En knäpp på näsan till varghatare

Det känns riktigt skönt, att det stämmer som jag och många andra har trott, att många får rivs av hundar men vargen har fått skulden. Vissa varghatare går bara inte att förstå då dom fullständigt tappar hjärnan och omedelbart går till personangrepp och hamnar i sandlådan och det är nästan att dom går in i nåt slags rabiestillstånd och jag riktigt kan se fradgan runt munnen. Jag tycker att det är ynkedomar.

Det är väldigt många hundar som springer lösa i skogen och framför allt jakthundar men även andra stora hundar med en klar jaktinstinkt, till och med korpar har dödat boskap. Varghatarna främst i Värmland måste vara inavlade på något sätt.

Det finns dessutom andra rovdjur också som dödar boskap, björn, lo, räv och järv och att skylla allt på vargen tycker jag är riktigt skamligt. Vargen är ett intelligent djur och det kanske det som skrämmer och att alla dessa myter om vargen som tokstollar fortfarande tror på.

Dom tre djur som verkligen är farliga för både folk och fä är Vildsvin, Björn och Älg.

Jaha, så många gör upp i godo när hundar har dödat boskap och då vet man ju inte riktigt hur mycket boskap som dödats av hundar. Det kanske är så att dom flesta angrepp på boskap begås av hundar. Det skulle inte förvåna mig ett dugg då jägarna vill ha älgarna/rådjuren för sig själva. Och alla dessa hysteriskt skällande jakthundar som ränner i tid och otid i skogen utan uppsikt. Dom flesta av dom jakthundar som dödas blir antingen överkörda eller dödas av sin ägare.

Antalet får som dödas av hundar är fler än vad som tidigare varit känt
Länsstyrelserna har under de senaste tio åren ryckt ut i snitt en gång i månaden för att inspektera får som trotts ha rivits av varg. Men senare har handläggarna upptäckt att det rört sig om hundangrepp, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I snitt en gång i månaden sker det.
– Hund och räv dödar fler får och lamm än vad varg gör, det säger Magnus Jönsson, fårägare i Skåne.

Dödade elva får
Förra året dödades omkring 400 får i Sverige. Siffror som anses säkra eftersom anmälda vargattacker inspekteras av länsstyrelsens rovdjurshandläggare. Tidigare i år som det var mycket uppmärksamhet kring en varg som vandrat ner till Österlen i Skåne så dödade en hund elva får vid ett angrepp. Det berättar rovdjurshandläggaren Bertil Nilsson för Ekot.
I princip alla hundar kan – under vissa omständigheter – jaga tamdjur, berättar Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på Viltskadecenter. Ofta kan det röra sig om vanliga sällskapshundar.

Angriper vilt
– Det finns ingen ras som är särskilt exponerad. Det handlar i regel om att hundägarna inte har den koll som behövs. Många tror inte att deras hundar är kapabla att orsaka sådan skada.
Förutom att attackera får eller andra tamdjur kan hunden också ge sig på vilt som rådjur, hare eller fåglar.
– Det är ett jättebekymmer, säger Inga Ängsteg.

Det finns ingen statistik på hur många får som angrips av hund. I de flesta fall gör hund- och fårägare upp i godo. Allriskförsäkringen på hemförsäkringen kan täcka skador som hunden orsakar på får.

Sker angrepp varje månad som visar sig vara hund

Hur olika djur angriper.

Vargfakta

Det här inlägget postades i Djuren, Kriminalitet, Natur, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.