Dole

Varje jul brukar jag göra ruccolasill. Jag greppade en påse med ruccola och tänkte inte mer på det. Den brukar var från närområdet. Jag gick i taket när jag såg vilket företag som stod för den, jo Dole! Dole Food Company är ett av de stora fruktföretag som kritiserats för att exploatera arbetare i utvecklingsländer.

Dom flesta minns kanske “Bananas” av Fredrik Gertten där arbetare i Nicaragua kämpade mot detta företag då dom blivit sterila, fått cancer, dött i förtid eller blivit handikappade på andra sätt då dom bananodlingarna dom arbetade på besprutades med starka kemikalier. Det var fruktansvärt att se detta företag krossa dessa sjuka arbetare. Jag ville gråta blod när jag såg dessa monster från Dole. En extrem människosyn och fullständig avsaknad av empati.

Detta multinationella maktföretag som nu tydligen har köpt in sig i Sverige, AB Banan-Kompaniet, Dole Fresh Cuts, Saba Blommor AB samt Saba Frukt & Grönt AB och tillsammans förser dom den svenska dagligvaruhandeln med färsk (besprutad) frukt, blommor, bananer och färdigskuren sallad. Helvetes jävlar! Hade jag sett detta hade jag aldrig köpt den ruccolan! Jag hade gått till nästa affär och kollat där.

Dessa stora företag som vältrar sig i pengar behandlar sina arbetare på detta sätt är inget annat än kriminella i mina ögon. Det är slaveri! Dom kan inte ens förse folk med ordentliga skyddskläder och masker!

Så nu måste jag hela tiden kolla var varorna kommer ifrån. För Dole är dödskallemärkt för mig! Jag köper inte längre några bananer heller för den delen.

Så nu är Dole multiinternationellt och äter sig in i Sverige också. Och “Banan-kompaniet” och “Saba blommor” fick säkert ett “an offer they couldn´t refuse”.

Dole är dessutom ett GMO-företag.

Skarp kritik mot bananjätte
Biståndsorganisationen Actionaid anklagar bananjätten Dole för sexuella trakasserier, antifackliga åtgärder och att ha arbetsdagar på 15 timmar på plantager i Costa Rica. Dole avfärdar kritiken som lögner, men Axfood ska nu se över situationen.
Costa Rica är Sveriges största exportland av bananer. Nu har lobby- och biståndsorganisationen Actionaid låtit intervjua 38 arbetare på tolv stora plantager ägda av Dole och Chiquita i Costa Rica och sammanställt det i en rapport.

Och de kommer med grava anklagelser, speciellt om sexuella trakasserier. ”Om man inte har sex med arbetsledarna får man inga jobb – det är ett problem, särskilt för kvinnor med tillfälliga anställningar och invandrade kvinnor”, berättar en Dole-arbetare i intervjuerna, enligt rapporten. Men bilden bekräftas av Kajsa Claude vid Actionaids kontor i Stockholm. Hon besökte plantager i Costa Rica så sent som för en månad sedan.

– De kvinnor jag träffade hade samstämmiga berättelser. Om man inte ställer upp på det arbetsledaren vill riskerar man att inte ha något jobb. Att kvinnor diskrimineras var faktiskt den starkaste upplevelsen på plats, säger hon.

Skarp kritik mot bananjätte

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Kriminalitet, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.