Nya Windows sågas för massiv datainsamling

Tack och lov att jag inte hoppade på det tåget. Jag fick erbjudande som så många andra. Och det jag har läst så är det stora problem att ta tillbaka tidigare version om det blir problem. Varför jag inte hoppade på är att jag ville att “barnsjukdomarna” skulle vara borta. Den enda version man kan skydda sig någorlunda på är Windows 10 Pro.

Stackars dom som inte tog backup om dom har en partion.

Jag behöver en ny dator ändå då den jag har börjar bli lite ålderstigen. Jaga, jaga! Annars får jag köpa en begagnad.

Det är absolut för djävligt att folk serverar hela sina liv på ett silverfat till NSA! Google försöker jag verkligen undvika och Bing använder jag i nödfall numera. Jag använder en annan sökmaskin.

Jag kommer inte att skaffa någon smartphone heller inte förrän jag blir tvingad till det. Undrar om Postgirot finns kvar? Där man innan internet betalade sina räkningar. Då hade man även checkar för att betala med också. gårdagens betalkort.

Nu rasar global kritik mot att Microsoft massinsamlar användarnas personliga data. I Sverige kan myndigheter få problem att använda systemet av integritetsskäl.

För drygt en vecka sedan lanserade Microsoft det nya operativsystemet Windows 10. Sedan dess har det kommit stark internationell kritik mot Microsoft för att bolaget genom operativsystemet samlar in enorma mängder uppgifter om den som använder företagets tjänster. Kritiken finns också bland säkerhetsexperter i Sverige.
– Det verkar som om Microsoft nu har gått in för att de ska kartlägga användarna så mycket som möjligt. De reserverar sig rätten att övervaka folk till en nivå som jag tror att få är medvetna om, säger David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Det verkar som om Microsoft nu har gått in för att de ska kartlägga användarna så mycket som möjligt. De reserverar sig rätten att övervaka folk till en nivå som jag tror att få är medvetna om.
En specifik fråga som lyfts upp på internationell nivå, bland annat omskrivet i brittiska The Guardian, handlar om den i Windows 10 omtalade personliga assistenten Cortana.

I de svenska användarvillkoren skriver Microsoft att assistenten fungerar bäst då den kan lära sig av “ditt” beteende.

Därför samlar Microsoft in data ”såsom din enhets plats, data från din kalender, apparna du använder, data från dina mejl och textmeddelanden, vem du ringer, dina kontakter och hur ofta du interagerar med dem på din enhet. Cortana lär sig även om dig genom att samla in data om hur du använder din enhet och andra Microsoft-tjänster som din musik, alarminställningar, huruvida låsskärmen är på, vad du visar och köper, din webbläsar- och Bing-sökhistorik och mera”.

– Microsoft sätter upp en enorm övervakningsapparat och sedan säger de att du behöver inte använda den. Men det här är en väldigt långtgående infrastruktur de sätter upp, säger David Lindahl.
Frågor som nu också ställs är vad som händer om svenska myndigheter eller dess personal använder Windows 10. Kan integritetskänslig verksamhet, eller personer inom exempelvis sjukvård, socialtjänst och polis, använda operativsystemet om geografisk position, samtal och textmeddelanden samlas in och lagras?
Enligt juridisk expertis som SvD har varit i kontakt med är den frågan inte lättbesvarad.

Svd – Nya Windows sågas för massiv datainsamling

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Internet, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.