Fittstim – min kamp del 3

Den sista delen tyckte jag bäst om även om jag har några funderingar. Belinda pratade med Petra Östergren som jag har haft svårt för då hon vill legalisera prostitutionen. Nu är det några år sedan hon tyckte detta och det jag vill ha svar på, tycker hon likadant idag?

Petra sa något som var rätt intressant att dagens feminism är som en hydra med många huvuden och om ett blir avhugget så finns det flera som kan ta över. Nja, jag vet inte om jag håller med riktigt. Dagens feminism är väldigt spretig och dom arbetar var för sig.

Dagens feminism ser helt annorlunda ut än vad den gjorde då jag var aktiv under slutet av 60-talet och in i mitten av 80-talet. Jag har skrivit tidigare att det finns många sorters feminism och den ena argare än den andra och frågan är om det ger resultat på längre sikt och om feminismen kan enas över några viktiga frågor t.ex klassperspektivet som jag ser som en huvudfråga.

Feminister har alltid varit bråkiga sen urminnes tider så det är inget nytt som dagens feminister kan åt sig äran av. Feminister SKA också bråka, mycket men inte bara på bloggar och på demonstrationer för det är till syvende och sist det politiska arbetet som gäller tillsammans med opinionsarbete såklart.

Hur många av dagens unga feminister som är på bloggar arbetar politiskt? Är med i ett parti och deltar i ett sådant arbete? Inte så många tror jag. Politiskt arbete med opinionsarbete är det enda som kan leda någon vart. Ut på gator och torg, skriv motioner, påverka politiker på olika sätt för det räcker inte med att blogga. Gå med i ett parti sen får dom unga feministerna tycka vad dom vill. Närkontakt med dagens potentater IRL är viktigt.

Att kapa äldre feminister jäms med fotknölarna, vi som var med och byggde feminismen under 60-70- och 80-talet är fult tycker. Många av dagens feminister är historielösa och det är viktigt att kunna den.

Vi äldre feminister vet ingenting, vi är insnöade och vi kan inte internet och vi är helt jävla dumma i huvudet m.m. Jag måste nog skratta åt dessa påståenden. Men det är väl så att dom yngre vill ha sina arenor för sig själva och det är inget nytt. Det känns som en tonåring vilken skriker åt föräldrarna hur insnöade dom är för det är vi som vet och kan allt och förstår allt. Det är åldersdiskriminering och den finns även inom feminismen, trist.

Det behövs naturligtvis nya krafter som kan ta över och visst ser världen annorlunda ut idag än den jag växte upp i men vi är faktiskt inte helt dumma i huvudet och inte förstår någonting för det gör vi.

Belindas svärmor en feminist med ursprung i Turkiet sa något väldigt viktigt som jag håller med om och det är det envetna politiska arbetet som gäller mer eller mindre underground. Hon sa något som jag också funderat över och det om mediafeministerna dom feminister som mer ser till sina karriärer än att seriöst arbeta för jämställdhet och jämlikhet.

Men som sagt både opinionsbildning genom bloggar m.m. och politiskt arbete och att påverka våra politiker med motioner är det som kan föra feministiska frågor framåt. Personligen tror inte jag att enbart bloggar och twitter förändrar samhället utan det skall mer till.

Gunilla Thorgren, vi arbetade samtidigt hon i Stockholm och jag i Helsingborg. Och Gunilla Thorgren har helt rätt i att en stor viktig fråga är klassperspektivet och i det ryms många av dom frågor som är på tapeten nu. Jag vet inte om den splittring inom dagens feminism är så fruktbar i det långa loppet. Desto jämlikare ett samhälle är desto bättre mår det inom alla frågor.

Belinda Olsson må ha satt fokus på feminismen. Men Grupp 8-grundaren Gunilla Thorgren menar att dagens feminister måste gå från att bråka på Twitter till att ta tag i det politiska grovarbetet.

Efter sin personliga uppgörelse med feminismen har programledaren Belinda Olsson kallats både gubbe och verklighetsfrånvänd. Det sista avsnittet av Fittstim – min kamp sändes i går och Belinda Olssons säger själv att hon trots den hårda kritiken är glad att hon lyckats återuppväcka intresset för feminism.

Men en av den svenska feminismens tidiga frontfigurer, Gunilla Thorgren som bildade Grupp 8, menar att både Belinda Olsson och de mediefeminister som kritiserat henne har fel fokus.

Hon ger inte mycket för utspel på Facebook, bloggar och Twitter
– Händer det något alls efter att man har skrivit? Om man vill förändra så måste det till ett långsiktigt arbete där man måste vara envis. Det låter inte så roligt, men så är det. Det räcker inte med att säga sin åsikt. Man måste ha en analys. Över hur samhället ser ut, på vilket sätt man vill förändra och vilka instrument man har att förändra med.

Vill se enad rörelse
Gunilla Thorgren menar att det som krävs för att få till verkliga förändringar är en stark enad rörelse med tydliga politiska krav.
– Det finns en massa kvinnor som jobbar envist inom olika områden. Men de områden som jag tycker är viktiga, som handlar om ett klassperspektiv på kvinnofrågan och arbetsmarknaden är det tyst om. De politiska kraven är inte synliga, säger hon.

Grupp 8-grundaren ger inte mycket för Twitterfeminismen

Hittade ett klipp från 1996 där feminism diskuteras. JA, vad ska man säga?

Det här inlägget postades i Boende, Feminism, Hälsa, Internet, Kultur, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Fittstim – min kamp del 3

 1. noboytoy skriver:

  “Politiskt arbete med opinionsarbete är det enda som kan leda någon vart. Ut på gator och torg, skriv motioner, påverka politiker på olika sätt för det räcker inte med att blogga.”

  Instämmer. Som du skriver – både och. Vi borde engagera oss mer IRL även om det också krävs en hel del feminister på nätet för att lyckas vara en motpol till all manlig skit.

  “Många av dagens feminister är historielösa och det är viktigt att kunna den.”

  Instämmer. Det gäller kvinnor (och män) överlag.

  “Vi äldre feminister vet ingenting, vi är insnöade och vi kan inte internet och vi är helt jävla dumma i huvudet m.m. Jag måste nog skratta åt dessa påståenden.”

  Det är en otroligt patetisk inställning. Dagens “unga”, “mellanunga” feminister har ju inte lyckats åstadkomma någonting i jämförelse. Tyvärr alltså. Backlashen pågår för fullt och vi/de har varit fullt upptagna med att stå på vågen, kolla oss i spegeln och titta på de “frigjorda” kvinnorna i Sex and the City. 😉

  “Man måste ha en analys. Över hur samhället ser ut, på vilket sätt man vill förändra och vilka instrument man har att förändra med.”

  Verkligen klokt sagt, jag instämmer till fullo. Analysen, målen och verktygen saknas.

 2. noboytoy skriver:

  Men håller fortfarande inte med om att Belinda har gjort ett program som handlar om feminism. 😉
  Den programtiden hade kunnat utnyttjas mycket bättre för att främja feminismen men det var inte SVT:s och Belindas avsikt.

 3. admin skriver:

  Belinda först: Det är helt OK att tycka att Belinda inte stod på barrikaden för feminismen. Det som jag har haft svårt är dessa attacker mot Belinda med nidbilder av olika slag. Det är inte sjysst.

  Jag tycker att man kan diskutera då vad som är fel eller rätt och vad var Belindas tanke med det hela. Hur tänkte hon och vad ville hon uppnå. Hon kanske ville också, att provocera för att folk skulle bli lite tokiga.

  Då kanske detta kan ha det goda med sig att det har blivit ett jäkla liv och att Fi fått många nya medlemmar. Och att feminismen har hamnat på kartan igen. Så får vi se vad det kommer att bli av det hela.

  Jo, det är lite trist att läsa på ett par feministiska bloggar att vi äldre feminister är insnöade och vet ingenting i stort sett. Men det ger sig och dom får väl uppfinna hjulet igen dårå trots att det redan är uppfunnet.
  🙂

  Jo, jag tycker absolut att bloggande som komplement är bra för att se vart vindarna blåser. Men jag tycker att dagens unga feminister måste ut på fältet också annars kommer man ingenstans mer än att reta upp flashbackare.
  🙂

  Madeleine Leijonhufvud har i flera år kämpat för en lagstiftning om krav på samtycke för sex så det tar sin tid och vi får hoppas att det blir en nu då. Det är ju valår.

Kommentarer inaktiverade.