Kinas nya ”sociala kreditsystem”

Utan åsiktshygien blir det inga pengar: om Kinas nya ”sociala kreditsystem”
Kina är i dag det digitala föregångslandet. Här finns flest internetanvändare och här provas den nya tekniken. Men landet har också ett dystert rekord vad gäller att kontrollera medborgarnas digitala vanor – och det som sker i Kina riskerar att spridas i hela världen. Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur, skriver här om landets nya ”sociala kreditsystem” – har du fel åsikter kan du inte betala.

Hur många gånger har jag inte skrivit om detta!? I flera år har jag skrivit om detta! OCH så har det genomförts i Kina!! När vi får det kontantlösa samhället kommer vi som inte håller oss på mattan också få begränsningar vad vi kan göra och vad vi kan köpa och inte. Jag har gått så långt att vi kan få kortet helt spärrat och kanske få enbart matkuponger och vårt boende. Kanske vi också får ett speciellt id-kort? För mig så är detta inte så avlägset och kanske blir vi chippade också. Jag har fått höra att jag ska ta av foliehatten m.m. Och så finns det närmare i tiden än jag har anat. Skrämmande!

Få kineser tycks ha kunskaper om de konsekvenser som genomförandet av det sociala kreditsystemet har för den personliga integriteten och hur individers data kan lagras och användas. Min egen gissning är dock att de flesta kineser, även om de visste mer, skulle rycka på axlarna och fortsätta shoppa online och ladda ner nya appar som spårar deras besöks- och köpmönster. Även välutbildade kineser som jag känner säger om det nya sociala kreditsystemet: ”det är en del av framtiden, vi vill ju utvecklas. De allra flesta drar åt samma håll i denna fråga.” Tyvärr är ointresse och passivitet inför de digitala integritetsfrågorna inget specifikt kinesiskt – det är en del av en kuslig global tendens.

Hur många gånger har jag inte skrivit om alla lallande personer med näsan i sina mobiler/surfplattor och som laddar ner attraktiva appar utan att ha läst villkoren. Folk “knarkar” appar och sakta men säkert kommer dom att begränsas om dom tycker något som går emot systemet. Apparnas ägare sparar ner ALLT som sen skickas till ett moderbolag som sparas ner till NSA där vi alla kommer att få en egen mapp. Det kommer att hända här i Sverige. Det kommer att hända över hela världen. USA som påstår sig vara det mest demokratiska landet i världen gör inget annat än kontrollerar både sin egen befolkning och den övriga världens. Ett land som inte följer mänskliga rättigheter men hytter med fingret mot andra länder och talar om för dom vad dom ska göra. Hyckleri på högsta nivå.

Stackars unga människor som ska leva i det samhället som är på ingående och som är beroende av internet och dess sociala system. Jag avundas dom inte och i jämförelse växte jag upp i den bästa av världar.

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Internet, Kriminalitet, Politik, Rättssystem, Terror, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.