Karin Bojs – jag håller inte med dig

Varg på zoo är inte farligare än varg i natur. Det är vi människor som är respektlösa. Däremot kan en zoo-varg på rymmen vara mycket farligare än en vild varg. En zoo-varg får sin mat serverad och med det inte kan jaga på det sätt som en vild varg.

Vilda vargar är mycket skygga och det är dom hysteriskt skällande jakthundarna som ställer till problem, inte vargen. Om boskapsägare skötte om sina stängsel och skaffade vilddjursstängsel med bidrag från staten hade olyckorna begränsats väsentligt.

Vi människor bara tar för oss och anser oss ha rätt till allt i naturen, bort med vargen, bort med skogen o.s.v. Björnen är inte alls hatad och när jägare får närkontakt med björn så uppstår björnfrossa – Gud så häftigt, när det ändå är bevisat att björn dödar både folk och fä. Vargen har fått skulden för sådant den inte har begått. Hundar är också farliga i t.ex. en fårhage.

När vi går in i ett varghägn ska vi banne mig visa respekt för deras revir och inte bete oss som idioter.

Närkontakt med varg är en helt fantastisk upplevelse! Det finns inget romantiskt med det utan ger oss förståelse för vargen och vi får kunskap genom guiderna.

Varg på zoo – farligare?

Det här inlägget postades i Djuren, Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Karin Bojs – jag håller inte med dig

 1. Hasse skriver:

  Vilddjursdebatten blir polariserad eftersom dom som vill ha många vargar och björnar bor i storstäderna medan dom vilda djuren bor i obyggden.
  Det verkar inte finnas någon förståelse för att människor som bor där det börjar synas vilddjur blir oroliga för att låta sina barn leka utomhus. Standardsvaren blir att djuren är rädda för människor eller att det är väldigt osannolikt att djuren skulla attakera människor.
  Men vad är en acceptabel risk i det här sammanhanget? Bor man långt borta från vargar och björnar acceperar man en högre risk, det är ju andra som drabbas om det händer något.

 2. Shed Light skriver:

  För ett antal år sedan dog en kvinna på sin kennel med Newfoundlandshundar.
  Man hittade henne död med hundarna runt om.
  Ingen vet hur hon hade dött – om de unga noffarna som just då var runt henne hade gjort något och varit uppspelta. Det är stora krafter i stora hundar.
  Har haft en “varg” själv så jag vet, redan när han var 4 mån fanns det en oerhört stark kraft i en sådan hund i lek.
  Obduktionen får väl visa vad som hände.
  Om man får fel stött på hjärtat kan man drabbas, kraften i stora hunddjur kan drabba plötsligt.

 3. admin skriver:

  Hasse, Det där är ett påhitt av varghatare, att det är storstadsbor som vill ha varg. Själv har jag bott i vargtätt område i flera år. Inte nu då.

  Det finns vargar i Stockholm också.

  Jakthundar är dom som ställer till störst skada. Av alla dödade jakthundar så är det jägaren själv och trafiken som dödar flest hundar.

  Ingen människa har blivit dödad av en varg sen 1826 i det vilda. Det som har hänt i Kolmården lär vi aldrig får reda på men det är första gången det händer och det får utredas om möjlig orsak

  Varg attackerar inte människor.

 4. admin skriver:

  Shed Light,

  Newfoundland är ju jättestora. Han som flyttade mig nu hade en valp på 5 månader och han var gigantisk där han satt i lastbilen.

  Jo, stora starka hundar som kommer i full kareta mot hjärtat kan orsaka hjärtstillestånd.

Kommentarer inaktiverade.