Högerextrema driver på upploppen i Kiev

Det här skrivs det inte om i vanliga högerpressen. Det är inte klokt detta och snart inbördeskrig där också. Jag förstår inte Bildt som talade sig varm för att Ukraina skulle närma sig EU och få ekonomiskt stöd och lätta på visumkravet. För mig är det rena rama skräcken att få en massa ukrainare in i EU med alla dom problem som finns i där. Dom högerextrema krafterna är starka och andra huliganer som nu härjar på gatorna runt om i Ukraina. Jag tror om folket fick säga sitt i EU så ska vi inte ha ukrainare hit. Det räcker med det elände som finns med Rumänien, Bulgarien och snart Serbien och Albanien utan att få Ukraina på halsen också. Ukraina är en diktatur.

En grupp med unga män med högerextrema åsikter har varit drivande i de våldsamma sammandrabbningar som rasat under veckan i Ukrainas huvudstad Kiev. De kallar sig Pravyj Sektor, ”högra sektorn”. Protesterna i Kiev, som pågått sedan november och mestadels varit fredliga, tog ny fart i onsdags. Detta efter att den ukrainska regeringen infört strikta antiprotestlagar, som kraftigt begränsar möjligheterna att demonstrera och att kritisera politiker. Parallellt med att regeringens förtryck och polisvåldet ökar har protesterna ändrat karaktär.

– Det finns element som har radikaliserat situationen efter att regimen gjort alla förhandlingar omöjliga, säger Niklas Bernsand, Ukrainakännare vid Lunds universitets Centrum för Europaforskning. En lös gruppering av högerextremister, kallad Högra sektorn, har klivit fram och varit pådrivande i de våldsamma sammandrabbningarna med polisen. De mobiliserar inför kravallerna med hjälp av sociala medier och nationalistorganisationen Treuddens hemsida.

– De har funnits på torget som en av många fraktioner, men har klivit fram nu, säger Niklas
Bernsand.

– Det är en platt organisation, utan tydlig ledare. Många av dem är fotbollsfans från Dynamo Kiev, och många är ryskspråkiga. ”Väldigt spända relationer” Aktivisterna inom Högra sektorn har i regel ingen koppling till oppositionspartierna i parlamentet, som det högernationalistiska Svoboda som också är inblandade i protesterna.

– De har väldigt spända relationer till Svoboda, som man menar är köpta av regeringen. Högra sektorns aktivister är mycket kritiska till Ryssland, men till skillnad från de andra demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev vill de inte att Ukraina ska gå med i EU. Enligt BBC ser organisationen i stället den nuvarande situationen som en möjlighet att riva den nuvarande staten och bygga upp en ny. ”Betalda busar” Samtidigt mobiliserar även regeringen slagskämpar som
sätts in för att störa demonstrationerna.

– Det är betalda busar, unga män, som i regel är tillresta från andra städer i Ukraina. De bränner bilar och stoppar demonstranter från att ta sig in till centrum, säger Niklas Bernsand. Vittnesmålen om polisvåld har varit många under veckan. Tungt kravallutrustad polis har misshandlat demonstranter och journalister.

Jag hittar tyvärr inte den artikeln på webben men i tidningen finns den “Dagens ETC”, 24 januari sid:14 Utrikes


Dagens ETC – Flera döda i protesterna i Kiev

Fakta
Allt närmare Ryssland
Massprotesterna utbröt i Kiev den 21 november när Ukrainas president Viktor Janukovytj nekade ett handelsavtal med EU och istället knöt nära band med Ryssland.

Det här inlägget postades i Kriminalitet, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Högerextrema driver på upploppen i Kiev

 1. skvitt skriver:

  Bra!
  Jag lägger en länk hit i det inlägg jag just nu skriver. Och så ska du hamna i min länklista i högermarignalen (i höger för jag är mer vänster – *skratt* 🙂

  Kamp!
  &
  Kram!

  /Skvitt

 2. Pingback: Den 18 mars år 2014 var en historisk dag | eaqhan

 3. admin skriver:

  Tack!

  Det är fascister/nazister som vill närmare EU. Och dom stöder Bildt. Sanslöst!

  Jo, kamp! Kram tillbaka.

Kommentarer inaktiverade.