Framgångsfällan

Detta är en av dom bästa dokumentärer jag har sett!! ALLA borde se den också borde den ingå i alla skolor. Jag sa högt för mig själv, YES, YES!!

Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit om att USA inte är en demokrati och nu har jag ordet som jag har saknat. USA är en oligarki!

USA suger också ut U-länder genom “generösa” IMF-lån och från världsbanken som innebär svält och död då skulden hela tiden växer. Det var hemskt att se. En forskare påstod att vi kan ändra gener så att vi blir mer funktionella som människor och att ge oss föda. Och jag utgår från att Monsantos ligger i framkanten för dessa projekt. USA:s pampar förstör regnskogar fast dom syns inte själva utan det är småpatronerna som får bära skulden om det visar sig att skövlingen inte går efter dom lagar som finns i Brasilien. En otroligt bra dokumentär.

Det nämndes också om den globala hjärnan – internet som gör oss mycket sårbara då det bara finns ett nätverk och det kan ge världens bakslag då den börjar leva sitt eget liv utan kontroll och utan moral. Det är det vi ser idag att internet håller på att spåra ur totalt. Men jag är inte ett dugg förvånad.

Den syntetiska biologin skrämmer mig också! Craig Ventor född i Salt Lake City som forskar i detta, är han kanske mormon? Där kan jag mycket väl tänka mig att det finns en del hybris.

Vi plågar vår jord något alldeles oerhört och vi måste begränsa antalet människor. Kina är det enda land som har insett detta men även med tragiska konsekvenser. Nu har det kommit en mycket farligare variant av HIV och det bara är så, att reglerar vi inte antalet människor kommer det att komma något superallvarligt virus likt pesten på 1300-talet som gallrar ut folk som vi inte kan skydda oss mot.

Framgång föder framgång, heter det ju. Men håller människan på att gräva sin egen grav, just på grund av sina framsteg?

Mänsklighetens framsteg är häpnadsväckande, men samtidgt ett tveeggat svärd. Teknologiska framsteg tillfredsställer omedelbara behov, men avkräver ett högt pris längre fram i tiden. Förr kunde vi göra slut på resurserna i en region och sedan gå vidare. Men om vår nuvarande civilisation kollapsar av överkonsumtion, så är det kört. Det finns ingen reservplanet att ta till. Vissa hävdar dock att varje framsteg som hotat vår existens också gett oss en nyckel till överlevnad.

I dokumentären följer vi människans utveckling från grottmänniskor till utforskare av rymden. Och vad som kan tänkas vänta i framtiden. Kosmologiforskaren Stephen Hawking tror på bosättningar på andra planeter. Biologen Craig Venter pratar om syntetiska organismer som ska kunna förse oss med konstgjord mat och artificiellt bränsle. Miljöprofessorn Vaclav Smil konstaterar att de som “har allt” måste begränsa sin konsumtion. Primatologen Jane Goodall och författaren Margaret Atwood med flera hoppas på mer moralisk eftertänksamhet från allas vår sida.
Amerikansk dokumentär från 2011 av Mathiu Roy och Harold Crook. Originaltitel: Surviving progress.

SVT-DOX

Är det så här det kommer att bli om kanske 100 år om vi inte sansar oss? Allt kollapsar och imploderar.

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Hälsa, Internet, Kultur, Politik, Rättssystem, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Framgångsfällan

 1. noboytoy skriver:

  Den här dokumentären är oerhört intressant och jag kan bara instämma i vad som sägs. “Vi” har byggt upp ett system i världen som inte är hållbart för ett längre perspektiv, tex överkonsumtion i främst västvärlden, sopbergen, miljöförstöringen, överbefolkningen och det viktigaste och mest skrämmande av allt – bankväsendet, dvs hela världsekonomin. Jag förstår faktiskt inte, och den åsikten delar jag med många framstående ekonomer i världen, hur man har tänkt att detta ekonomiska system skall kunna fortsätta att fungera i framtiden och tyvärr måste jag säga, att det bara kan barka åt ett håll. Vi lever på lånad tid, vi släcker bränder men smällen är oundviklig. Jag är övertygad om att den kommer, det är inte en fråga om “om”, utan “när”.

  Vi måste antagligen först fokusera på att minska befolkningen på jordklotet för att komma tillrätta med överkonsumtionen och utsugandet av jordens resurser och frågan är vilka åtgärder maktmännen tänker ta till, för att göra detta. Alternativet är att försöka få folk att minska sin konsumtion, dvs dra ned på välfärden drastiskt och det kanske är anledningen till att vi nu ser högerpartiers framfart inte bara i de nordiska länderna och hela Europa, utan även i tex Australien. Eller är det bara en slump att folk börjar rösta på högerpartier överallt?

  En sak kan vi vara säkra på – oavsett åtgärder, så kommer det inte att gå demokratiskt till.

 2. admin skriver:

  Jag såg en dokumentär om Australien idag och dom är bland dom allra värsta miljöförstörarna.

  Jo, jag tror också att det upptrappas på något sätt. Fascismen sprider sig, man skär ner på allting och det drabbar vanligt folk, ultraliberalerna tycker, att släpp knarket fritt samtidigt som all vård skärs ner och resten vet vi. Brottsligheten kommer att öka dramatiskt. Folk kommer att dö som flugor. Och när Obama var här då visste jag att det låg något annat bakom än Snowden. Jovisst, ett handelsavtal var det kanske FRA? Och det finns nya utlämningsavtal.

  Och det som nu varje dag kommer fram vad FRA gör sätter framförallt Sverige i en väldigt svår sits. USA får information om civila mål i Ryssland, varför ska USA ha information om det? Att snabbt veta var man ska slå till?

  NSA läser 4 miljarder mejl/samtal varje dag runt om i världen och vem du ringer till och dom har full koll var du befinner dig då gps finns i alla smartphones. Allt sorteras och NSA har 100.000-tusentals personer som sitter och kollar och filtrerar.

  Nu vet vi att dom personer som USA vill ha från Sverige kommer USA att få. Att Sverige är en klientstat till USA det har vi alla vetat om men att det var så här jäkla allvarligt trodde nog ingen mer än dom som arbetar på FRA.

  Dom starka krafter som finns bakom dom stora bankerna i USA det vet vi och det har jag skrivit om många gånger. Nu har också det största globala handelsavtal godkänts och vilka tjänar mest på det, USA såklart och nu kan amerikanska företag som Monsantos och andra dödsbringande företag välla in i EU. EU vill också ha bort ursprungsland för kött. Så det kommer att bli så att vi inte vet varifrån köttet kommer. Svenska bönder kommer att gå under och vi kommer att äta kött som utfodrats med GMO.

  Jag fick detta mejl från Avaaz i förrgår och Monsantos har sagt och det finns på Youtube att dom ska ta över världens livsmedelsförsörjning och det är medlemmar i AIPAC. Men det är nu försent. Det är fruktansvärt!!

  “Monsanto’s about to celebrate their biggest coup ever, but we’ve got until the weekend to stop them.

  The Trans-Pacific Partnership is a huge, ultra-secret deal among twelve major countries that would give corporations unprecedented power — allowing them to use new global tribunals to sue our governments for passing laws that protect us, but reduce their profits! This could apply to everything from labeling GMO foods to protecting internet freedom. Wikileaks has broken the story and opposition is building fast, but the countries are rushing to seal the deal in 48 hours.

  This is insane, but we have a chance to stop it — 3 countries are wobbling, and if they pull back now the whole deal could crumble. If we deluge leaders in Chile, New Zealand and Australia with a global call to stand strong, we can stop this corporate takeover before Monsanto uncorks the champagne. Sign up now and share this with everyone:”

Kommentarer inaktiverade.