Friskolejätten Academedia badar i miljoner

Ge inte några friskolor skolpeng. Låt dom få klara sig själva och med en årsavgift på motsvarande skolpeng som föräldrarna får betala eller genom olika fonder och stipendier. Det är så ruttet det kan bli.

Här har vi skurkar som redan badar i pengar som t.ex. Wallenberg och den familjen behöver banne mig inga fler pengar. Dessa svinrika kapitalister som dränerar samhället är riktigt sjukt.

Fy fan vad jag avskyr dessa storkapitalister som Wallenberg, Bonnier och vad dom nu heter alla. Precis som i USA har dom stort inflytande på politiken. Lika här som i USA så är det dom här stora familjerna som styr samhället.

Behöver vi några politiker överhuvudtaget? Man kanske skulle spara in politikerlönerna för dom är ändå marionetter! Det värsta är att det är vi vanligt folk som tjänat ihop alla pengar till dessa girigbukar och det finns säkert många smutsiga affärer. Snåla jävlar är dom också efter en dokumentär som jag såg för nåt år sedan eller två om ett barn på sidan av som ville bli erkänt. Det var väl Wallenberg.

Alla som bildar Holdingbolag har inte rent mjöl i påsen utan det handlar om skattefusk och att flytta ut så mycket pengar som möjligt från Sverige. Girigbukarna får inte nog, Det är som om dom vore knarkare på pengar. Dom tappar all sans och balans. Dom är sjuka och borde rehabiliteras för sitt missbruk. Dom är värre än Joakim von Anka.

Jag ser dom inte som riskkapitalister längre för dom riskerar ingenting! Jag tycker att dom är rovkaptialister!

Det är precis som med Carema numera Vardaga. (hahahahahaha!) där “agas” säkert en och annan äldre. Allt är samma skit fast i olika högar!

Sveriges största utbildningsföretag Academedia mörkar varje år flera hundra miljoner genom skatteplanering. Förra året: 333 miljoner – i snitt 6 200 per skolelev. Pengar som inte går till eleverna. Pengar som inte beskattas.

– Det är ett hot mot svenskt skatteunderlag, säger Börje Noring på Skatteverket.

Friskolejätten Academedia badar i miljoner.
Men den som frågar om några vinster delas ut får alltid svaret:

– Ingenting delas ut från Academediakoncernen, allting återinvesteras i våra verksamheter, säger Eola Änggård Runsten, finansdirektör på Academedia.

Alla skolbolag för nämligen över sina vinster eller förluster till Academedia support AB, ett aktiebolag i koncernen som agerar som plånbok för friskolejätten.

– Academedia support står som garant för de underliggande bolagen. Det är de som ansvarar för ekonomin, säger Gunnar Persson, chef på enheten för ekonomisk granskning hos Skolinspektionen. Sammanlagt har de över 30 skolbolagen överfört 380 549 448 miljoner kronor till plånboken Academedia support enligt den senaste årsredovisningen. Tillsammans med ränteintäkter och liknande poster blir resultatet strax över 381 miljoner kronor.

Av de pengarna har 333 208 907 kronor, alltså över 333 miljoner, ”lämnats i koncernbidrag”.
Till vilken koncern?

Inte till Academedia AB. Dit överfördes bara 816 000 kronor förra året. Pengarna har i stället gått till att betala av ränta på lån hos tre holdingbolag högre upp i bolagsstrukturen: Svensk Utbildning Intressenter Final Holding AB, ACM 2010 och ACM 2001.

På så vis slipper de att betala skatt för vinsterna.
321 miljoner kronor av vinsten på 333 miljoner betalas som framförallt ränteutgifter, men pengarna går också till att täcka underskott och tidigare förluster i holdingbolagen, visar Aftonbladets granskning.

Ren skatteplanering, enligt Skatteverket, som varnar för beteendet. Det här nyare sättet att skatteplanera har uppkommit framförallt sedan regeringen genom en ny lagstiftning 2013 förbjöd koncerner att ha lån i skatteparadis.

I stället gör man som i Academedias fall: Skickar vinsten till tre svenska holdingbolag och kvittar ut den mot ränteutgifter.

– Den här typen av förvärvsstrukturer, där man har olika holdingbolag som är högt belånade, är en form av skatteplanering. Vi har i en rapport till regeringen ansett att det är ett hot mot svenskt skatteunderlag, säger Börje Noring, skatterevisor på Skatteverket. Skatteverket anser att den här typen av skatteplanering ser ungefär likadan ut som den gjorde när koncernerna skickade pengarna till skatteparadis.

– Det minskar bolagsbeskattningen i svenska bolag. Ränteavdragen innebär ett antal miljarder i lägre skatteintäkter för Sverige, säger Börje Noring. I Academedias fall är det i slutändan riskkapitalbolaget EQT, med säte på skatteparadiset Guernsey, som är ägare.

Här är ägarna:

Josef Ackermann, 66: Har vid sidan om ledamotsrollen i EQT Holdings även styrelseuppdrag i nio olika företag, bland annat Siemens, Royal Dutch Shell, World Economic Forumsamt International Advisory Board of the National Bank of Kuwait.
Inkomst: Josef Ackermann fick, enligt tidningen Forbes, under 2012 lön/ersättning från bland annat Deutsche Bank AG, (15 586 527 kronor), Royal Dutch Shell PLC (1 006 062 kronor) och Siemens AG (2 235 695 kronor).

Finn Rausing, 58: Har vid sidan om ledamotsrollen i EQT Holdings uppdrag i fyra olika företag, bland annat Alfa Laval, Swede Ship Marine Aktiebolag samt DeLaval Holding.
Inkomst: 10 643 100 kronor (2012)

Conni Jonsson, 53: Har vid sidan om ordföranderollen i EQT Holdings även uppdrag i fem andra företag, bland annat StjärnTVnätet Aktiebolag, Duni samt EQT Partners AB.
Inkomst: 3 839 200 kronor (2012)

Leif Östling, 68: Har vid sidan om ledamotsrollen i EQT Holdings uppdrag i åtta olika företag, bland annat LKF, Scania Lulep AB.
Inkomst: 23 998 200 kronor (2012)

Marcus Wallenberg, 57: Har vid sidan om ledamotsrollen i EQT Holdings uppdrag i 35 olika företag, bland annat LKAB, Electrolux, Saab, Skandinaviska Enskilda Banken samt Investor Investments Aktiebolag.
Inkomst: 14 940 600 (2012)

Så mörkar dom vinsterna

Det här inlägget postades i Boende, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.