Vilket jamande!

Nu står Reinfeldt och jamar och säger att han inte menade såååååå. Han pratar om morötter m.m. Dom som orkar arbeta till 75 är de allra flesta egna företagare. Reinfeldt har ingen aning om vad som pågår ute i stora stygga världen. Den består av en åldersdiskriminering utan dess like. Dom som kan tänka sig arbeta till 75 av gräsrötterna är inte många. Sen menar han att folk som känner av sina slitna kroppar ska hoppa av och börja utbilda sig till något annat och börja en ny karriär. Vem F@N!! vill ha en halvskrupplig människa på 50+, visserligen nyutbildad men icke sa nicke. Inte en chans.

Släng ut Reinfeldt i skogen, i stålindustrin, i vården, i T-banan m.fl. arbeten så han kommer ner på jorden. Fy F@N! vad jag hatar högern som bara splittrar folk.

Ett samhälle som är mer jämlikt mår också bättre på alla områden. Jämlikhetsanden borde ingå i skolan för den är verkligen bra.

Jämlikhetsanden

Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen

Det har alltid funnits de som intuitivt förstått att ojäm­likhet är socialt nedbrytande. Men det är först på senare år som man i detalj har kunnat mäta dess effekter. Den bild som då fram­träder är både chockerande och överraskande.

Chockerande eftersom skadeverkningarna visar sig vara långt större än vad man hade trott. Ojämlik­heten är en avgörande ­faktor bakom en rad centrala sociala och hälso­relaterade problem.

Överraskande eftersom ojämlikheten visar sig drabba inte bara de fattiga utan alla. Även de rika får betala ett högt pris i form av sämre hälsa och kortare liv.

Jämlikhetsanden presenterar en omfattande forskning och ­statistik från 21 rika länder – däribland Sverige – som visar hur graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt; hur länge vi lever; hur vi lyckas med våra studier; hur vanliga tonårsfödslar är; hur utbredd fetman är; hur mycket kriminalitet och våld som finns; hur stor den sociala rörligheten är, med mera.

Trots den förfärande verklighet som synliggörs har boken ett hoppfullt budskap. De nya kunskaper som ges om hur våra ­moderna samhällen fungerar är kraftfulla ­verktyg som kan användas för att vända den negativa ­spiral av ökande ­samhällsproblem, misstro och social oro som ­präglat västvärlden i ­flera decennier. Budskapet är att stora sociala förbättringar går att åstadkomma – för alla grupper i hela samhället – om ­politiken ­inriktas på det mest väsentliga: att minska ojämlik­heten.

Jämlikhetsanden­ är en av de mest uppmärksammade politiska böckerna i Storbritannien under 2009.

OM FÖRFATTARNA
Richard Wilkinson har under lång tid spelat en tongivande roll i den internationella forskningen om ojämlikhet och ohälsans sociala faktorer. Han är professor emeritus vid University of Nottingham Medical School. Kate Pickett är verksam som senior lecturer vid University of York och forskare vid National Institute for Health Research.

Det här inlägget postades i Hälsa, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.