För alla kvinnor! Svenska Akademien

Den värsta såpan IRL skakar Sverige och skämmer ut oss efter noter. Svenska Akademien. Sara Danius lämnade som ständig sekreterare och hon lämnade även sin stol.

Sandlådenivå på gubbsen som har bråkat länge och den s.k. Kulturprofilen Jean-Claude Arnault gift med Katarina Frostenson som även hon har lämnat sin stol. Det verkar ha startat med Jean-Claude Arnaults tafsande med sexuella trakasserier även på ledamöters barn och hans klubb tillsammans med frun. Verkar vara en synnerligen otäck person. Han har flytt landet och förhoppningsvis har Katarina Frostenson lämnat in skilsmässa. Dessutom har denna Jean-Claude Arnault haft en hög position.

Stäng Svenska Akademien och gör om! Ändra reglerna och ingen ska kunna sitta mer än 10 år och inga privilegier som lyxlägenheter m.m. Ett arvode som är anständigt. Avsätt kungen som beskyddare. Sture Allén sa att Svenska Akademien har fungerat i över 200 år och det finns ingen anledning att ändra på det. Släng ut gubbstrutten som är född 1928 och har suttit där i evigheter.

Djissus kraist!

Drottningarna offrades – nu ska männen reda ut härvan de själva skapat. Med två överraskande drottningoffer tycks Svenska Akademien rädda sin framtid.

Två starka kvinnor lämnar scenen, medan männen sitter kvar för att reda ut den härva de själva bidragit till att skapa.

Det är kulmen på den mest turbulenta veckan i det ärevördiga sällskapets långa historia.

Efter en veckas dramatik väljer Svenska Akademien att offra två av sina starkaste pjäser. Precis som i ett rafflande slutspel i ett schackparti.

Och man offrar inte bara en drottning utan två. Både Katarina Frostenson, kallad ”Isdrottningen”, och ständiga sekreteraren Sara Danius lämnar Akademien.

Detta i en deal mellan de två stridande falangerna bland akademiledamöterna – som därmed hoppas kunna få den sargade institutionen att resa sig ur ruinerna. Med benägen hjälp av den riktige kungen, som är Akademiens höge beskyddare.

Expressen – Drottningarna offrades – nu ska männen reda ut härvan de själva skapat

Kungen är beskyddare och naturligtvis har han haft åsikter som resulterade i att Sara Danius och Katarina Frostenson ombads att avgå. Man får inte heller frångå dom privilegier ledamöterna har som t.ex. lyxlägenheter/villor. Jag antar höga arvoden fester, hög status m.m.

Det är klart att Sara Danius blev avskydd när hon ville rensa i träsket. Knytblusen är för alla kvinnor som utsätts för trakasserier, sexuella övergrepp, petas om hon säger sin mening, kvinnor som förlöjligas, kvinnor som är osynliga, män som stjäl kvinnors idéer, män som pratar över huvudet på kvinnor, kvinnor som blir avbrutna hela tiden, män som använder härskartekniker, men lilla gumman då, kritiserar kvinnors utseende och kläder o.s.v. o.s.v. o.s.v.

En annan person jag avskyr som pesten och det är Alexander Bard och hans kvinnohat och hur han stöder Horace Engdahl. Bards högsta önskan är säkert att hamna på någon stol. Men den besvärliga personen har förhoppningsvis ingen chans.

Horace sa om Sara Danius: Engdahl har de senaste dagarna blivit hårt kritiserad för sin debattartikel om Sara Danius ledarskap, där han beskrev henne som den ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Avhoppade ledamoten Kjell Espmark dömde ut artikeln som ”det falskaste och skändligaste” han läst.

Händelesförloppet.

21 november: Dagens Nyheter publicerar en artikel där 18 kvinnor anklagar ”kulturprofilen”, verksamhetsledare för kulturscenen ”klubben”, för olika former av trakasserier och övergrepp. ”Klubben” mottar stöd från bland andra Svenska Akademien, Stockholms stad, Stockholms läns landsting (SLL), Musikverket och Statens kulturråd.

22 november: ”Klubben” meddelar att de ställer in föreställningar och framträdanden med hänvisning till sjukdom. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius säger till Dagens Nyheter att hon vill kapa Akademiens ekonomiska stöd till ”Klubben”. Även Stockholms stad ska se över bidragen och landstingsrådet Anna Starbrink (L) säger att det inte blir tal om fler bidrag från SLL.

Profilen portas från Nobelfesten.
Sara Danius anlitar en advokatbyrå för att utreda alla ledamöter i Akademiens relation till den anklagade mannen.

23 november: Svenska Akademien håller krismöte och beslutar att bryta alla ekonomiska band med mannen. De ska även utreda om han haft inflytande över Akademiens priser och stipendier.

27 november: Dagens Nyheter rapporterar att två kvinnor polisanmält mannen för våldtäkt.

28 november: I en intervju med SVT-programmet Min sanning säger ständiga sekreteraren Sara Danius att det går att utesluta medlemmar i Akademien om de betett sig ”osedligt”.

29 november: Civilrättsprofessor Claes Sandgren skriver en debattartikel där han uppmanar Peter Englund och Horace Engdahl att avgå för att de förbrukat sitt förtroende. Ledamöterna skriver till TT att de inte ämnar avgå.

30 november: DN rapporterar att ytterligare tre kvinnor polisanmält mannen.

1 december: Stockholms stad bekräftar att ”Klubben” inte kommer att få fler bidrag från staden.

4 december: ”Kulturprofilen” anklagas för att ha avslöjat flera Nobelpristagare i litteratur i förväg.

10 december: Sara Danius berättar för Svenska Dagbladet att hon fått ”skamliga förslag” från ”kulturprofilen”.

8 mars: Kulturprofilens advokat uttalar sig för första gången: profilen har ingen förståelse för att han anmälts.

12 december: Kammaråklagare Christina Voigt inleder en förundersökning mot ”kulturprofilen”.

13 mars: Kulturrådet meddelar att det ska granska utbetalningar som gjorts till ”kulturprofilens” klubb efter misstanke om oegentligheter.

14 mars: Åklagaren meddelar att de lägger ner delar av förundersökningen.

6 april: Författaren Klas Östergren beslutar att lämna Svenska Akademien på grund av Akademiens ”allvarliga problem” och hur de hanterats, skriver han i ett uttalande till Svenska Dagbladet.

6 april: Kort efter Klas Östergrens uttalande kommer nästa besked: Ledamoten Kjell Espmark väljer också att lämna Akademien.

Även Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien hoppar av.

7 april: Advokatutredningen av Svenska Akademien är klar. Advokatbyrån råder Akademien att polisanmäla kulturscenen ”klubben”. Sara Danius säger till SvD att Akademien inte kommer att anmäla.

De avhoppade ledamöterna går ut i ett gemensamt uttalande och stöttar Sara Danius.

Per Wästberg publicerar ett uttalande i SvD där han berättar om varför han väljer att stanna kvar i Svenska Akademien.

Akademiledamoten Jayne Svenungsson ger sin bild av avhoppen, hon säger till SVT Nyheter att det är ”destruktivt”.

Även Sara Stridsberg, akademiledamot meddelar via TT att hon överväger att lämna Svenska Akademien.

8 april: På söndagen kommer det uppgifter om att en polisanmälan upprättats som berör Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”Klubben”.

Åtta ledamöter inom Akademien lämnar ett skriftligt uttalande om varför de röstade emot en uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson.

9 april: Kungen uttalar sig om krisen i Svenska Akademien och säger att utvecklingen är ”väldigt tråkigt.

9 april: Enligt Dagens Nyheter som tagit del av advokatutredningen ska Kulturprofilen ha avslöjat namnet på sju Nobelpristagare i förtid.

SVT – Detta har hänt: Klubben, kulturprofilen och trakasserierna

Det här inlägget postades i Boende, Feminism, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Kriminalitet, Litteratur, Rättssystem, Trakasserier/Mobbning/Stalking och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.