Göteborgs biografer

Tänk alla biografer i Göteborg där dom flesta är borta idag!

Lorensberg, Capitol, Draken, Olympia, Cosmorama, Smultronstället, Rialto, Plaza, Palladium, Flamman, Kaparen, Göta, Fyren, Aveny, Spegeln, Victoria, Royal, Mignon och Gnistan. Det var dom biograferna jag gick på. Palladium en hel del då det visades panorama, filmduken var lite böjd och gick över hela salongen. Hur många av dom finns kvar månntro.

Under 60-talet gick jag på hur mycket bio som helst till och med två gånger om dagen på lördag och söndag och även nån onsdagskväll. Jag har skannat in alla dom biljetter jag har sparat med text på baksidan vilken film och med vem och vad jag tyckte om filmen. Hur roligt som helst att läsa.

När jag var 10 år började jag att gå på “Dagens bilder” som gick på Cosmorama vid Brunnsparken. Jag hade 5 kronor i veckopeng och biljetten kostade 2:50. Om jag kommer ihåg rätt fick jag två kuponger av mamma som räckte tur/retur. Annars kostade en biobiljett 4:50:-

Jag satt i timmar för det gick runt från kl.10 tror jag till första filmen började kl.17. Mellan alla reportage och dokumentärer från SF var det Kalle Anka med co och även andra tecknade filmer.

Jag blev ju allmänbildad på kuppen då jag var “tvungen” att se detta i repris på repris till det kom tecknat som jag också då förstås såg i repris på repris och så pågick det varje söndag länge. Mamma tyckte det var skönt förstås att vara av med mig några timmar.

Då var det minsann inga faror som lurade utan det var OK att låta mig ta spårvagnen från Kortedala ner till Brunnsparken och hem igen på eftermiddagen.

Min absoluta favoritbiograf var “Spegeln”. Det var mycket rött och när filmen började och dom röda draperierna drogs åt sidan fanns det en vit skulptur av en kvinna och hon höll jordklotet över sitt huvud och sen sjönk hon ner i under golvet och så kunde filmen börja.

Det här inlägget postades i Film, TV och Media och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.