Jan Guillou

En bra krönika av Jan Guillou som jag hittade idag.

För arbetslöshet och ökade klassklyftor – en mittenståndpunkt

Ständigt påstår politikerna att de ska avskaffa arbetslösheten. De rent av lovar att de ska avskaffa den mycket bättre än sina politiska motståndare. Och allt är bara tomma ord. För om politiker verkligen skulle kunna bekämpa arbetslösheten så skulle den inte finnas kvar. Eftersom ingen politiker, oavsett partifärg, är för arbetslöshet.

När högern vill sänka skatterna för de rika och betala det med minskade utgifter för de fattiga, de sjuka och de arbetslösa låtsas man att det är jobbskapande.

Alltså kommer de flitiga rika nu sätta fart på hjulen så att det kommer hela samhället till godo. Redan på 1960-talet var detta en populär högeridé som den amerikanske nationalekonomen John Kenneth Galbraith döpte till hästskitsyndromet. För om rika får mera pengar så blir de väldigt flitiga. Om de fattiga får pengar blir de lata.

Om hästarna får mer havre blir det mer över för sparvarna att picka i skiten.

Eftersom de rika, genom sin påstådda flitighet, är mer förtjänta än de lata fattiga.

Att återuppväcka den solidaritetstanke på vilken vänstern grundade det svenska välfärdssamhället måste därför vara tidens största politiska uppgift.

Krönikan i sin helhet

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Jan Guillou

  1. leif söderlund skriver:

    Utomordentligt väl tänkt och skrivet av Jan. Det är väl att hoppas på det omöjliga att tro att velpottorna som röstar moderat eller något ditåt ska fatta ett dyft.Det finns ett gammalt talesätt på finska; -vaikea kauhalla ottaa jos on lusikalla laitettu. En svår översättning, ungefär så här: svårt att fylla en slev om det har givits med en sked.

  2. admin skriver:

    Ja, det var riktigt uppfriskande att läsa den krönikan. “Hästskitsyn­dromet” var ju bara för bra!

    Det är underligt att så många lågutbildade och arbetslösa, flest unga män, röstar höger. Det gjordes någon undersökning om det för några år sedan.

    Enligt mig så skulle högern vara det sista jag skulle rösta på. Det är upp och nervända världen.

Kommentarer inaktiverade.