“Våldtäkt är ett mansproblem”

Ja, det är klart att det är vems annars? Jag tycker att så som samhället utvecklas i våra domstolar blir jag rädd. Domstolar som ser brottsoffret som den skyldige. Ska man dra en ytterst konsekvens av detta blir det som vissa länder i Mellanöstern, typ Dubai och Saudiarabien. Snart blir det brottsoffret som hamnar i fängelse om utvecklingen fortsätter.

Det är dags för männen att ta tag i denna fråga. Men män som inte våldtar tycker inte att det är deras problem. Män är individer medan kvinnor är en grupp. Diskussionen har varit uppe tidigare och vi måste se män som en grupp och i den gruppen finns det många som våldtar. När män kallar sig för feminister blir jag väldigt skeptisk. En man kan inte enligt mig vara feminist! Dom får kalla sig något annat, manister, maskulinister och så får dom arbeta med dom frågor som rör männen när det gäller övergrepp.

När det gäller män och jämlikhet så tror jag att det när väl kommer till kritan är män inte benägna att ge kvinnor mer av sin makt och privilegier. Kvinnor har i alla tider fått kämpa sig till rättigheter som t.ex. rösträtt, fri abort m.m. Så därför ska inte män kalla sig för feminister för det klingar falskt i mina öron. Och detta med ”inget uppsåt” som står i dom efter dom när män våldtar eller onanerar offentligt och med det kryphålet släpps.

“Något har hänt”
“Vi ifrågasätter henne, kvinnan, men fortsätter att köpa de mest hårresande bortförklaringar från de misstänkta männen. Och det gör vi för att det fortfarande finns en i grunden djupt fördomsfull syn på mannen som ett okontrollerbart djur.

Det är inte kvinnorna det här handlar om, även om mitt hjärta blöder för varenda offer för mäns våld. Det här handlar om männen. Om skapandet av manlighet, och om en avart av manlig sexualitet som måste granskas och ifrågasättas. Våldtäkt är inte ett kvinnoproblem längre. Det är ett gigantiskt mansproblem.”

– Jag har skrivit liknande debattartiklar de senaste tolv åren men nu är det som att något har hänt. Jag såg det på manifestationen i går, det var inte fifty-fifty, men det var många män på plats. Jag märker också att allt fler killar delar artiklarna och som säger till sina killkompis “är inte det här helt absurt”. Jag tror det är viktiga steg som tas där i, säger Katarina Wennstam.

“Våldtäkt är ett mansproblem”

Mannen och skulden
Vad har samhället för bild av män i sexuella situationer? Är de djur, offer för sina drifter, som förlorar både hörsel och empati när de blir kåta? Blir de lite dumma i huvudet när blodet rinner till könet?

Gång på gång ser vi hur rättsväsendet låter bli att ifrågasätta förövarnas absurda eller motsägelsefulla beteende. Hur kontexten är att en man alltid vill ha sex, i princip på vilket sätt som helst, bara för att det finns en kvinnokropp tillgänglig.

Huruvida hon bara ligger där, försöker vrida sig loss eller kvider nej är bara nyanser på hur kvinnor förväntas bete sig – att hon inte riktigt ska vilja lika mycket som mannen?

Är det en bild av sexualitet som folk känner igen sig i?
Fler och fler börjar fråga sig vad det egentligen är för gamla unkna värderingar om män som florerar i våra domstolar. Och med rätta.
I det uppmärksammade Tensta-fallet från i höstas ter det sig, sett utifrån, som fullständigt självklart att det inte är ett gängse manligt sexuellt beteende att stå på kö utanför ett rum där en tjej ligger och vänta på sin tur. Helt utan att ta reda på om denna unga, berusade tjej verkligen var med på detta löpande band-sex.

Ändå kom fokus, som så många gånger förr, att handla om huruvida flickan sagt ifrån ordentligt, om hon kunde hålla isär vem som gjorde vad i det mörka rummet och om de hade förstått att hon inte ville.

Mina intervjuer med dömda sexualförbrytare i boken ”En riktig våldtäktsman” (2004) var just ett möte med något som bäst kan beskrivas som sexuell analfabetism.

Det var chockerande hur lite dessa dömda våldtäktsmän visste om sex, men också hur sällan de hade fått sin skeva syn på sexualitet ifrågasatt. En av dem trodde att tjejen varit upphetsad under övergreppet eftersom hon var våt i underlivet, och tänkte inte på att det var för att hans kamrater redan hade tömt sin säd i henne. En annan uppgav att tjejen ”nog fått orgasm” eftersom hon stönat när han lade sin nittio kilo tunga kropp på henne. Ytterligare en annan kille förlorade sin oskuld genom att delta i en gruppvåldtäkt och menade att tjejen fick skylla sig själv eftersom hon ”var en sån som brukade ligga med killar”.

Mannen och skulden
Katarina Wennstam

Det här inlägget postades i Boende, Feminism, Hälsa, Kriminalitet, Kultur, Pedofili, Politik, Rättssystem, Sexbrott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på “Våldtäkt är ett mansproblem”

 1. noboytoy skriver:

  “Men män som inte våldtar tycker inte att det är deras problem.”

  Jag skulle säga att män som inte våldtar, inte ser något problem överhuvudtaget? Det är ju något som inte drabbar dem själva. Tyvärr jobbar många av dem på att tysta ned debatten och/eller genom att låtsas som om det är kvinnorna som hittar på problem som “inte finns”. Det är ju bara “lite skönt sex” eller “ångersex”.

  ….”just ett möte med något som bäst kan beskrivas som sexuell analfabetism.”

  Män är analfabeter när det gäller kvinnlig sexualitet. Ändå är de ivriga, att ta sig tolkningsföreträde i ämnet. De tror sig till och med veta bättre än kvinnor om kvinnlig sexualitet.

 2. admin skriver:

  JA, exakt. Det finns ju även män som utger sig som experter och föreläser om kvinnors sexualitet. Jag kommer inte ihåg vad han heter men det kanske finns fler och det jag absolut inte förstår hur kvinnor kan sitta och höra på sådant.

 3. Pingback: SVT Debatt – ”Män påverkar samhället” | NoBoyToy

Kommentarer inaktiverade.