Rabbin Lazar är en svensk angelägenhet

Ja, det är han i allra högsta grad och det är sådana religiösa ledare vi behöver för att överbrygga. Man behöver inte överge sin tro för att man vill samarbeta med andra religioner. Jag tycker definitivt att han ska få stanna!!

Det är väl han som vill bygga en moské, en kyrka och en synagoga vägg i vägg så folk lätt kan besöka varandra. Han är viktig!

David Lazar har vitaliserat den Judiska församlingen i Stockholm på en rad områden, bland annat som uppskattad föreläsare och som andlig ledare. Hans alternativa meditativa, musikaliska fredagsgudstjänster har också väckt ett starkt gensvar och dragit till sig många nya besökare.
Samtidigt som David Lazar fungerat som en vitamininjektion för församlingen har han också stått upp för hbtq-personers rätt i samhället (homosexuella, bisexuella, transpersoner och andra queera personer). Under Pride-veckan tog han till exempel initiativet till Sveriges första judiska regnbågsgudstjänst. Nu i sommar viger han, för första gången i Stora Synagogans 143-åriga historia, ett gaypar. Vi förstår att de villkor som församlingen erbjöd David Lazar efter tre års visstidsanställning inte uppfyllde de villkor som man kan förvänta sig. I stället fick rabbin Lazar ett erbjudande som i praktiken innebar att rabbinen känner sig tvinga att sluta.
Sverige behöver en rabbin som, i tider av ökade motsättningar, arbetar för ökad tolerans och religionsdialog.
Vi hoppas att Judiska församlingen i Stockholm betänker situationen och vi vill med detta upprop stödja David Lazars fortsatta arbete som rabbin för den Judiska församlingen i Stockholm och för tolerans och samarbete över alla gränser.

Rabbin Lazar är en svensk angelägenhet

Däremot behöver inte Sverige några fundamentalister som religiösa ledare som den ultraortodoxa judiska familjen nyligen hitkommen till Göteborg från Texas som enligt mitt sätt att se plågar sina fyra döttrar med böner 30 gånger om dagen och kräver hemundervisning. Det gagnar ingen och det överbryggar absolut ingenting, tvärtom. Den familjen kan man skicka tillbaka till USA!

Det är inte klokt om dom får hemundervisning. Får fundamentalistiska muslimers familjer också hemundervisning? Som staten betalar?

Det här inlägget postades i Boende, Politik, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.