“Vi är ett land byggt på rättssäkerhet”/ Obama

Detta står han och säger i morgon-TV!? USA ÄR ett rasistiskt land och det finns inbyggt i systemet och apartheid som gör att svarta många gånger håller sig till dom egna leden. KKK har kvicknat till likaså dom högerextrema rörelser som extremt religiösa grupper. USA är INTE ett demokratiskt land där merparten av dom svarta inte röstar då det är mycket krångligt. Är man ett demokratiskt land ska alla få röstkort i brevlådan och det ska vara enkelt att skaffa ID-handling. Det är flest svarta som döms till döden t.ex.

Rasistiska poliser som brukar övervåld mot svarta hör till vardagen i USA och även vita poliser skjuter ihjäl svarta ungdomar då dom ser i syne och ser en 12-åring som en 20-åring och skjuter först och frågar sen. Och nu Michael Brown och många andra. Det finns natuirligtvis goda krafter i USA också och jag hoppas att dom kan visa sig starka och gå ihop mot det sjuka politiska systemet och den korrumperade polisen som styrs av dom rika på sina håll.

USA och Israel går hand i hand när det gäller brutalitet fast i Israel pågår ett folkmord inför öppen ridå. Israel som hävdar att dom är den enda demokratin i Mellanöstern. Israel är långt från en demokrati där rasism, apartheid, fanatism, sexism finns. USA och Israel är samma skit fast i två olika högar.

Det finns goda krafter i Israel men dom slåss mot en oförsonlig Goliat. Ett pris har delats ut till två från Israel.

Svårt att bli profet i sitt med det finns land
Det är dom här krafterna jag beundrar enormt mycket likaså Miko Peled som är en riktig kämpe Det finns positiva krafter men så länge USA:s sionister håller Israel under armarna så kommer den etniska rensningen att fortgå. Och AIPAC har resurser då dom mäktigaste näringsidkarna ingår i världens mest aggressiva lobbygrupp så kommer palestinierna att utrotas. Det finns även andra folkgrupper som lever farligt i Israel som t.ex. personer från Afrika och Latinamerika. “Tillför du ingenting så ska du eller ingenting ha!” Det gäller i allra högsta grad i Israel.

Det är svårt att bli profet i sitt eget land. Särskilt om man hjälper “fienden”.
Israelerna Jessica Montell och Hagai El-Ad är vana vid att vara hatade på hemmaplan.
När det är prisutdelning på gång sker den utomlands. Nu är de i Sverige för att ta emot advokatsamfundets människorättspris.

B´Tselem är lika kontroversiellt som det är svårstavat. Namnet är en synonym på hebreiska för mänsklig värdighet. Den israeliska organisationen arbetar med att kartlägga situationen för mänskliga rättigheter på den ockuperade Västbanken. Det innebär att man ständigt påtalar och lägger fram bevis för övergrepp mot palestinier begångna av israelisk militär, bosättare eller israeliska myndigheter.

B´Tselem är finansierar sin verksamhet donationer från utlandet, framförallt USA.
Av förklarliga skäl är det inte en särskilt populär verksamhet hos de flesta israeler som ser sig själva som offer och palestinierna som förövare. Särskilt i dessa dagar då antalet palestinska terrordåd begångna i Israel eller mot israeler ökat kraftigt.
– Stockholm Human Rights Award är ger oss extra styrka, säger chefen Hagai El-Ad. Vi är väldigt tacksamma för att få ett så prestigefyllt pris.

Tortyr
B´Tselem gör sitt bästa för att påminna israelerna om att det faktiskt är deras nation som ockuperar de palestinska områdena.

För 15 år sedan var tortyr av tillfångatagna palestinier vanligt.
– Att vi i stort sett fått bort den systematiska tortyren är en av våra största framgångar, säger Jessica Montell, avgående chef.

I övrigt ger hon och B´Tselems tillträdande chef Hagai El-Ad en dyster bild av situationen. Grundproblemet är detsamma i dag som för 25 år sedan när organisationens bildades, militär ockupation av en civilbefolkning.
– Skillnaden är att konflikten i dag är mycket mer militariserad. Nu har vi välbeväpnade palestinska grupper som attackerar Israel. Det är mer som ett regelrätt krig.
Följden är att hatkänslorna mellan vanliga israeler och palestinierna förstärkts.
– 1995 kunde en israel ta sin bil och köra till Ramallah eller Gaza. I dag är det otänkbart, säger Montell.

Demonisera
Numera finns det få platser där judar och palestinier kan stöta på varandra av en händelse. Separationen mellan grupperna blir alltmer effektiv. Soldater och bosättare är de enda israeler som majoriteten palestinier träffar. Det gör det lättare att demonisera den andra sidan.

Hagai El-Ad och Jessica Montell beskriver en situation som alltmer påminner om den som rådde i början av år 2000. Precis innan den andra palestinska intifadan, upproret, bröt ut.
Israeliska tidningar är fulla av artiklar som ställer frågan om den tredje intifadan redan är här.
– Fredsförhandlingarna fungerade tidigare som en säkerhetsventil. Men sedan de hamnade i malpåse har människor förlorat hoppet om att det finns en förändring runt hörnet.

Fram till i somras hade israelerna invaggats i en känsla av säkerhet. Status quo verkade fungera så varför gå med på att göra en massa smärtsamma eftergifter? Sen kom Gazakriget och mer terror.

Medeltida straff
Hagai El-Ad anser att känslan avstabilitet är förrädisk eftersom sanningen är att något status quo inte existerar. Inte för palestinierna. Israel drar regelbundet igång byggandet av nya judiska bosättningar på ockuperad mark. Människor tvingas från sina hem, drivs in i fattigdom.

Aftonbladet – Svårt att bli profet i sitt eget land


Jessica Montell och Hagai El-Ad


Gjutet bly – Gaza har blivit en lönsam affär för Israel

Såhär kan det också gå till och här tolereras ingen kritik! Demokrati!?
Israel Removes B’Tselem From National Service Volunteer Program

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Israel-Palestina, Kriminalitet, Politik, Rättssystem, Religion, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.