Vem äger rätten till min balkong? Jo, rökarna!

Det är iallafall inte jag utan det är dom rökande grannarna som äger balkongen skriver Lars Wengrud. Ja, så är det. Jag som har rökande grannar MÅSTE tåla lite rök!! Jag hatar rökare som inkräktar på mitt livsutrymme!

Jag kan inte gå på utomhuskonserter, jag kan inte vistas i parker m.m. Den sista flytten var jag mycket noga med att inte ha balkong och att bo högst upp. På gården står det folk och röker och det är sällan den når upp till mig och jag har inte sett några hänga ut genom fönstret för att röka då det mesta av röken ändå hamnar hos rökaren.

Jag tycker att det är ett mycket märkligt beslut då rökning i det offentliga rummet förbjuds mer och mer. Många nybyggda hus är det förbjudet att röka inne i lägenheten och på balkonger. Det borde för tusan var en självklarhet att grannen INTE ska tillåtas att förpesta min balkong!! Den ingår i min hyra. Jag betalar för den då den anses höja standarden på lägenheten.

Det är rent ut sagt för jävligt! Det finns hänsynsfulla rökare men dom allra flesta har ett riktigt missbrukarbeteende. Deras argumentering är precis lika som en knarkare.

Knappast någon rökare vet vad som ingår i en cigarrett. Det finns ca 4500 ämnen bl.a. uran, bensen, arsenik och 50 ämnen som vidgar luftrören så att röken ska tränga så långt ner i lungorna som möjligt. Sidoröken är den giftigaste och det är den röken som passiva rökare får i sig.

Folk får väl röka för mig och jag skiter i om dom får lungcancer, grå starr, psoriasis, andra eksem, “tittarsjukan”, hjärt- och kärlsjukdomar, bronkit, nedsatt hörsel, ful hy, rynkig i förtid, potensproblem, KOL, muncancer, strupcancer, magcancer, hjärntumörer m.m. Men utsätt inte mig för detta. Jag har rätt att slippa rök för jag har valt att inte röka dessutom är jag allergisk mot rök och starka dofter.


Rökarens ser ut som en bränd fläskkotlett!

FOLKHÄLSOINSTITUTET – Andras rök, din hälsa


Högerklicka för större bild.

Lars Wengrud: Vem äger rätten till min balkong?
Riksdagen har nyligen beslutat inskränka rätten till rökning i offentliga miljöer ytterligare. Märkligt nog dock ej den otidsenliga rätten att röka på balkonger. Det är ett konstigt beslut då passiv rökning skadar hälsan.
För mig som pensionär är balkongen som hör till min lägenhet en ovärderlig plats. Jag har en fantastisk, västvänd balkong med utsikt över en park och en stor plaskdamm där månen speglar sig magiskt under de stora trädkronorna ljumma augustikvällar. Här kan jag dricka mitt morgonte, umgås, få frisk luft och lite sol eller bara sitta och beskåda det myllrande folklivet. Men tyvärr så fungerar det inte så.

Under och över mig bor grannar som röker både dagtid och om kvällar/ nätter.  Och inte nog med det, huset jag bor i har så kallat självdrag, det vill säga vinden ska i princip ventilera lägenheten via springor vid fönster och ventilationskanaler. Fönster och balkongdörr måste öppnas för att få något som helst luftutbyte och en rimlig innertemperatur – särskilt sommartid. Det medför ofrånkomligt att röken söker sig in i lägenheten (något som rökarna själva nogsamt undviker genom att stänga balkongdörren medan de röker).

DN debatt – Vem äger rätten till min balkong?

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.