Vaginamålningen i Nyköping muras in

JA, det förstår jag verkligen! Aldrig hade jag velat gå i en skola och varje dag se mitt kön uppfläkt i bautaformat på en vägg. Aldrig!! Varför ska en sådan målning få finnas i en skola? Vem kom på idén? Konstnärinnan själv. Uppmärksamhet? Detta bidrar verkligen inte till någonting vettigt.

Denna målning passar bättre in på ett galleri i så fall, där personer själva kan välja att gå in och se den. Elever kan kanske inte välja att slippa se denna vagina.

En protest från några elever som då skylde en naken skulptur på gården av en man. Det kanske inte ska finnas naket oavsett vad det är inom skolans område. Jag antar att det gäller “Prometueus” på Nicolaiskolan. Han står rätt upp och ner. Det finns inget uppfläkt där. Rätt upp och ner och ska kasta någonting.

Det finns tillräckligt med nakna kvinnor i den offentliga miljön då av manliga konstnärer. Jag har nu bara tittat på Göteborg och listan i Wikipedia är inte komplett men visar ändå hur det ser ut.

“Bollspelande flickor” av Stig Blomberg, Danserskorna” av Carl Milles, “Dimman” av Gustav Lindberg, “Krokus” av Tore Strindberg, “Mimi” av Peter Linde (naket barn), “Najad” av Carl Milles, “Sittande flicka” av Gerhard Henning, “Sommar” av Nils Sjögren, “Såningskvinna” av Per Hasselberg o.s.v. o.s.v.

Överallt i den offentliga miljön avbildas kvinnor mer eller mindre förföriskt medan män avbildas rakt upp och ner och det finns inget förföriskt överhuvudtaget och deras snoppar är pyttepyttesmå, knappast synliga.

Skolan vill inte betala och det förstår jag för hon har inte målat något av det som skolan beställde som var teknik, vetenskap och havet. Ett uppfläkt underliv kan knappast få någon som helst koppling till dom ämnena. Får en konstnär en beställning och tema anges så ska fan-i-mig konstnären måla det också eller så får en låta bli. Jag ser det som sabotage. Det är en högstadieskola med elever från ca 12 till 15 år gamla.

Hon ska inte ha ett öre egentligen för hon har väl fått något förskott läste jag om.

Göteborgaren Carolina Falkholt fick uppdraget att spraymåla ett konstverk på en 12 kvadratmeter stor vägg på en högstadieskola i Nyköping. Hon skrev då nedsättande ord mot kvinnor – som hon sedan täckte över med ett motiv som bland annat föreställer en vagina.

“Istället blev det en kvinnlig vagina”
Och kommunen blev inte nöjd. “Hon fick i uppdrag att måla ett konstverk utifrån skolans inriktning mot teknik, vetenskap och närheten till havet. I stället blev det en kvinnlig vagina”, skrev Nyköpings kommun på sin hemsida.

Ansågs kränkande och olämplig
När målningen blev klar bestämde skolpolitikern Cajsa Widqvist (S) och divisionschef Krister Pettersson att den skulle målas över eftersom den ansågs kränkande och olämplig i en högstadieskola. Men innan penslarna sattes mot väggen utbröt en mediastorm och processen stannade upp, skriver Sörmlands Nyheter.

Beslutet som nu precis kommit om att målningen ska byggas in, så att den inte syns längre, fattades av kommundirektör Eric Carlgren och projektledaren för skolan, Pasi Rönkkö.

Vaginamålningen i Nyköping muras in

Det här inlägget postades i Feminism, Konst, Kultur, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.