Om konsten

Odd Nerdrum har varit på tapeten och han besökte Skavlan nyligen och sen är det visst något skattebrott också. Men han tillhör en av mina absoluta favoriter och har gjort sen i slutet av 80-talet. Jag har träffat honom en gång på Konstmuseet i Göteborg i slutet av 80-talet då jag arbetade där och Odd Nerdrum satte upp en utställning. Jag blev helt stum av hans målningar. Jag är konstvetare i grunden och en av mina favoriter är naturligtvis Rembrandt och jag såg ju här många likheter. Men Odd Nerdrum är mycket mer mystiskt och lite otäck också som ger lite fjärilar i magen. Det känns hela tiden som jordens undergång är i antågande.

Den första målning jag såg var “De sovande tvillingarna” i sina kokonger. Och en annan detaljmålning där man ser hur han får fram uttrycket i ansiktet. Ja, han är fantastisk och han är excentrisk, kanske mer än dom flesta men oj vilken konstnär han är!

En av mina favoritmålningar är “Damen med hunden” av Giacomo Balla. Han tillhörde dom italienska futuristerna en gren av fascismen där man skulle utplåna allt som hade med kultur och traditioner att göra. En avskyvärd ideologi men i konsten finns många godbitar som t.ex. damen med hunden som verkligen visar på glad energi men framförallt rörelsen.

Det här inlägget postades i Konst och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.