Miko Peled – “Generalens son” nu på svenska

Jag har skrivit om honom åtskilliga gånger denna fighter som verkligen kämpar för palestinierna och om Israels övergrepp som sker dagligen.

Han är född jude och född i Israel och hans pappa som general och båda stred dom som IDF-soldater men blev omvända över en personlig tragedi och en ögonöppnare när dom såg hur Israels brutalitet användes mot palestinier. Han vill uppnå förståelse från Israels sida men Israel är oförsonliga. Men det är palestinierna som har blivit ockuperade inte tvärtom. En tvåstatslösning tror inte jag på längre då Israel vill utöka sitt territorium med Libanon efter att palestinierna har blivit eliminerade.

Läs om det jag har skrivit om “Vapenlabbet – gjutet bly”.

Miko Peleds resa är fantastisk och omvälvande. Han reser runt om i världen och håller föreläsningar och han har även varit i Sverige. När han besöker Israel blir han arresterad och misshandlad.

Jag har hans bok på engelska och har läst den MEN nu finns den på svenska och jag rekommenderar den skarpt då Miko Peled visar på hur helvetet är för palestinierna främst i Gaza men också på Västbanken.

Jag har skrivit om det hur många gånger som helst. Dom fyra stora skriver inte om hur det är utan oftast slätar över det, men palestinierna då….

Det finns många föreläsningar på Youtube, han har ett Facebook-konto och han finns på Twitter där han är mycket aktiv.
Miko Peled länkar på Youtube

Miko Peled på Twitter

En sammanfattning och översättning till svenska av Kjersti Rekve och en stor eloge till henne som har gjort detta viktiga arbete tillgängligt för svenskar.

1997 drabbade en tragedi den israelisk-amerikanska familjen Miko Peled. Hans älskade systerdotter Smadar dödades av en självmordsbombare i Jerusalem. Det dödsfallet drev Peled ut på en upptäcktsfärd. Det drev honom att ompröva många av de föreställningar han hade vuxit upp med, som son och sonson till ledande personer i Israels politiska och militära elit. Under åren som följde förvandlades han till en modig och visionär aktivist i kampen för lika rättigheter och för en hoppfull, varaktig fred mellan israeler och palestinier.

Den personliga resa som Peled företar resonerar med den bana som hans far tog, 40 år tidigare, Matti Peled, känd israelisk general (och senare fredsaktivist). Miko Peled berättar om hur det var att växa upp i Jerusalem, i hjärtat av den krets som styrde det då unga landet, Israel, och om hans tjänst i den israeliska armén… Sedan, efter att hans systerdotter dödats, tar han oss med i sina första försök att nå ut till palestinierna, och till hjärtat av hans senare solidariska aktivism. Generalens Son ger en intim bild av de farhågor som hemsöker båda folken – men även det mod och den kreativitet hos dem, som i likhet med Miko Peled, driver en orubblig gräsrotsrevolution för jämställdhet i det heliga landet.

Generalens son : En israels resa genom Palestina av Miko Peled
Liten upplaga – Generalens son – En israels resa genom Palestina

Det här inlägget postades i Boende, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Israel-Palestina, Kriminalitet, Litteratur, Natur, Politik, Rättssystem, Religion, Terror, Trakasserier/Mobbning/Stalking, Zionistisk press och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.