TTIP: Slaget om demokratin och den fria ekonomin – Vi lämnar över makten till företagen

Kom som ett brev på Posten! Det var därför Obama var här i september också! Sverige och EU lägger upp sig för USA och läser inte det finstilta i dom avtal som kommer från USA och ISDS, “Investor State Dispute Settlement”. Herregud säger jag! Och Reinfeldt ser forsälskad ut och knyter slipsen som Obama. Visst är EU underbart!

EU har på sitt bord nu som Monantos med sin aggressiva lobbygrupp vill ha igenom och det är att få ett slut på folks egna fröer och byte folk emellan. Och höga böter och till och med fängelse om du ertappas i din lilla trädgårdstäppa av Monsantos inspektörer som kommer att åka land och rike runt för att kolla.

Alla åkrar ska kontamineras så bönder har inte en chans. GMO som foder till djur vi äter och allt det vi äter och dricker finns GMO. Om Monsantos blir herre på täppan vet jag inte men dom är aggressivast.

För att inte tala om alla andra varor och företag som ingår i AIPAC-gruppen (American Israel Public Affairs Committee). Halleluja!

Med TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) kan Sverige stämmas för skärpta miljölagar eller vinstförbud i välfärden.

Just nu pågår förhandlingarna om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA . Avtalet beskrivs som “ett av de största hoten under vår livstid mot vår vision av ekologisk hållbarhet och social rättvisa på våra kontinenter”, av företrädare för Jordens Vänner i Europa och USA.

Det finns många saker som det planerade frihandelsavtalet kritiseras för, men den tyngsta kritiken riktas mot att företag kommer att kunna stämma länder som inför lagstiftning som innebär ekonomiska förluster för dem. Det kan till exempel röra en skärpt miljö- eller konsumentlagstiftning – eller för att ta ett exempel som debatteras flitigt i Sverige – förbud mot vinster i välfärden.

Tvisterna om de olydiga länderna kommer inte att lösas av en domstol som står under en demokratisk kontroll. I stället ska särskilda tribunaler införas, med ett fåtal jurister, långa processer och begränsad insyn för allmänheten. ISDS, (Investor State Dispute Settlement) som den här tvistläsningsmekanismen heter, finns redan länder emellan. Flera länder runt om i världen har redan råkat ut för stämningar. Australien signerade till exempel ett frihandelsavtal med ISDS implementerat för Philip Morris att stämma landet på höga belopp för en lag som infördes 2012 om att alla cigarettpaket måste täckas av avskräckande bilder på skador och sjukdomar som orsakas rökning.

Den australienska tvisten pågår ännu och andra länder som planerat en liknande lagstiftning inväntar spänt resultatet. Och här kan vi se hur intrikat ISDS fungerar. Ofta behöver inte ett företag stämma en nation Själva rädslan för att hamna inför rätta gör att lagstiftande politiker utövar självcensur.

Vi lämnar över makten till företagen

Handelsavtalet TTIP urholkar demokratin
Det kommande handelsavtalet TTIP, som just nu förhandlas mellan EU och USA, har kallats ”en ohämmad attack mot demokratin”. En av de mest kritiserade delarna i förhandlingarna syftar på den rätt företag väntas få att stämma regeringar för uteblivna vinster – i hemliga, autonoma företagstribunaler.

Just nu pågår förhandlingar om två omfattande handelsavtal, TISA och TTIP. Det första rör ett femtiotal länder inklusive alla EU-länder. Det andra, TTIP, är ett bilateralt avtal mellan EU och USA. Gemensamt för båda är att de förhandlas fram i hemlighet, bakom lyckta dörrar, och initierats efter omfattande lobbying från globala storföretag – vilka också styr dagordningen och har full insyn i förhandlingarna. En omstridd paragraf, Investor State Dispute Settlements (ISDS), så kallat investeringsskydd, ingår i förhandlingarna kring båda avtalen.

Det vanligaste argumentet för ett investeringsskydd i handelsavtal är att det behövs för att garantera företag rättssäkerhet så att de lockas att investera i länder med svaga rättssystem.

Gryende motstånd
Redan idag kan storföretag stämma regeringar i specialdomstolar med stöd i olika existerande handelsavtal. Och det gör de. Europeiska och nordamerikanska företag utnyttjar effektivt möjligheten att stämma stater de har avtal med för lagstiftning som rör allt från miljöskydd, förnybar energi, medicinregleringar och förbud mot skadliga kemikalier. Ett aktuellt exempel är Vattenfall som stämt den tyska staten på över 40 miljarder kronor för utebliven vinst efter Tysklands beslut att avveckla kärnkraften. Ett annat exempel är det nederländska försäkringsföretaget Achmea som stämde Slovakien för den nya regeringens beslut att hälso- och sjukvården i landet ska bedrivas utan vinstintresse.

Det europeiska parlamentet däremot menar att USA och EU:s medlemsländer har tillräckligt starka och opartiska rättssystem för att ta hand om affärstvister i de nationella domstolarna.

– ISDS gör det omöjligt för medborgare och folkvalda parlament att ifrågasätta beslut och lagändringar utan att det får allvarliga konsekvenser. Lika allvarligt är att många förslag till lagar och regleringar som gynnar det allmänna bästa kommer att hamna i papperskorgen redan innan de diskuterats av rädsla för framtida stämningar, säger Carl Schlyter.

Eller som The Guardian-journalisten uttryckte saken:

– It´s business that really rules us now.

Handelsavtalet TTIP urholkar demokratin

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Hälsa, Kriminalitet, Natur, Politik, Rättssystem, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på TTIP: Slaget om demokratin och den fria ekonomin – Vi lämnar över makten till företagen

  1. noboytoy skriver:

    Jag sa, senast idag, att: “Sverige är ingen demokrati längre, Sverige har blivit en diktatur” och då syftar jag på vår högerregerings olika åtgärder som vi har sett prov på, på sistone. Urholkandet av offentlighetsprincipen, övervakning och censur samt styrning av massmedia/internet. Värre kommer det att bli, som vi ser. Det är en skrämmande utveckling.

  2. admin skriver:

    Jag trodde inte att det skulle gå så fort mot en fascistiskt diktatur i EU. Spanien kommer att godkänna en skarpare abortlag hörde jag på Nyheterna. Demokratin är på fallrepet står ju helt klart för vem som helst.

    Man försämrar successivt förskolan för i EU.s grundlag står att det ska “harmoniseras” med övriga EU. Och vem är det som då blir hemma? Inte är det männen!

    Jag får dagligen mejl från EU som jag prenumererar på. Jag orkar inte läsa allt men en del. Runt 70% av dom lagar som Sverige måste leva efter bestäms i EU.

Kommentarer inaktiverade.