Det ultraortodoxa judiska furstehuset Belz

Jag läste i blaskan om det något stora bröllopet i Jerusalem i det ultraortodoxa judiska furstehuset Belz och såg bilderna.

Jag gick in och kollade på YouTube om ultraortodoxa bröllop och hur sjuka är dom inte. Horder av män överallt bara män och inte en skymt av några kvinnor och den stackars bruden står med hängig hållning helt underdånig helt täckt som en vit Mårran.

Och förmodligen brudens pappa dansar i någon sorts morgonrock med knytskärp och ett pälsbeklätt kvarnhjul på huvudet, vita strumpor och svarta skor. Han dansar framåt och tillbaka och han håller ett vitt eller svart band.

Männen överallt hoppar och gungar och sjunger på nån ramsa hela tiden och det hela ser fullständigt vansinnigt ut. Sen dansar männen med varandra fram och tillbaka. Kvinnorna är helt exkluderade här men kanske finns dom bakom panelerna på andra våningen. Kvinnor får inte synas. Kvinnor finns inte som fullvärdiga människor.

Jag såg på ett klipp från någon demonstration och det gick förbi en kvinna då tog mannen som filmade ner kameran så att kvinnan inte syntes. Och när hon var ur bild höjde han kameran igen!!??

Den här familjen Belz är ledare av en av världens största judiska rörelser och dom är stora i USA också.

Efter många om och men släpper pappan bandet och då dansar han med flera män en bra stund. Herregud! Tycker att det räcker med denna förkortade version.

Var tusan finns kvinnorna någonstans


Läste någonstans att det ska springas sju varv runt bruden.

Det här inlägget postades i Israel-Palestina, Kultur, Politik, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.