Därför bör Sverige ge Snowden asyl

Nej, nej! Det tror jag inte vore så lyckat. Han skulle försvinna i ett nafs. USA/CIA bryr sig inte om några regler och dessutom är Sverige en klientstat till USA. Sverige har utlämningsavtal med USA. Om Snowden inte riskerar dödsstraff kommer han att lämnas ut på ett eller annat sätt. Detta gäller också för Julian Assange. Det finns CIA-agenter på amerikanska ambassaden i Stockholm och självklart kommer dom att jaga honom tills dom får fatt på honom. Sätta honom på ett plan i skydd av mörkret och skicka hem honom. Det kan man till och med räkna ut med hålfötterna.

USA kan lova att dom inte kommer att avrättas och så sätts dom in för tid och evighet i något hemskt fängelse kanske på Kuba. Manning har torterats trots att det är förbjudet inom USA. Det brukar dom outsourcade fängelserna klara av på ett ypperligt sätt.

Jag tycker att man är bra naiv om man tror att det skulle gå vägen. Om Snowwden får asyl på Island så tror jag att det är lika illa där. Jag tror att Snowden har en annan kompassriktning som går åt ett helt annat håll.

NSA har haft tillgång både till elektronisk kommunikation och till lagrade data. Det handlar om dina privata e-postmeddelanden, om vad du skriver till dina vänner på Facebook, vad du säger när du pratar med din partner via Skype eller det du skriver i dina privata dagböcker i Word. Om du berättar om de mest intima detaljerna i ditt samliv, om du skriver att du hatar statsministern eller om du berättar hur stora skulder du har, då vet makten om det. Det är 1984 i verkligheten. I en demokrati.
Egentligen är parallellen mellan NSA och FRA lite löjlig. NSA är en myndighet med långt större befogenheter och långt mer makt än FRA. NSA är den största arbetsgivaren i delstaten Maryland och har 30 000 anställda. På FRA jobbar 700 personer. Hela den svenska försvarsmakten har runt 27 500 personer anställda. Det är en skandal av ofattbara mått. Alla människor måste ha rätt till ett privatliv. Vi måste ha rätt att inte bli övervakade av myndigheter. Vi måste ha rätt att undanhålla våra göranden och havanden på internet från säkerhetstjänster – amerikanska och andra. Integritet är inget man viftar bort, utan måste vara en grundbult i ett fritt samhälle.

Därför bör Sverige ge Snowden asyl

Det här inlägget postades i Boende, Internet, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.