Bokrean

Jag har köpt två böcker och beställt en.

“Brott i Sverige” av Dag Öhrlund och “Korparna” av Tomas Bannerhed. Jag läser just nu “Monstret” av Micael Dahlén.

Jag har alltid varit fascinerad av galna människor, hur dom tänker. Monstret handlar om dom värstingar som finns som t.ex. Charles Manson och kannibalen i Japan och Den giftiga mormodern Dorothea Puente m.fl. Hur har dessa personer blivit som dom är? Är dom fullblodspsykopater/narcissister? Hur ser det ut i deras hjärnor? Finns det någon grå hjärnsubstans, den som anses innehålla empaticeller?

Jag läste för många år sedan om den japanska sekten med en blind ledare som skrevs av två amerikanska journalister, jag kommer inte ihåg nu då, men där tog dom livet av “otrogna” genom att slänga in dom i stora mikrovågsugnar. Det var inte så mycket kvar efter nån timme. Det var den sekten som också begick terrordådet i tunnelbanan där många gasades ihjäl.

Det måste ju ändå vara genuin ondska! Hur blir folk så genuint onda? Jag tror faktiskt att det finns barn som föds onda. Barn är inga blanka blad för där finns arv från två föräldrar och där kan finnas skador vid förlossningen m.m. Men vid olyckor kan folk bli psykopater om dom får ett slag i pannan och genom att knarka sönder sig.

Jag fick två böcker av syrran när jag fyllde år, “[geim]” och “[buzz]” av Anders De La Motte. Dom sträckläste jag och nu väntar jag på den tredje, att den ska komma som pocket “[bubble]”. Dom handlar om it-världen och är sanslöst spännande. Där finns också en del ondska.

Jag har beställt “Du sköna nya värld” av Huxley. Jag hittar inte mitt ex så jag har väl lånat ut den någon gång. Med tanke på vart vi är på väg så är den högaktuell. Den skrevs på 30-talet.

Boken utspelar sig i en avlägsen framtid, där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barnen skapas på mer eller mindre industriell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn. Huvudpersonerna är Bernard Marx, Helmholtz Watson och vilden som är modersfödd till skillnad från de två förstnämnda. Vilden och hans mor Linda tas in i civilisationen av Bernard.
För att hålla människorna på plats tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen Soma.

Fetstil, OT men med tanke på liberaliseringen av droger.

Det här inlägget postades i Litteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.