Tjänar miljoner på processer – oavsett om de vinner

När jag läste detta så tänkte jag, så jäkla amerikanskt. Så är är det när multinationella företag bara tänker på pengar, levererar äcklig mat till skolor och äldre, mat som ingen vill äta.

Fusket med maten är fruktansvärt och jag har helt slutat att äta kött förutom vilt men man kanske inte kan lita på det heller vad som står på paketet.

VARFÖR GÖR INTE SKOLORNA SIN EGEN MAT AV NÄRPRODUCERAT? VARFÖR GÖR INTE ÄLDREBOENDEN SIN EGEN MAT? Det skulle dom tjäna massor på men friskolor och många äldreboenden ägs av riskkapitalister och då blir det dålig mat från från USA och England m.fl. länder.

FY F@N! vad denna högerregering har förstört Sverige och snart har AIPAC tagit över hela Sveriges näringsliv.

Söker formfel
Enligt grossisterna är kommunerna dåliga på att göra korrekta upphandlingar. Enligt många kommuner är grossisterna nitiska i att hitta formfel för att få till en juridisk process.
De två största matgrossisterna Martin & Servera och Menigo menar båda att syftet med överprövningarna är att förbättra marknaden – för att skapa bättre upphandlingar och i slutänden bättre offentlig mat.
(Hur i glödheta….. kan man ljuga på det viset!!??)
Vi frågar grossisterna om de vinner något mer på själva processen. Båda svarar nej.

Drar ut på tiden
Men vår granskning visar att de ofta tjänar stora pengar också just på själva processen – och i synnerhet om den drar ut på tiden. Detta genom att kommunen eller landstinget väljer att fortsätta handla av dem under processtiden. Så var det till exempel när landstinget Västernorrland under uppemot ett års process fick försvara sin nya upphandling – en process man till slut vann men där det extra året gav merkostnader på flera miljoner.

Jag började söka och vad hittar jag inte då!! Herregud azzå!. Martin & Servera, där bakom finns Antonia Ax:son Johnson och där bakom finns SABA/Dole. Förutom dålig mat finns Dole som är ett företag med GMO-produkter så risken är överhängande att maten som elever och gamla får är genmanipulerad och råvarorna kommer utanför Sverige. Skulle inte bli ett dugg förvånad om dom kommer från USA.

Jag blev så jävla förbannad när skolor beställer ekologisk köttfärs så händer det att den byts mot vanlig köttfärs och en gång hittade man salmonella!! Det är klart att grossisterna tjänar massor med pengar och HUR många gånger har detta hänt som aldrig har uppdagats? Dessa riskkapitalister som förutom sin enorma girighet riskerar elevers hälsa likaså äldres som dessutom ofta är mer sårbara.

Detta är ju helt sanslöst!! Alltså ligger det också amerikanska intressen bakom (såklart!) och som jag skrivit tidigare så ingår Dole också i AIPAC.

Nils Berntsson är marknadsdirektör på “Martin & Servera”

Tjänar miljoner på processer – oavsett om de vinner

“Menigo Foodservice AB” är ett engelskt företag som finns förutom i England finns på Irland och i Frankrike. Om man söker djupare skulle jag inte heller bli förvånad om det finns amerikanska intressen även där.

“Oaptitlig mat”
SVT kunde under måndagen rapportera att matlådorna till de äldre ofta saknar näringsberäkning. Dessutom sker sällan någon kontroll från hemtjänstens sida av om de äldre äter upp maten eller inte. De många vittnesmål som kommit in till SVT efter rapporteringen visar dessutom att mycket av maten hamnar i soporna – eftersom den är oaptitlig.

Äldreminister Maria Larsson bemötte kritiken i Aktuellt där hon sade att ansvaret låg hos kommunerna. Kommunernas kostchefer är å sin sida kritiska mot hur marknaden fungerar. 127 av 199 tycker att konkurrensen fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt, visar SVT:s enkät.

Ett oligopol
Kostcheferna känner sig maktlösa jämte de två dominerande grossisterna Martin & Servera och Menigo. Många kommenterar att det är svårt för mindre leverantörer att slå sig in på marknaden som en del betecknar som ett oligopol. Vilket också Menigos vd Jonas Köhler medger att det är:
– Enligt den termen som jag lärde mig i skolan så är det faktiskt ett oligopol. Men konkurrensen om varje kund är ändå väldigt hård, säger han.

Hur känns det att vara med i ett oligopol? 
– Jag jobbar med att leverera mat i det här och vi får verkligen fajtas om varje affär. Och det är en tuff upphandling, säger Jonas Köhler, vd Menigo.

Två företag dominerar kritiserad marknad

Äldre är inte så förtjusta i röror och det kan jag förstå då man inte vet vad som finns i.

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Hälsa, Natur, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tjänar miljoner på processer – oavsett om de vinner

  1. noboytoy skriver:

    Så här ser tyvärr “affärsvärlden” ut. Det finns många företag och företagare som tjänar sina pengar på ett oärligt och ohederligt sätt idag. “Smart business” är idag lika med att lura människor och till och med skada människor, i syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt, på så kort tid som möjligt. Kan man inte tjäna pengar på ett hederligt och ärligt sätt utan att lura människor, så har man inte i affärsvärlden att göra för då har man helt enkelt inget affärssinne, anser jag.

  2. admin skriver:

    Jag läste någonstans att man börjar inse att det inte håller utan mindre företagare ska också få kontrakt. Men jag förstår inte varför skolor, äldreboenden m.fl. kan få laga sin mat själva från grunden. Jag tror att det blir billigare i längden.

    Maten från dessa “Martin & Servera” och “Menigo Foodservice AB” kanske lagas i England och USA och skickas med flyg hit till Sverige.

Kommentarer inaktiverade.