Föräldrar upprörda över nytt cigarettpaket

Varför då? Alla vet idag att det är farligt att röka när man är gravid och det kan skada fostret om inte annat får den nyfödda abstinens. Om en blivande mamma tar ett halsbloss och samtidigt lyssnar på fostrets hjärtslag så ökar slagen dramatiskt.

Det händer också att det kan bli missfall eller att det blir svårare att bli gravid. Det är ju gamla nyheter! Jag tycker att gravida som röker utsätter sitt foster för misshandel rakt av! Samma med blivande mammor som knarkar/super.

Obegripligt med kritiken. Barn som lever med rökande föräldrar utsätts också för fara. Det är beklämmande att se rökande föräldrar samtidigt som dom drar barnvagnen på stan. Det spelar ingen roll om det röks i spisfläkten eller på balkong eller i ett öppet fönster.

Jag växte upp med rökande föräldrar och då i lägenheten och jag började också röka även mina syskon. Men jag slutade och har varit rökfri i 30 år men mina syskon röker fortfarande.

Bilden är dagens sanning inget annat!

“Rökning kan döda ditt ofödda barn”. De nya varningstexterna och bilderna på cigarettpaketen ska skapa större effekt.
Svenska föräldrar har reagerat på en av de bilder som nu syns i butikerna.
– Det är lite osmakligt, säger tvåbarnspappan David Eriksson.

Röker du själv?
– Ja, det gör jag. Men jag tycker inte att det är bra att röka, jag tycker att det är det sämsta som man kan göra. Men jag tror inte de här grejerna de sysslar med nu kommer att göra någon nytta. De som röker har gjort det så pass länge att de vet att det är farligt.

Expressen – Föräldrar upprörda över nytt cigarettpaket

Ja det är klart att han röker och många är hänsynslösa och argumenterar som missbrukare. Men nu handlar det om barnen! Dom allra flesta har ingen aning om vad som finns i en cigarett!

Om rökare visste om vad som finns i en cigarrett så tror jag att många skulle sluta för ingen vill dra in detta i lungorna plus den skitiga luft som vi också inandas.

Förutom nikotin innehåller en cigarrett detta men även uran och det kan knappast vara så hälsosamt och fem ämnen som gör att luftrören utvidgas så att röken ska tränga ner så djupt som möjligt ner i lungorna. Men runt 4.000 ämnen innehåller en cigarett. Och mer än 50 olika ämnen kan orsaka cancer och gör det bl.a. benspyren, bensantracen, cyanväte, fenoler, kolmonoxid och koldioxid men även socker upp till 5,5% av cigarrettens vikt, propylenglykol, krom, Polonium–210 och bly. Jag blir alldeles matt när jag läser listan över ämnen som finns i en cigg.

Cigaretten ger också en mängd sjukdomar förutom cancer i lungorna, strupen, munnen, magen och kärlsjukdomar som bölder, grå starr, hörselnedsättning, psoriasis, kol, ”fönstertittarsjukan”, amputation, kronisk bronkit m.m.

Och ni som är allergiska mot nickel ska inte röka då en cigg innehåller det.

Ämnen i tobaksrök som är klassificerade som cancerframkallande
1,3-butadien, 4-aminodifenyl, akrylnitril, bensantracen, benspyren, bensen, beta-naftylamin, dibensantracen, formaldehyd, kadmium, krom, nickel, nitrosaminer, polonium-210, vinylklorid.

En kemisk fabrik
En cigarett är som en kemisk fabrik. Röken innehåller mer än 4 000 kemiska ämnen. Många av dessa är skadliga för kroppen och kan orsaka cancer eller allergier.De kan också skada hjärtat och blodkärlen, irritera huden, ögonen och slemhinnorna i luftvägarna.

Folkhälsoinstitutet – Din rök och din hälsa

En rökares lunga och den ser ut som en bränd fläskkotlett.

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.