”Mobiltelefonerna gör oss till hundar”

Jo, så är det och det har jag också skrivit om många gånger här på bloggen. Dessa smartphones med sina appar och i stort sett alla går med näsan i mobilerna och vet inte ett smack vad som verkligen händer. Appar som suger ut allt folk har och integritet finns inte längre i ordböckerna. Vi säljs ut på alla möjliga sätt och hur mycket sparas av det vi gör för att i en framtid användas mot oss.

Folk lallar runt och det händer att folk dör på kuppen men “Bröd och skådespel åt folket” så att dom håller sig lugna och attraktiva appar gör att folk blir beroende och läser inte villkoren utan klickar godkänn sen serverar du ditt liv på ett silverfat men du lämnar även ut dina vänner du har i telefonboken, dina bilder men även ditt extraminne är inte ditt längre. Apptillverkarna kan gå in och ändra var dom helst önskar. Det är en hemsk värld vi går till mötes!

Jag tror faktiskt att man blir dum i slutändan av att sitta med sin surfplatta/smartphones hela tiden. Folk blir också stressade för dom är beroende och sover med dom för att kolla minsta plingande. Sömnen blir lidande.

Jag har sett skräckexempel där föräldrar fullständigt struntat i sina barn och till och med skrikit åt dom att vara tysta eller den totala nonchalans när barn har försökt att få sin förälders uppmärksamhet.

Har du GPS:en på följer dom vartenda steg du tar. Snok-appar i överflöd men även attraktiva appar som gör dig snabbt beroende.

Tidigare roade jag mig med att titta på vad folk läste på bussen. Satt de försjunkna i en roman – och vad läste de i så fall? Dostojevskij eller Marklund? Det nöjet är över nu. Alla, precis ALLA, på bussen stirrar numera ner i sina mobiler.

Mobiltelefonens oöverträffade förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.

Varje gång vi plockar upp telefonen och noterar en Facebook-like eller nytt sms frisätts en liten dos dopamin. Inte stor, men tillräcklig för att vi ska märka den. Och när vi upprepar detta hundratals gånger om dagen blir vi perfekt ”tränade” att plocka upp våra mobiler så fort vi sätter oss på en buss.
Varje gång vi plockar upp telefonen och noterar en Facebook-like eller nytt sms frisätts en liten dos dopamin.
Är det farligt då?

Sanningen är att ingen vet. Personligen tror jag att vi människor just nu – i och med digitaliseringen – utsätter oss för ett gigantiskt experiment. Ett experiment som kommer få både positiva och negativa följder. Att vara ständigt uppkopplad skapar en stress som förmodligen är skadlig för vissa. Dessutom störs hjärnan av ständiga avbrott och det tar åtskilliga minuter innan man återfår skärpan om man hela tiden kastar ett öga på mobilen.

SvD – Mobiltelefonerna gör oss till hundar

Det här inlägget postades i Internet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.