Motståndståndsrörelsen mot surrogatmödraskap växer

Det har väl knappast undgått någon som läser här vad jag tycker om surrogatmödraskap. Jag tycker att detta är en vidrig handel med fattiga kvinnors kroppar för att köpa deras livmödrar, egotrippade vita rika från väst som fullständigt skiter i dessa kvinnor precis som en sexköpare skiter i dom kvinnor han runkar av sig i (NoBoyToys favorituttryck). Men det visar också vilken kvinnosyn som finns hos dom som köper fattiga kvinnor från t.ex. Indien eller Nepal. Och det bara är så, det är ingen mänsklig rättighet att få barn. Funkar det inte med insemination så får det vara.

I denna handel omsätts stora summor pengar där kvinnan eller hennes man får en spottstyver utan pengarna hamnar hos kopplarna, vidriga människor dom också. Men nu växer motståndet mot denna handel med kvinnor. Och det är på tiden. Kvinnohandeln måste få ett stopp. Det är ett slaveri.


Tidigare inlägg jag har skrivit om surrogatmammor.
Surrogatmammor

Idag lanseras den internationella kampanjen Stop Surrogacy Now. Bakom kampanjen står förutom Sveriges Kvinnolobby en rad organisationer, nätverk och personer från hela världen som tillsammans kräver ett slut på den handel med kvinnor och barn som surrogatmödraskap innebär.

Surrogathandel är en växande internationell industri där stora summor omsätts. Nu växer det globala motståndet. Stop Surrogacy Now samlar människorättsorganisationer, forskare, läkare, psykologer, aktivister med flera som tillsammans kräver ett fullständigt stopp för surrogatmödraskap. Kampanjen lanseras i samband med amerikanska Mors dag och vill bland annat sätta fokus på de risker surrogatmamman utsätts för.

– Oavsett hur surrogatmödraskap regleras så innebär det en syn på barn som varor och kvinnor som behållare. Vi vill att Sverige ska ta ledningen i det internationella arbetet för mänskliga rättigheter och motverka handeln med kvinnor och barn, säger Clara Berglund, ordförande i Sveriges Kvinnolobby.

Sveriges Kvinnolobbys medlemsorganisationer tog på årsmötet 2011 beslut om att motverka alla former av surrogatmödraskap. Vi står bakom EU-parlamentets resolution från april 2011 där surrogatmödraskap definieras som ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnans kropp och hennes reproduktiva organ.

Vi har förståelse för den längtan många har efter att bli föräldrar. Men likt med de flesta önskemål så måste finnas rimliga gränser. Mänskliga rättigheter utgör en viktig skiljelinje för var dessa gränser bör dras. Vi anser att surrogatmödraskap ska stoppas, eftersom det är ett brott mot kvinnors och barns mänskliga rättigheter.

Surrogatmödraskap bygger ofta på exploatering av fattiga kvinnor. I många fall är det fattiga kvinnor som står för säljandet och de rika som köper. Dessa ojämlika förhållanden resulterar i att de kvinnor som samtycker till och genomgår surrogatmödraskap ofta är dåligt informerade, ges låg ersättning, får dålig sjukvård samt utsätts för tvång och allvarliga hälsorisker på lång och kort sikt.

Den medicinska process som surrogatmödraskap innebär medför risker för surrogatmamman, de unga kvinnor som säljer sina ägg och de barn som föds via denna typ av reproduktionsteknik. Riskerna för kvinnor inkluderar ovariellt hyperstimuleringssyndrom, ovarialtorsion, cystor på äggstockarna, kronisk bäckensmärta, tidig menopaus, fertilitetsförlust, cancer i de reproduktiva organen, blodproppar, njursjukdom, stroke och i vissa fall död. Kvinnor som blir gravida med en annan kvinnas ägg löper större risk att få havandeskapsförgiftning och högt blodtryck.

Barn som föds via den teknik som oftast används vid surrogatmödraskap, riskerar också hälsorisker som för tidig födsel, dödfödsel, låg födelsevikt, fostermissbildningar och högre blodtryck. En surrogatgraviditet bryter den naturliga bindningen som annars sker mellan mamma och barn vid graviditeten – en bindning som medicinsk personal vanligen uppmuntrar och främjar. Där surrogatmödraskap är lagligt, är denna potentiella skada institutionaliserad. Vi anser att kommersiellt surrogatmödraskap är en handel med barn. Även när surrogatmödraskapet är icke-kommersiellt (d.v.s. obetalt eller “altruistiskt”), måste det förbjudas med hänsyn till de risker kvinnor och barn utsätts för. Ingen har rätt till barn, oavsett om de är heterosexuella, homosexuella eller ensamstående.

Vi ber alla världens regeringar och ledare för det internationella samfundet att tillsammans motverka och Stoppa Surrogatmödraskap Nu.

STOPPA SURROGATMÖDRASKAP NU!
“Feministiskt nej till surrogatmödraskap”

Det här inlägget postades i Boende, Feminism, Hälsa, Maffia-gängen, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.