Kan rökning göra dig galen?

Jag har suttit och funderat över det hela eftermiddagen och kanske det är så när det gäller sköra personer. Nikotin är ett av dom allra giftigaste ämnen som finns och ett av dom mest beroendeframkallande. Och med tanke på att det innehåller så många andra väldigt giftiga ämnen så skulle det inte förvåna mig ett dugg. Två personer som jag känner verkar det vara en fobi att det måstes röka jämt i stort sett. Väldigt ångestladdat verkar det som. Skapar vanföreställningar? Psykoser? Varför inte. Med tanke på vad som finns i en cigarett är det förvånande att inte fler blir sjuka och dör i förtid.

Om rökare visste om vad som finns i en cigarrett så tror jag att många skulle sluta för ingen vill dra in detta i lungorna plus den skitiga luft som vi också inandas.

Förutom nikotin innehåller en cigarrett detta men även uran och det kan knappast vara så hälsosamt och fem ämnen som gör att luftrören utvidgas så att röken ska tränga ner så djupt som möjligt ner i lungorna. Men runt 4.000 ämnen innehåller en cigarett. Och mer än 50 olika ämnen kan orsaka cancer och gör det bl.a. benspyren, bensantracen, cyanväte,fenoler, kolmonoxid och koldioxid men även socker upp till 5,5% av cigarrettens vikt, propylenglykol, krom, Polonium–210 och bly. Jag blir alldeles matt när jag läser listan över ämnen som finns i en cigg.

Cigaretten ger också en mängd sjukdomar förutom cancer i lungorna, strupen, munnen, magen och kärlsjukdomar som bölder, grå starr, hörselnedsättning, psoriasis, kol, “fönstertittarsjukan”, amputation, kronisk bronkit m.m.

Och ni som är allergiska mot nickel ska inte röka då en cigg innehåller det.

Ämnen i tobaksrök som är klassificerade som cancerframkallande
1,3-butadien, 4-aminodifenyl, akrylnitril, bensantracen, benspyren, bensen, beta-naftylamin, dibensantracen, formaldehyd, kadmium, krom, nickel, nitrosaminer, polonium-210, vinylklorid.

En kemisk fabrik
En cigarett är som en kemisk fabrik. Röken innehåller mer än 4 000 kemiska ämnen. Många av dessa är skadliga för kroppen och kan orsaka cancer eller allergier.De kan också skada hjärtat och blodkärlen, irritera huden, ögonen och slemhinnorna i luftvägarna.

Folkhälsoinstitutet – Din rök och din hälsaEn rökares lunga och den ser ut som en bränd fläskkotlett.

# # # # # # # # # # # # # # # # # #

Kan rökning göra dig galen?
Rökning ökar risken för att drabbas av vanföreställningar, tror forskare. Drygt hälften av dem som drabbas av en psykos för första gången är rökare.

I den aktuella studien, som publiceras i Lancet Psychiatry, analyserades resultaten av 61 studier som utfördes mellan 1980 och 2014 och där närmare 300 000 rökare och icke-rökare ingick.

Kan det vara så, spekulerar de, att det är rökningen i sig som ökar risken för psykoser?

Boven i dramat kan vara dopamin, det vill säga den signalsubstans som är en avgörande spelare i hjärnans belöningssystem.

SvD – Kan rökning göra dig galen?

Det här inlägget postades i Hälsa, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.