“Suomi on ruotsalainen”

Men herreguuud! Ramaskri på finnarna efter en dokumentärserie i finsk TV. Men det är väl så det är, MEN jag tror att dom allra flesta svenskar INTE vill ha Finland på halsen igen. Jag tycker att Finland är alldeles bra att ha som buffert mot Ryssland.

Men det är väl som vanligt att det finns en grupp finnar från norra Finland som är dom värsta stenåldersmänniskorna det vet jag själv efter flera års debatterande på ett finlandssvenskt forum.

En del hat kommer kanske av att många finlandssvenskar står för pälsnäringen i Finland. Finlandssvenskar anses vara översittare och dom som har tjänat stora pengar och Österbotten är det s.k. “skinnbältet” norr om Vasa och där har vi dom värsta religiösa också. Det vore bra om man kunde få en förklaring varför svenskarna är såååå hemska och i synnerhet finlandssvenskarna. Jag förstår faktiskt inte.

Hur många finlandssvenskar finns det i Finland? Runt 300.000. Många finnar hatar men frågar man dom vet dom inte varför. Det liksom finns i deras gener. Vilka stackare!

På ett museum för många år sedan där jag arbetade fanns det tre finländare vilka arbetade som snickare under ett år och alla tre hatade svenskar. Men vad fan gjorde dom i Sverige då då!?

Jag menar, jag och andra svenskar har inget ansvar för vad svenskar eventuellt gjorde för flera hundra år sedan. Finland har ju bara funnits som eget land sen 1917 då dom förklarade sig själva som självstädiga efter att Ryssland erövrade det från Sverige 1809. Finland fanns under Sverige mellan 1157-1809. Det är bara för löjlgt!

”Blir skyttegravskrig”
Mattias Fagerholm är producent för det finlandssvenska tv-programmet “Obs. Debatt” och bekräftar det uppskruvade tonläget i landet.

– Det har snurrat på hela veckan. På nätforumen har diskussionen ofta halkat in på otrevliga och aggressiva diskussioner om finlandssvenskar, säger han och fortsätter:

– Det är som att kasta i en tändsticka i en bensindunk. Det tycks inte gå att föra en vettig diskussion, det blir alltid skyttegravskrig.

”Hatar svenskarna”
Men när “Obs. Debatt” gav sig ut i Helsingfors för att hitta verklighetens näthatare misslyckades man.

I stället mötte man toleranta finländare som talade för tvåspråkighet.

En av dem som uttalade sig är Mirjam Niemi.

– Jag fattar inte varför alla skäller på svenskarna.

– Jag har bekanta som hatar svenskarna men de kan inte säga varför. Så har det alltid varit, säger hon till “Obs Debatt”.

Aggressiv debatt i Finland efter tv-serie om Sverige

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Kultur, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på “Suomi on ruotsalainen”

 1. noboytoy skriver:

  Jag är verkligen orolig över allt detta hat som sprids i och utanför Europa nu. Alla hatar allt och alla och vart i h-vete skall detta sluta?? Alltid är det det manliga släktet som hatar, ofta pga “oförrätter” som de tycker har begåtts mot deras land för flera hundra år sedan. De drivs av hat och hämnd och ett sådant förhållningssätt bland våra maktmän har startat många krig på jorden.

 2. admin skriver:

  Ja, finnarna hatar oss, norrmännen hatar oss och danskarna kallar oss för jönssons…. Dom gånger jag har varit i Norge har jag fått stå till svars för vad Sverige gjorde under andra världskriget. Jag har flera gånger även blivit dåligt behandlad i Finland. Det är bäst att vara hemma helt enkelt eller åka utanför Norden. Kanske det är bättre på Island men där har jag inte varit.

 3. Joe Black skriver:

  Vad är det för puckon som reagerar så starkt på att Finland en gång i tiden tillhörde Sverige? Jag gissar på idioter från rasistpartiet Sannfinländarna. Nåja, högerextrema nationalromantiska partier brukar ju inte ha så mycket verklighetsnärvaro och landets historia är bara viktig om de kan använda den som propaganda i sitt egna syfte att sprida ignorans och trångsynthet.

  Jag har ingenting emot vare sig finländare eller Finland, förrutom att jag tycker att Finlands invandringspolitik är en skam. Rent historiskt är ju Finland mer svenskt än finskt sett till antal år Finland varit en fri nation. Men som alltid finns det gott om människor som bara vill veta av historien om det passar deras egen självbild.

  Jag är själv född i norraste Hälsingland och de flesta av oss häromkring behöver inte gå tillbaka särskilt långt i släktforskningen för att hitta någon finne i släktträdet. Precis på samma sätt så behöver inte finländare som bor vid kusten gå tillbaka många generationer för att hitta en svensk, eller åtminstonde svenskspråkig anfader och en normalt funtad människa ser inget ont i detta.
  Fast att jämt och ständigt dra fram konstgjorda stridslinjer för att upphöja sin egen nationalitet genom att förnedra och förlöjliga andra är knappast något som Sannfinländarna är ensamma om. Sannfinnarnas lika väl som SDs popularitet berättar om att någonting har gått sönder. Hoppas det går att laga.

 4. admin skriver:

  Jag håller med. Hade inte svenskarna brytt sig hade Finland varit ryskt idag. Vem vet, dom hade kanske tyckt att det var bättre.

  Det som är bekymmersamt är att århundrade av hat är också helt obegripligt, att man angriper folk idag som kanske inte ens har en susning vad som hänt för flera hundra år sedan. Någon slags arvsynd!?

  Jo, deras invandringspolitik är hemsk. Dom har ju knappt några invandrare och dom som finns lever farligt. Finnarna är generellt stockkonservativa. Det är väl lite bättre i södra Finland men i Österbotten är det rena rama 1800-talet med alla dessa laestadianer och andra torkreligiösa sekter.

  OT: Ska kolla din musiklista för där finns musik som jag inte vet vad det är för något men mycket har vi gemensamt trots tantålder.

  Detta var bra:…… “som brukar tycka illa om det mesta i livet men är snäll ändå.” Jag känner igen mig i detta.

 5. Stig skriver:

  Den här serien skall visas i svensk TV under hösten. Kanske svenskarna äntligen förstår varför de är så hatade i Finland (för all hjälp och bistånd de fått under flera hundra år från östra delen, men även utbildning i hockey).
  (Annars har Finland haft en bra invandringspolitik.)

 6. admin skriver:

  Jaha…. Jag förstår inte varför Finland hatar oss så. Jag har sett avsnitten på Arena. Och om det nu har hänt saker för 100 år sedan tycker du att jag ska stå till svars som hände långt tillbaka i tiden. Men det har väl med finlandssvenskarna att göra antar jag och tvångssvenskan. Men det är iallafall inte mitt fel. 😀
  Hade du hellre velat tillhöra Ryssland?
  Finland tar inte sitt ansvar när det gäller invandrarna.

Kommentarer inaktiverade.