Kal o Ada på Korpbergsgatan

Men härregud! Jag har bott på samma gata som detta par. Kal (Karl Olsson) o Ada (Lindström) har funnits på riktigt och dom bodde på Korpbergsgatan vid Ättestupan, Ramberget.

Jag flyttade hemifrån väldigt tidigt eller rättare sagt blev jag utsparkad av den karl mamma var gift med. Jag var 15 år och hade precis slutat skolan. Korpbergsgatan ligger på Hisingen vid Herkulesgatan men det finns inte kvar idag då det brann 1982 och revs och det enda som finns idag är en asfaltsstump. Ada dog samma år som jag bodde där och Kal dog 1971.

Där jag bodde först var ett “spisrum” (köket) som hörde till en cykelverkstad som låg på hörnet ut mot Herkulesgatan fast det var tillbommat till verkstaden (rummet). Jag betalade 35 kronor per månad för det. Efter nåt halvår fick jag en etta på tredje våningen närmast “kråkslottet” som jag kallade det, en vit stor villa uppe på berget dit man kom via en trätrappa. Det var lite kusligt det där kråkslottet. För lägenheten betalade jag 55:- per månad. Det fanns en bensinstation precis utanför där jag köpte fotogen och gaspolletter. Då arbetade jag som fotobiträde hos Hugo Nilssons fotoateljé på Södra Hamngatan. Jag fick torka bilder, klippa, sortera och packa semesterbilder mest och jag tjänade 300:-/mån.

Hyresvärden hette Lennart Lennartsson och var en liten sur gubbe. Han hade en son som var snygg vill jag minnas. Under mig bodde en gammal tant som var så nyfiken att jag fick ta av mig skorna och smyga när jag skulle upp för trapporna. Det var trätrappor med linoleum eller nåt liknande och det hördes lång väg när man gick på dom och tanten genast på dörren.

Jag hade målat köket svart och jag hade hela rummet fullt med fiskenät och röda och gröna kulor som var poppis då. Bealtles, Animals, Spotnicks och PJ Probi spelades för fullt på en skivspelare i väska. Men det var trist att bo där så jag flyttade hem till mormor i Majorna. Hon bodde hos sin syster i Malmö halva året så jag hade lägenheten helt för mig själv. Jag hade också fått ett nytt jobb på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som låg på Köpmansgatan 12 i Nordstan. Längre ner på gatan låg Cue Club, den beryktade rockklubben och där var jag några gånger i början av 1966.

Kal o Ada

* * * * * * * * * * * * * *

Högerklicka/Visa bild

Idag

Det är så roligt för jag skrev till Stadsarkivet och dom hade en bild på Korpbergsgatan som det såg ut när jag bodde där. “Kråkslottet” hette “Tornvillan Oscarshöjd” och det var den som brann 1982. Dom röda prickarna är var jag bodde.

Nu ska jag skriva till en barndomskamrat från Kortedala som bodde där också. Även Fredde Granberg är född där och hans mamma umgicks jag lite med då.

Det här inlägget postades i Boende och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Kal o Ada på Korpbergsgatan

 1. Pia Birgitta Skoglund skriver:

  Hej.
  Jag har bott på Korpbergsgatan från min födsel i 1958, och ett par år fram. Sen flyttade vi till Rösered. Numera bor jag sen1967 i Danmark.
  Jag minns att där alltid var barn att leka med . Konstigt att allt är borta nu.

  Många kramar

 2. admin skriver:

  Nemen vad roligt! Kommer du ihåg var du bodde? Då flyttade du ungefär när jag flyttade in, 1963.

  1965 var jag mycket nära att flytta till Köpenhamn då Politiken ville ha mig som fotokopist/reprofotograf. Men i sista stund ångrade jag mig. Jag har danskt ursprung på pappas sida, Torslow.

  Kram tillbaka!

 3. Pia Birgitta Skoglund skriver:

  Hej igen.
  Jo då, jag minns det var 3 hus från tppen vid Ramberget, och på 3 vånigen.
  Jätte roligt med bilden från dengången, det hela ser så stort ut, men det var det ju också. Konstigt med den lilla bit väg som är kvar.
  Jag har fortfarande en del familj i Sverige. I Göteborg, Torslanda, ôkerö, på Orust. Vi var där denna sommar, det är alltid skönt att komma ” hem” igen.
  Roligt med denna kontakt.
  Kram Pia Birgitta.

 4. Pia Birgitta Skoglund skriver:

  Va var det förövrigt i det stora ” slot”, var det ochså lägenheter?

 5. admin skriver:

  Ja, det var lägenheter i “slottet”. Det var ett riktigt familjen Adams-hus. Men när det brann ner så rev man resten också. Himla synd att det brann.
  Ett riktigt spökhus.

  Jo, det var riktigt trevligt att du fann sidan! 😀

 6. anita holmqvist skriver:

  jag bodde I slotted fran 1958 tills 1964 da jag gifte mig. min mamma och pap a bodde dar tills ungefar 1980. det var manga finska familjer som bodde dar. vi var som en enda stor familj allesammans. Elsa Visik som bode I forsta vaningen av slotted planterade blommor I sin tradgard varje morsdag gav hon min mamma en vacker pion och sa att den var for Anita. Jag hade flyttat till USA. Nar det brann horde Mamma och papa av det och gav sig av ner fran Hjalmar Brantings platsen till Korpbergsgatan for att saga farval av det kara stallet. Mamma grat. Hon var handikappad och var tvungen att flytta dar ifran. Dar fans ju varken varme eller badrum Hade hon klarat av det skulle hon velat stanna dar livet ut.

 7. admin skriver:

  Anita! Då bodde vi där samtidigt. Jag flyttade dit 1963 i hörnet där det låg en cykelverkstad. Jo, det bodde många från Finland och jag umgicks med en finska då som jag inte kommer ihåg vad hon heter fast hon bodde i huset där jag bodde. Jag tror att hon hette Granberg i efternamn, finlandssvensk kanske. Hon fick barn med en väldigt ung pojke som hette Alf i förnman. “Slottet” var väldigt kusligt då. 🙂

 8. Tuula Karlsson skriver:

  Hej Anita. Oj vad kul att hitta dig här. Vi bodde ovanför er i spökslottet. Tant Holmqvist var som en andra mamma för oss. Jag och min kompis Sirkka var ibland och rastade Dittan och Bianka. Har allt tänkt på dig under åren som gått. Träffade din mamma när hon bodde på Hjalmar Brantingsgatan. Min mamma hette Eva och styvfar Topi. Det var tider det. Minns du orgeln, såg en likadan härom dagen och tänkte då på er. Hälsningar Tuula.

 9. Tuula Karlsson skriver:

  Hej Admin jag bodde också där vid denna tid, högst upp i spökslottet.Hon du kallade Granberg hette inte så men annars är det rätt. Barnet blev en dotter som något år senare följdes av en son.

 10. admin skriver:

  🙂 Vad kul att flera hittat till den länken som också bott på gatan och i slottet.

  Hette hon Grankvist då? Hon var från Finland, kanske finlandssvenska. Pappan till barnen heter Alf Pilnäs för vi umgicks en kort period. Han var ju bara 16 år när han blev pappa. Det var en rolig tid då kom Beatles första platta, Animals och P.J. Proby.

  Ska jag mejla Anita och Pia så att dom kommer hit för att prata om gamla tider?

 11. Tuula Karlsson skriver:

  Hej igen Admin, hon heter Ritva och är min ungdomskompis men efter namnet är fel. Jag är gudmor till flickan som döptes till Susanne. Är mycket trevligt med denna kontakt skicka gärna mail till de båda andra. Vi kanske också har träffats,vem vet.

 12. admin skriver:

  Ja, just det, Ritva heter hon. Jag mejlar och så ska jag leta fram ett foto på mig och Alf Pilnäs. 🙂

 13. admin skriver:

  Tyvärr så har ingen hört av sig! Kanska använde dom mejl som inte finns eller mejl dom bara använder vid kommentarer och aldrig kollar. Tråkigt, för det hade varit kul annars.

 14. Tuula Karlsson skriver:

  Tråkigt att dom ej har hört av sig men det kanske kommer .Men vem är du själv jag har kontakt med flera från detta område. Om du inte vet finns det en intressant grupp med information och foton från detta område. Hör gärna av dig, hälsn Tuula.

Kommentarer inaktiverade.