Vansinnet runt flaskvattnet

Jag såg denna dokumentär för ett tag sedan när vansinnet tar sig upp på nya höjder. Den är riktigt bra och visar på girighetens riktigt fula ansikte.

Ikväll 14/1

Kunskapskanalen
Dokument utifrån
21:00 – 21:50

Dyra droppar. Amerikansk dokumentär från 2010. Att sälja vanligt dricksvatten på flaska har blivit big business. Men vad är det vi köper? Vi får se vilka konsekvenser denna växande och mycket lönsamma affärsidé får för vår hälsa och miljön.

Produktionsår: 2010

Nestlé, Pepsi och CocaCola letar upp småstäder där dom får rättigheter gratis att ta upp vatten som sen säljs dyrt. Bara Nestlé producerar 27 miljarder flaskor. 2008 led 35 stater av torka och ändå pumpar företagen upp vatten när vanligt folk fick förbud att vattna sina trädgårdar. Pepsi pumpar upp 1,5 milj vatten per dag.

Det är dessutom 40% vanligt kranvatten i flaskorna. Sanslöst. Plastflaskorna försämrar dessutom vattnet p.g.a gifterna som finns. I Corpus Christi finns det största raffinaderiet där PET-flaskor tillverkas. Folk som bor nära blir sjuka av cancer och missbildningar är 84% större än i övriga USA. FDA som är en tillsynsmyndighet har återkallat miljontals flaskor då det har hittats bakterier men det är en droppe i havet och i många stater görs inga tester.

I flaskorna finns toluen som är ett nervgift. Det finns styren som är cancerframkallande och påverkar fertiliteten. Det finns Ftalater som påverkar fertiliteten. Det finns bisfenol A som är mycket giftigt, påminner om östrogen.

I stora PET-flaskor finns BPA som också är mycket giftigt. Idag tror man att typ1 diabetes kan bero på allt gift som finns i flaskorna.

80 miljoner flaskor dricks varje dag och bara 50% återvinns. Många flaskor hamnar i havet där dom påverkar djurlivet och stränderna överhopas av flaskor.

När man testat BPA på möss så har dom fått förändrade könsorgan.

Varje gång vi köper en PET-flaska bidrar vi till eländet.

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.