Du är en hjältinna, Emma!

Första dagen av hennes andra år vid Columbia-universitet i New York skulle livet ta en helt annan vändning.

En enorm bedrift av Emma Sulkowicz, att varje dag släpa på den blå madrass som hon blev våldtagen på. Inför alla på universitetet också framför den som våldtagit henne. Även på examensdagen släpade hon på den blå madrassen också upp på scenen där hon mottog sitt examensbetyg. Efter att fått veta att två andra kvinnor också blivit våldtagna anmälde hon universitetet. Den som våldtagit henne friades då dom ansåg att det inte möjligt att bli våldtagen analt.

Emma fick utstå mycket hån, att hon var en lögnerska och en hysterika medan våldtäktsmannen ansåg att han blev trakasserad och mobbad.

Men den första dagen av hennes andra år blev hon våldtagen, i sitt korridorsrum. Något tog slut där. Något annat började – en protesthandling som kom att sprida sig till andra amerikanska universitet, in i den politiska debatten, genom den mur av tystnad som omger sexuella övergrepp. Och mer generellt: en protest mot sexism – som manliga studenter utsätter kvinnliga studenter för.

Hon skämdes. Emma Sulkowicz förmådde inte berätta – ens för sina föräldrar – att hon blivit våldtagen av en manlig student som hon tidigare haft frivilligt sex med vid flera tillfällen. Men efter att ha mött ytterligare två kvinnor som uppgav att de utsatts för övergrepp av samme person, anmälde hon till universitetet.

Sju månader senare förhördes hon inför en panel som krävde detaljerade svar om våldtäkten, om förloppet, om sexuella positioner. ”De envisades med att fråga hur det var fysiskt möjligt att bli våldtagen analt”, har Emma Sulkowicz sagt i intervjuer.

Det hon gjorde var att alltid bära omkring en madrass. Till lektioner, till kaféer, till bokaffären. Just en sådan madrass som hon haft i sin egen säng den där natten. Emma Sulkowicz skämdes inte längre. Hon tvingade undan all kvävande tystnadskultur. Hon hade inget annat val.

2015, en sommarvarm tisdag i maj. Emma Sulkowicz tog äntligen examen, iklädd den traditionella ljusblå kappan och fyrkantiga hatten. Ja, hon hade med sig madrassen. Trots att Columbia bara kort tidigare antagit en regel om att studenter inte skulle få ”störa” ceremonin med ”stora objekt” som kunde göra andra ”obekväma”. Hon hade den ändå med sig.

Dagens ETC – Du är en hjältinna, Emma!

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Kriminalitet, Sexbrott, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.