Nu ska Ukraina knytas närmare till EU med stora lån från IMF

Nu ska Ukraina knytas närmare till EU precis som om vi inte hade nog med bekymmer. Ukraina är ett av dom mest korrumperade länder som finns. Hälsotillståndet på ukrainarna har allt annat att önska. Dom super och har en massa hälsoproblem.

Men EU klarar inte av att ensam ta Ukraina ur en kommande kollaps utan nu ska IMF blanda sig i leken och då vet vi hur det går. Ukraina kommer aldrig ur skuldfällan.

Hur det har gått på andra ställen vet vi t.ex i Bolivia med vattnet och USA har naturligtvis veto och IMF är ingen organisation för välgörenhet utan känns mer som en bunt med ockrare och det finns ett stort vinstintresse i detta såklart.

I efterdyningar av eländet har vi fått se bilder från palatset där Janukovitj bodde så nog är korruptionen precis som förr.

Hur ställer sig Putin till detta med IMF? Jag tror inte att han är så förtjust att främst USA lägger sig i Ukrainas ekonomi. Putin låter IMF betala men tar själv hand om Ukraina och så har vi ytterligare en storkonflikt denna gång runt hörnet.

Det var bättre förr när länderna var Sovjetunionen. Då hade folk tak över huvudet och arbeten men inte samma utbud av mat där vissa varor var med ransoneringskort men som det är nu har folk det miserabelt visserligen mat i överflöd som knappt någon vanlig människa kan betala för eftersom allting ska gå med vinst. Folk sparkas från sina arbeten och med det mister dom sina bostäder och resten vet vi.

Det gick en dokumentär i P1 för ett tag sedan och flera som intervjuades ville tillbaka till Sovjetunionen. Korruption har alltid funnits men nu verkar det vara värre än någonsin. Folk fängslas och torteras för det minsta även i dagens forna sovjet. Putin blir bara mer galen för varje dag som går.

Vi har dessutom fått ultimatum från Nato, att är vi inte med så kan vi inte heller räkna med stöd. Nehe, men vi är ju medlemmar i EU och betalar 21 miljarder om året.

”Ett IMF-lån kan rädda Ukraina från ekonomisk kollaps”
Ukrainas ekonomiska utveckling har halkat efter kraftigt. Ett ögonkast mot grannlandet i nordväst räcker för att sätta fingret på varför många ukrainare ser vägen till Europeiska unionen som en lösning ur mardrömmen.

När de båda länderna för två decennier sedan byggdes upp efter Sovjetunionens fall befann de sig i ungefär samma ekonomiska läge. Men därefter har Polen blivit tre gånger rikare än Ukraina. Det visar en jämförelse av värdet av allt som länderna producerar per invånare.

Nu beräknas Ukraina behöva mellan 7 och 10 miljarder dollar, enbart i år, för att hantera växande underskott.
Det var när Ukraina avbröt EU-samtal om ett avtal, och valde ekonomiskt samarbete med Ryssland, som protesterna bröt ut. Men enligt Torbjörn Becker, direktör för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm och tidigare senior ekonom vid IMF, kan inte EU på egen hand ordna upp Ukrainas finanser. Han anser i stället att IMF bör leda förhandlingarna om ekonomiskt stöd.

Men även mutor är ett stort problem. Ukraina anses i dag vara efter Papua Guines, Nigeria och Iran när det kommer till att bekämpa korruption. Uppmärksamhet har bland annat riktats mot Oleksandr Yanokovych, tandläkare och son till den föra presidenten, som enligt Forbes har samlat ihop en förmögenhet på över 500 miljoner dollar.

– Det centrala nu är att städa upp i det korrupta systemet. Folket behöver känna att de kan vara en del av ett modernt och inte autoritärt Ukraina, säger Torbjörn Becker.

”Ett IMF-lån kan rädda Ukraina från ekonomisk kollaps”

Världsbanken har vid ett flertal tillfällen blivit kritiserat av olika anledningar.
För det första har USA veto på alla beslut som fattas. Kritiker har pekat på handlingar ansedda vara till för att stödja USA:s egna intressen. Exempel på metoder är att låna omöjliga summor att återbetala. Pengarna går till projekt som endast gynnar en liten, ofta rik, del av befolkningen. Dessa projekt utförs ofta med hjälp av utländska eller amerikanska företag och gynnar på så sätt inte befolkningen i det berörda landet.

1999 insisterade Världsbanken på att Bolivia skulle sälja vattensystemet i den tredje största staden till det amerikanska företaget Bechtel i det som kallas vattenkriget i Bolivia. Vattenpriset steg med över 100 procent, men avtalet bröts efter stora protester.

1968 bistod världsbanken Ecuador med stora lån. 1998 hade fattigdomen på 30 år stigit från 50% till 70%, arbetslösheten växte från 15% till 70% och statsskulden hade växt från 240 miljoner dollar till 16 miljarder dollar. år 2000 gick 50% av Ecuadors BNP till att betala statsskulden.

Världsbanken

Det finns många som avskyr världsbanken. Här Jakarta.

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Kriminalitet, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Nu ska Ukraina knytas närmare till EU med stora lån från IMF

 1. noboytoy skriver:

  Ja, dessa maktgubbar överallt? EU-gubbarna, Putin, IMF, Världsbanken, Ukraina, USA…
  De styrs enbart av egenintresse och vet uppenbarligen inte vad de håller på med. Det är nästan lite komiskt att studera penisstyret i världen.

 2. admin skriver:

  Huliganerna i Ukraina är fascister/rasister/nazister och dom tar allt större plats och nu ska även svenska nationalister åka och stödja dessa värstingar. Dom samarbetar också över gränserna. Erik Almqvist tror jag att det är som har flyttat till Ungern och det är inte svårt vad han gör där.

  Men jag är orolig för den storkonflikt som nu står runt hörnet och Ryssland rustar upp och finns vid gränsen. Och nu verkar det bli en massa käbbel om Krim också.

  Vi ligger illa till så även Finland och vi kan definitivt inte känna oss säkra. Vad som helst kan hända.

Kommentarer inaktiverade.