamheten för du klarar inte av att ha djur!! Det borde finnas någon form av självbevarelsedrift om man har 1000 Får!!

Det är ju bara ett stängsel av pinnar!!

”Vi följer lagen att hålla inne våra får. Vi har inte en skyldighet att hålla ute statens rovdjur”, säger fårägaren Johan Lundgren.

Har han samma inställning när det gäller hans familj? Varför har han får överhuvudtaget om han inte tycker att han inte har någon skyldighet att skydda dom!? Så jävla korkat att klockorna stannar!

Skulle vargar göra denna skada på 60 får på två dagar!? Aldrig att jag tror på det. Jag har elstängsel säger han. Enligt Länsstyrelsen saknas det elstängsel på vissa ställen.

JO, DU HAR SKYLDIGHET ATT SKYDDA DINA DJUR!! Detta är rent djurplågeri och jag tycker inte ett jävla dugg synd om denna fårägare.

Varför har han inte skaffat t.ex. två mastiffhundar som är en billig försäkring mot vargattacker. Bor man i ett område med vargar hade jag köpt dessa samma dag jag hade köpt får. Men lamadjur gör också jobbet.

Natursidan – Stora mastiff-hundar skyddar får mot varg i Sverige

Varför inte herdehunden Kangal från Turkiet som garanterat skyddar djuren.

Här en lista på lämpliga hundar som skyddar boskap.
Alla hundraser -Boskap vakthundar

Det går att skydda sig om bara viljan finns!
I Mölnbo finns det stora flockar av vildsvin som också kan göra stora skador på ett så litet djur som ett får. Har han sett vargarna? En fårägare som känner ansvar vakar över sin flock även under natten för att försäkra sig om vad som händer.

När jag bodde i Hölö för många år sedan och det fanns en dåre som skadade hästar var vi ute i hagen under natten.

Jag tycker inte att han ska äga får för han känner inte det ansvar som man ska göra. Man måste anpassa sig efter den miljö man lever i.

Fårägaren: ”Vi orkar inte plocka fler lik”
Ett 60-tal får dog efter två vargattacker i Sjundareviret i Södertälje kommun förra veckan.

Men länsstyrelsen tillåter ingen skyddsjakt. De angripna fåren var inte tillräckligt skyddade av stängsel, hävdar man.

– Vi orkar inte längre plocka fler lik. Jag ger upp och slutar, säger Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg.

Vid två tillfällen, den 2 maj och den 5 maj, tog sig vargar in bland fåren på Molstaberg gård i Mölnbo i Södertälje kommun.

Ett 60-tal får dödades eller skadades så allvarligt att de senare fick avlivas.

Efter det fick länsstyrelsen i Stockholm in en ansökan om skyddsjakt på varg i området. Men den avslogs.
”Jag orkar inte gå ut och plocka döda djur hela tiden”

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att vargen vid båda angreppen har kunnat nå fåren utan att behöva passera några stängsel. Det beror på att man inte fått upp rovdjursstängsling i en av beteshagarna.

Hagarna har stått helt öppna för vargen på grund av frånvaro av stängsel i vissa delar”, skriver länsstyrelsen.

Efter vargattackerna genomfördes en intensiv stängslingsinsats på gården.

Men efter beskedet om avslag på skyddsjakt på vargen är gårdens ägare uppgivna. Nu har de beslutat att lägga ner verksamheten på Molstaberg säteri.

Expressen – Fårägaren, vi orkar inte plocka fler lik

Vem har sagt att man behöver stängsla för miljoner när det finns andra sätt!
Man kan också ta in fåren i en mindre hage under natten eller ta in dom över natten det fixar en vallhund lätt. En vallhund skäller som besatt om varg närmar sig eller annat rovdjur som lodjur som också finns i området.

Lantbrukarnas riksförbund verkar också vara varghatare för dom om några måste veta vilka alternativ det finns att skydda sina djur förutom vargstängsel.

Jag har skrivit många inlägg om vargen och om hatarna som verkar leva på 1800-talet. I Värmland och Dalarna är jägarna helt galna. Här två länkar.

SQ – Vargen kommer 2010
SQ – Förlorade 26 får i vargattack 2015Vargens tid – Jakten i Sjundareviret får fortsätta trots flera överklaganden- 2016

Olika rovdjur attackerar på olika sätt. Det finns även större hundar som ger sig på får och jag skulle inte bli förvånad om det var hundar. Det har hänt i Skåne. Till och med korpar har gått på kalvar i Småland och då gett sig på ögonen och sen tagit död på kalvarna.

Undvik förväxling
Det kan i vissa fall vara svårt att skilja vargangrepp från hundangrepp. Även hundar tenderar att döda fler djur än de behöver i ett hägn. Vargens bett sitter dock alltid högt upp på kroppen, aldrig lågt. Speciellt i sidor och lår.

Vargar äter bröstfett, juver och könsdelar men det gör också björnen, så här tittar man även på andra bett i det angripna djuret.

Vargar kan även under själva angreppet bita så hårt i ett juver så det slits av, eftersom skinnet är tunt där.

Även björnen biter över nosryggen men det sker i allmänhet närmare ögonen. Vargen biter framtill i mulen.

När det sitter bett i strupen kan det vara svårt att se skillnaden mellan lodjur och varg, men vargens bett är alltid kraftigare och orsaker svåra blödningar och krossade ben.
Vargfakta – Sida om vargangrepp

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Hälsa, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.