“TISA”

Hur många vet vad “TISA” är för något? Jag visste inte men jag är inte förvånad. I senaste numret av ETC fick jag reda på vad “TISA” innebär. Mycket pågår bakom lyckta dörrar och tack och lov är det inte riktigt tätt utan läcker här och var. Detta är riktigt skrämmande! Var det därför Barack Obama var här och i EU i september? Det är inte muslimerna vi ska vara rädda. Det finns andra starka välorganiserade krafter som styr i det fördolda och som börjar ta plats i Sverige också. Monsantos är redan här och har kontaminerat vissa åkrar och då är det redan kört.

Det är mycket som hänger ihop med dom starka krafter som finns i USA och om alla dom företag som AIPAC står bakom. Jag ska skriva ett inlägg om det lite senare.

MP: ”TISA-förhandlingarna borde avbrytas omedelbart”
Ett nytt globalt handelsavtal förhandlas just nu i det tysta. Det väntas öppna upp för avregleringar av offentliga tjänster i en omfattning som vi aldrig sett tidigare. Men riksdagspolitikerna har ingen aning om vad som avhandlas eller ­vilken den svenska hållningen är i förhandlingarna.

– Den här typen av förhandlingar, som kan påverka svenska medborgare stort, måste ske på ett transparent sätt där medborgare, organisationer, forskare och folkvalda politiker involveras och kan ge respons på förhandlingarna, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Men vare sig näringsutskottet eller finansutskottet har fått någon information, varken om avtalet eller om de pågående förhandlingarna. De flesta ledamöter ETC har talat med kände inte till avtalet alls. Frågan behandlas inte heller i EU-nämnden.

Det kompakta hemlighetsmakeriet kring förhandlingarna är något som starkt kritiserats av det globala facket för offentliganställda, PSI, som menar att storföretagen däremot kan fastställa dagordningen och får tillgång till möteshandlingarna.

Utländska företag kan till och med ges möjlighet att stämma regeringar för lagar som skadar deras vinstintressen om så kallade förlikningsmekanismer införs i avtalet.

FAKTA: TISA-avtalet

– 2012 lanserade ett 50-tal länder i Världshandelsorganisationen (WTO) hemliga samtal om ett avtal om utökad avreglering av handel inom alla tjänstesektorer, inklusive offentliga tjänster som sjukvård, vatten- och energiförsörjning, utbildning, miljöskydd mm.

– Gruppen omfattar idag Australien, Kanada, Chile, Colombia, Costa Rica, Hongkong, Island, Israel, Japan, Mexiko, Nya Zeeland, Norge, Panama, Pakistan, Peru, Sydkorea, Schweiz, Taiwan, Turkiet, USA och de 27 EU-länderna.

– TISA-avtalet väntas minska regeringarnas möjligheter att reglera, upphandla och erbjuda tjänster och begränsa de politiska möjligheterna att verka för bland annat sociala, ekonomiska och miljörelaterade mål.

– Det föreslagna avtalet är ett direkt resultat av ett lobbyarbete som utförts av multinationella koncerner inom bank, energi, försäkring, telekommunikationer, transport, vatten och andra tjänstesektorer.

– Enligt WTO:s Allmänna tjänstehandelsavtal (GATS) kan länderna välja vilka tjänster man vill avreglera. Enligt förslaget till TISA-avtal kommer länderna åta sig att avreglera upp till 90 procent av alla tjänstesektorer.

– Utländska företag kan få möjlighet att dra värdländer inför domstol på grund av försämrade vinstprognoser.

Källa: Det globala facket för offentliganställda, PSI (Public Services International)

ETC: MP: ”TISA-förhandlingarna borde avbrytas omedelbart”

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Internet, Kultur, Natur, Politik, Rättssystem, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.