TTIP – handelsavtalet som hotar demokratin

Troligtvis kommer EU att förhandla bort demokratin!

Om detta går igenom har vi ingen demokrati längre. Det är förfärligt om detta mellan EU och USA klubbas då finns det inte en chans att stoppa vinsterna hos rovkapitalisterna. Om försök görs stäms Sverige av USA.

Igår hörde jag på nyheterna att det är i stort sett klart med att ekologisk odling av örter i kruka förbjuds. Dom ekologiska odlarna får lägga ner då dom inte får använda växthus, inte får använda krukor, inte får använda lampor utan alla örter måste ligga på friland och måste ha godkänd jord från EU och detta innebär att örterna kommer att drabbas av insektsangrepp av olika slag.

Monsanto/BASF/Syngenta/DOLE gnuggar händerna för då kan dom köra sitt race med sina GMO-grödor som kommer att besprutas av rund-up och i förlängningen kommer allt att vara GMO i Sverige av dessa skurkföretag från USA. Och den som vill göra något på egen hand bötfälls för dom måste köpa grödor från Monsanto/BASF/Syngenta/DOLE. Du kan inte göra ett dugg för fröföretag efter fröföretag köps upp med “an offer you can´t refuse”. USA är värre än allt annat.

Jag var och handlade på Hemköp och där var det en annan ordning nu. Rucoola och alla andra sallader av olika slag var från DOLE, bananer från DOLE, Sharon-frukter från Israel och sådant som var från Saba Frukt och Grönt var DOLE involverade i.

Jag har slutat att handla i den butiken och när jag såg vem som var chef för den butiken så förstod jag. Dole Food Company, Dole Fresh Cuts är delägare i dessa svenska företag, AB Banan-Kompaniet, Saba Blommor AB, Saba Frukt & Grönt AB.

Jag handlar inte varor från Israel och jag handlar inte varor från DOLE för deras GMO och deras fruktansvärda slaveri av arbetar på fruktodlingarna i bl.a. Nicaragua. Dom är hänsynslösa och bedriver rovdrift på fattigt folk i Sydamerika.

Sverige får inte odla GMO ännu men att importera GMO är vad jag vet är inte förbjudet. Snart kommer vi ha amerikanska baser i Sverige. Det blev lite OT.

Vattenfall stämmer tyska staten, tobaksbolaget Philip Morris stämmer Australien och KKR – ägare till Carema – stämmer svenska staten. De två första fallen är realitet. Det tredje kan bli det om handelsavtalet TTIP mellan EU och USA går igenom.

Om Sverige inför begränsningar för vinster i välfärden kan staten räkna med att bli stämda. Det beror på att EU och USA vill ha ett handelsavtal, TTIP, som också innebär att företag kan stämma en stat om staten inför nya lagar som påverkar företagens vinst negativt. Jonas Sjöstedt (V), ser en uppenbar risk för en situation där företag stämmer Sverige om vi inför begränsningar för vinster i välfärden. Ett företag som Carema, som numera har bytt namn till Vardaga, ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget KKR, som alltså skulle kunna stämma svenska staten.

”Odemokratisk maktförskjutning”
EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP), är en av de svenska politiker som hårdast kritiserat handelsavtalet. Liksom Sjöstedt menar han att företagens investeringsskydd innebär en odemokratisk maktförskjutning.

– Att ha en domstol som bara företag kan gå till, med tre domare som står över högsta domstolen, är totalt orimligt. Risken är att företag står över beslut som har tagits demokratiskt. Eller att stater låter bli att införa vissa lagar av rädsla för att bli stämda. Det är ett avtal som garanterar företagens vinster på bekostnad av demokratin, säger han.

– Förespråkarna måste leva i en annan värld, det har länge varit uppenbart att investeringsskyddet inte fungerar. Effekten blir att man sätter sig över stiftade lagar, det är ett system där man inte kan ta hänsyn till allmänhetens bästa och vi har sett i många fall att domarna är helt godtyckliga. Det beror ju på systemets natur, varje enskilt fall avgörs av en skiljedomsstol där det är avgörande vem som väljs som skiljedomare. De enda som kan dra fördel av det här är de stora advokatbyråerna, säger han.

– Det är absolut en risk. Konsekvensen blir att makten hamnar hos företagen och de demokratiska besluten förlorar sitt värde. Det är helt orimligt, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta
Det här är TTIP

  Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett handelsavtal mellan EU och USA som just nu förhandlas bakom stängda dörrar. Går det igenom kommer det att skapa världens största frihandelszon. Avtalet går längre än andra frihandelsavtal, bland annat genom att det ska räcka om ett företags produkter genomgår en kvalitetssäkerhetskontroll för att få tillgång till båda marknaderna.
  När avtalet är utformat måste USA:s kongress, de europeiska medlemsländerna och EU-parlamentet säga ja till det. Det väntas träda i kraft 2015.
  ISDS, Investor State Dispute Settlement, ska garantera att företag inte förlorar sitt investerade kapital om landets lagar innebär att vinsten blir lägre än väntat. I TTIP ska alla skiljedomsmål mellan företag och stater avgöras vid särskilda internationella domstolar, som står över nationella lagar och där det inte går att få offentlig insyn.
  LO, Saco och TCO gick i februari ut med en gemensam debattartikel där de förklarar att de är för TTIP, däremot säger de sig vara mot ISDS.
  Både Tyskland och Frankrike är emot att handelsavtalet ska innehålla paragrafen om investeringsskydd, ISDS.

  TTIP gör hela Europa till en frizon för storbolagen

Dagens ETC – TTIP – handelsavtalet som hotar demokratin

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Hälsa, Natur, Politik, Rättssystem, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.