Håll i hatten gubbs och kvinns!

Ett nytt frimärke ska komma ut i Finland. Jag har sett denna konstnär tidigare med sina maffiga bilder med riktiga “paket” om jag säger så. Hans artistnamn är “Tom of Finland” men heter Touko Laaksonen.

I homofoba Finland!!?? Härligt! I Österbotten fick väl dom flesta kaffet i vrångstrupen. Dom har ju till och med haft en och annan pridefestival i Finland.

Bilder av halvnakna män på motorcyklar. Serier med homoerotiska sjökaptener och läderbyxor. Touko Laaksonen är en av Finlands mest kända konstnärer ute i världen. 2014 är Tom of Finlands år.

Låter Touko Laaksonen obekant? Då kanske Tom of Finland får klockorna att ringa. I dag öppnar en ny utställning, om en vecka kommer frimärken och 2015 har den finska Tom of Finland-filmen premiär.
Andra vågen av Tom of Finland-feber sveper in över landet. Tjugotre år efter sin död upplever den finländska konstnären Touko Laaksonen ett uppsving.

I våras var Laaksonen på tapeten när Posten meddelade att de i höst kommer att trycka upp Tom of Finland-frimärken. De homoerotiska frimärkena väckte ovanligt stort intresse. Rusningen till Postens webbsidor bidrog till att sidorna kraschade. Folk från hela världen förhandsbeställde frimärkena som utkommer om en dryg vecka, den 8 september.

Den andra vågen består inte enbart av frimärken. Tom of Finland får både utställning och långfilm. Avbildade homosexuella, blev gayikon.

Touko Laaksonen var aktiv under 50-talets Finland. Hans sägs vara en av de konstnärer som inflytelserikt präglade den homoerotiska gaykulturen. Hans konst består främst av muskulösa, läderklädda – eller avklädda – män i sexuell tappning. Män på motorcyklar, män i sjömanskostym, män med erektion.


Tom of Finland


En dokumentär
Tom of Finland Touko Laaksonen

Yle – Andra vågen av finländsk homoerotik

Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Håll i hatten gubbs och kvinns!

  1. NoBoyToy skriver:

    Det märks ju tydligt att vi lever i en heteronorm när allt som skrivs om sex, per automatik är heterosex. Mycket befriande med lite homoerotik och ännu roligare att frimärkena fick ett så stort genomslag!

  2. admin skriver:

    Ja, det tycker jag också. Jag såg bilder av honom för kanske 10 år sedan. Detta är från 50-talet. Konstnären är död sen länge. Det homofoba Finland dessutom. Jo det är befriande och att det finns en del på YouTube dessutom.

Kommentarer inaktiverade.