Jag är Anti-August!

Det är nästan som att svära i kyrkan men jag aldrig tyckt om honom. Redan i skolan var det usch när vi tvingades läsa honom och analysera vad vi hade läst. Om jag minns rätt så var det “Tjänstekvinnans son” och “Röda rummet”.

De flesta svenskar har en relation till August Strindberg (1849–1912). Vissa tycker att han är det största geni som har spatserat på svensk jordmån. Andra har bara hört talas om honom via Björn Ranelid när han nämnt sin idols namn i någon intervju under Melodifestivalen. Och så finns det de som tycker att Strindberg är den största misogyna mansgrisen någonsin. Det är förståeligt om man har tänkt det sistnämnda. August Strindberg propagerade visserligen tidigt för kvinnlig rösträtt, men är också upphovsman till formuleringar som: ”Kvinnohatare är varje sund man innerst i sitt hjärta; och kvinnodyrkare är alla förskruvade män.”

Det här håller jag fullständig med om:

“Personligen är jag totalt ointresserad av Strindberg. Som teatermänniska tycker jag inte att det är intressesant att se två Fröken Juli per år.”/Åsa Sarachu

Jag tycker att det räcker med föreställning för alla tider.

Ett Anti-Strindbergsseminarium anordnas den 20 maj på Uppsala universitet. För att få reda på tid och adress så finns alla uppgifter i länken. Ingen anmälan behövs och man behöver inte ha någon anknytning till universitetet.

Den 20 maj är Karolinadagen. Jag kommer då att tänka på en Karoliina som nästan fanatisk Strindbergälskare som hon diskuterade livligt på ett finlandssvenskt forum. Jag har väldigt svårt att först detta. Det enda som jag tog till mig var det recept hon la ut på den mycket svåra biff att tillaga som Strindberg älskade.

Jag försökte men detta recept krävde en rörelse snabbare än blixten för att vända på den biffen med det tillbehöret.

Gör så här
1. Blanda senap och äggulor till en smet. Stryk smeten på ena sidan av biffen och strö hackad lök på.
2. Lägg biffen i stekpanna med smeten uppåt. Vänd biffen en gång och stek på andra sidan. Man kan också ta något tunnare biffar och lägga ihop dem två och två med smet emellan.
3. Servera biffarna med stekt eller kokt potatis.

Andra gången valde jag två biffar med smet emellan.

Mer om Anti-August i ETC

Det här inlägget postades i Teater och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.