Stoppa JEFTA!!

Det som inte folk skulle få reda på och skälet är att det är inget som gynnar vanligt folk. Likadant med vinster i välfärden. Folk vill inte ha det utan vinsterna ska tillbaka till verksamheten men politikerna skiter i vad folket tycker. Idag går det definitivt INTE att lita på politiker oavsett vilket block det gäller. Det enda dom är intresserade av är hur bäst dom ser till att deras egna fickor ska fyllas och föras ut ur Sverige av riskkapitalister.

Politiker bara ljuger hela tiden och gör inte ens försök att hålla det dom har lovat. Till och med Vänsterpartiet säger inte prompt NEJ till vinster i välfärden. Nu har TTIP lagts på is och nu kommer JEFTA istället som är samma skit fast med Japan!!

Det finns en skräckinjagande läcka som svensk media inte pratar om – handelsavtalet JEFTA med Japan innehåller privata direktörsdomstolar där stora bolag kan stämma oss i hemlighet. 

Avtalet har förhandlats fram bakom stängda dörrar och det är bråttom för om bara några dagar försöker EU få till ett genombrott på G20-mötet i Hamburg. Vi måste förhindra detta farliga avtal som hotar vår demokrati.

Det är helt otroligt vad som hänt under helgen: EU-kommissionen har förhandlat fram ett TTIP med Japan – i hemlighet! De verkar inte ha lärt sig någonting om varför hundratusentals runt om i Europa gick ut på gator och torg och demonstrera mot TTIP (handelsavtal mellan USA och EU). Exempelvis direktörsdomstolar där storbolag kan stämma Sverige om företagsvinsterna hotas. Försiktighetsprincipen som hindrar import av hormonbehandlat kött kan också urholkas med avtalet. 

Det är bara dagar kvar tills G20-mötet i Hamburg där EU-topparna hoppas att avtalsförhandlingarna ska nå ett genombrott. Eftersom TTIP-avtalet med USA ligger på is lägger storbolagen all sin lobbykraft på att få igenom JEFTA – EU och Japan står tillsammans för en tredjedel av världsekonomin. JEFTA är bara det ett i raden av fullhandelsavtal och om vi kan stoppa avtalet kan vi få till en omstart av EU:s handelspolitik.

Regeringen vill inte att svenska folket känner till detta avtal, det är därför de hjälpt till att hålla innehållet i avtalet hemligt. Det är drygt ett år kvar till valet och inget block eller parti vill framstå som att de för väljarna bakom ljuset. Därför ska vi göra avtalet välkänt bland oss medborgare.

Idag har över 300 000 européer ha skrivit under en namninsamling mot JEFTA och om över 10 000 Skiftet-aktiva skriver under manifesterar vi utanför Japans ambassad i Stockholm nästa vecka. Skriv under och dela med en vän för att avslöja attacken på demokratin.

Efter att miljontals människor runt om i EU har protesterat mot TTIP och CETA (handelsavtal mellan EU och Kanada) lovade EU-kommissionen en ny sorts handelspolitik. Avtal skulle förhandlas fram under öppenhet. Men löftet hölls inte enligt analyser av läckta dokument – tyska och engelskspråkiga medier har tagit upp detta men i Sverige är det helt tyst.

Hemlighetsmakeri
När det gäller öppenhet är JEFTA mindre öppet än TTIP och CETA, inte ens förhandlingsmandat från 2012 är offentligt. All viktig information om avtalet bygger på läckor.

Hotar hälsan
Avtalet innebär också att försiktighetsprincipen kan undermineras och därmed grunden för EU:s miljö och konsumentskydd. EU kan endast förbjuda importen av hormonbehandlat kött om hälsoriskerna är bevisat bortom allt rimligt tvivel. Hittills har det räckt med tillräckliga skäl att tro att sådan mat kan orsaka cancer.

Hotar skogar
JEFTA innebär en ökad export av olagligt avverkad skog, främst från Rumänien då Japan är en stor träimportör. 

Hotar demokratin
Japan insisterar på privata direktörsdomstolar där affärsjurister i hemlighet förhandlar fram stämningar mot länder. Ett exempel är Vattenfalls stämning av Tyskland för landet avskaffar kärnkraften. 

Ett avtal som inte når upp till de löften som EU gett oss måste stoppas och omförhandlas från början. Det är en möjlighet att ta fram en handelspolitik som tjänar folket och inte storföretagen. Skriv under nu om du vill stå med över 300 000 andra som kräver rättvisa.

Skiftet – Stoppa JEFTA – Nej till TTIP med Japan

Läs mer på svenska: TTIPen, Läcka skapar rabalder kring EU:s avtal med Japan.
TTIPen – Läcka skapar rabalder kring EU:s avtal med Japan

Greenpeace, Trade Leaks
Greenpeace – JEFTA leaks

Det här inlägget postades i Boende, Djuren, Hälsa, Maffia-gängen, Natur, Politik, Rättssystem, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.