Fittstim – Min kamp

Jag blev förfärad över vilka attacker från feminister som Belinda Olsson utsattes för efter första programmet av tre. Det är alldeles förskräckligt! Och på radion där Belinda Olsson knappt fick en syl i vädret då Ida Östensson vräkte ur sig vad hon tyckte om Belinda Olsson.

Inte bra!

Jag uppfattade programmet som att det var Belindas alldeles egna personliga funderingar över sakernas tillstånd och hon var inte någon representant för dagens feminism. Belinda Olsson skrev boken ”Fittstim” och vad jag uppfattade så ville Belinda spåna vad som har hänt efter den och nå dom som knappt visste vad feminism var och om feminismen har spårat ur. Jag tycker nog det med dom attackerna som följde efter. Intervjuerna med Ebba och Gudrun hade kunnat vara längre. Ordet Hen hatar jag!

Dagens feminism har så många olika inriktningar och det är väl bra det, kanske. Jag är ingen radikalfeminist utan en ”gammelfeminist”. Jag var med redan i slutet av 1960-talet. Vi behövs på olika plattformar och det känns väldigt trist när feminister attackerar en annan feminist.

Det är lätt att gå vilse i alla de riktningar som finns. Jag hittade ett inlägg som visar precis så som det är idag. Och alla så tycker dom att deras feminism är den rätta. Hittar man ingen gemensam nämnare så finns det inte en chans för feminismen anser jag. Och vissa blogginlägg är riktiga lågvattenmärken, fy tusan!

Jag tycker att det är riktigt osjysst att angripa Belinda på det sätt som gjorts. Så fel kan ju inte programmet ha varit då det blev rusning till Fi.

Belinda Olsson har ingen lätt framtid framför sig efter gårdagens TV-program ”Fittstim – min kamp”. Men det är modigt av henne att med hela kroppen försöka synliggöra hur svårt det kan vara att känna sig hemma i dagens feminism. För det finns ju så många ”viktiga” frågor och varianter som drivs av oändligt många olika feministiska grupper som till exempel marxistisk, socialistisk, queer-, analytisk, kontinental-, särarts-, likhets-, anarko-, radikal-, liberal-, postmodern, pragmatisk, psykoanalytisk, läppstifts och så vidare. Så det är inte konstigt att feminismen känns krånglig och förvirrande. Trots det så måste det stora engagemanget och alla röster vara en positiv rörelse som leder framåt. Jag kan inte tolka det på något annat sätt, även om jag tycker det vore enklare om alla bara kunde enas under en paroll, typ, jämställdhet på alla plan.

Belinda Olsson är modig

Tack för hjälpen, Belinda Olsson!
Oavsett vad vi själva tycker om Belinda Olssons resa ska hon ha en eloge för att hon för in feminismen i de svenska vardagsrummen, skriver Katerin Mendez (Fi) efter SVT:s omdebatterade program Fittstim – Min kamp.

Det är inte alltid så lätt att engagera sig och känna sig “hemma” i feministiska forum när en är en “vanlig” människa utan koll på intersektionalitet och genus eller har lust att gå med i ett demotåg där det skriks: “Kuk eller fitta det kan ju kvitta!”, hur sant detta än må vara.
 
Det här har ingenting att göra med extrema feministiska yttringar i periferin – det har att göra med att dagens feminism “ägs” av en liten grupp människor med rätt så snarlik sociokulturell bakgrund.
 
Jag tycker att det är sorgligt att vi feminister upplever oss attackerade och förnärmade av Belinda Olssons resa in i sitt egna feministiska ställningstagande och hennes ifrågasättande av de uttrycksformer som feminismen tar sig.
 
Jag väljer att se det som ett fantastiskt initiativ som vi andra feminister skall ta vara på. Oavsett våra egna åsikter om hennes resa ska hon ha en eloge för att hon för in feminismen i de svenska vardagsrummen. Hon ger oss andra en chans att bemöta hennes frågor i det offentliga rummet. Jag misstänker att hennes frågor delas av den breda massan och bekräftar allmänhetens uppfattning av vad det innebär att bära den feministiska fanan idag.

Tack för hjälpen, Belinda Olsson!

Jag säger att Belinda Olsson är en modig jävel.
Har man/en varit programledare för “Debatt” ett antal säsonger så har man förmodligen lärt sig att ta kritik. Det är bra, för vad Belinda Olsson gör i sin nya tv-serie är att steppa in på minerad mark. Det vet hon förstås om – desto bättre att hon väljer att ändå utsätta sig.

Olssons programserie i tre delar handlar om feminismen i dag och har underrubriken “Har feminismen spårat ur?”. Programmet är starkt personligt, med många referenser till den femton år gamla antologin “Fittstim” och vad som hänt med stort och smått efter den tiden.

Utgångspunkten är att hon är förvirrad; åren har gått och vissa saker är inte lika självklara för henne som förr. Jag gillar inställningen. Hon ifrågasätter gamla hjältinnor och teorier, men också sig själv. Belinda och jag är nästa lika gamla och för mig är det lätt att identifiera sig med hennes tankegångar. Jag tycker också att det är smart och roligt att humorn fått en så viktig roll i programmet. Med infotainment når man fler, och Olsson har en imponerande tonträff. Med tydliga drag av “Skavlan”-reportern Niklas Källners intervjuteknik gör hon stor underhållning av annars krystade situationer.

Näslund: Brist att vi aldrig får vila i en fråga

Det här inlägget postades i Feminism, Film, TV och Media, Internet, Kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fittstim – Min kamp

 1. noboytoy skriver:

  Håller inte med. Mina farhågor om programmet besannades så här långt men det återstår ju ett antal avsnitt till.

  Jag hade velat se ett riktigt välarbetat och genomtänkt program om feminism, tex en skildring av kvinnors hemska historia i en enväldigt mansstyrd värld, hur kvinnorörelsen kom till, hur den verkade, vilka förändringar vi har åstadkommit samt vad som återstår för oss feminister att göra i modern tid.

 2. admin skriver:

  Det som jag främst vänder mig mot är dessa attacker mot Belinda som kapar henne jäms med fotknölarna sen kan man naturligtvis tycka vad man vill MEN det är hennes resa ingen annans och hon står inte som representant för Sveriges feminister utan hon är sin egen i denna serie och det kommer mer som kommer att reta gallfeber på vissa feminister och jag tycker att det är bra bara dom inte attackerar Belinda med nidbilder bl.a. Nu har feminismen förts upp på dagordningen och det är bra.

  Det verkar ju som hon når ut till dom som inte har aning om vad feminism är och att man måste börja någonstans.

  Det är klart att hon kunde ha gjort det på ett annat sätt som du tycker, men till det krävs helt andra resurser. Det kanske kommer.

  Jag vill också gärna se en djuplodande serie om mäns våld och förtryck i olika former och hur det patriarkala blir ännu mer konservativt med ännu mer våld mot kvinnor och barn och vad vi kvinnor ändå har lyckats med att prestera sen 1800-talet men även hur dagens politik backar oss tillbaka i tiden genom EU. Hur pengarna är fördelade och vad det innebär för kvinnor.

  Nu var det inte så längesedan det visades en dokumentär från suffragetterna och fram till idag i TV.

Kommentarer inaktiverade.