GMO – när patent går före äganderätt

EU förlorar 25 miljarder kronor om året på att inte använda GMO-grödor.
Vissa GMO-växter kräver mindre bekämpningsmedel, andra kan minska behovet av konstgödsel, eller till och med, som grödor som tas fram för utvecklingsländer, minska undernäring genom extra vitamininnehåll.
Företagen, i USA Monsanto , som äger rätten till exempelvis GMO-majs eller sojabönor, äger också rätten till dess vidare användning. Den enskilda lantbrukaren får inte göra som han vill med sin skörd, han får inte spara utsäde till nästa år, något som alltid varit grunden för jordbruk.
Monsanto har bara i USA närmare hundra anställda spioner som åker runt bland fälten och undersöker om bönder ändå sparar utsäde, i stället för att köpa nytt, av Monsanto. De har gratis tipslinjer dit folk uppmanas att ringa och berätta om sina grannar. Bönder som misstänks stäms på mångmiljonbelopp. De flesta ärenden görs upp i godo, vanliga lantbrukare har inte råd med långa rättsprocesser utan betalar hellre böter.

Det här gäller intressant nog inte bara de bönder som använder GMO-grödorna. Många växter pollineras med vinden. Om grannen har GMO-majs får du också det, och om det upptäcks kontamination på fälten är det upp till den enskilde lantbrukaren att bevisa att han inte själv sått det. Annars får inte han heller spara utsäde. Monsanto äger indirekt hans skörd också.
Det är inte så konstigt att 90 procent av alla amerikanska sojabönor 2008 var GMO. Bönderna har knappt något val.

Monsanto, amerikanskt förstås som har gjort så många bönder livegna fullständigt. Det är inte bara i USA som detta sker utan i Sydamerika, Indien och Afrika härjar dom. Tusentals bönder har begått självmord för att dom har hamnat i Monsantos klor. Ska vi ha det i EU också? Ska Monsanto styra EU:s bönder och förslava dom. Detta är så skrämmande. Inte nog med det Monsanto köper också upp utsädesföretag runt om i världen och sållar ut gammalt bra utsäde och ersätter det eget genmodifierat och när du har köpt utsäde där så är du fast tills du ramlar i graven och ingen vet hur vi och naturen mår efter en lång tid.

Jag har sett dokumentären “Food Inc.” och man ser “1984” och “Du nya sköna värld” fördubblat plus några gånger till. Dessa jävla lobbygrupper med sina tentakler även här. Jag läste att man nu vill ta över Haiti.

Djävulen Monsanto

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.