Sveriges matförsörjning tar snabbt slut vid en kris

Ibland får jag bita mig i tungan för att inte påpeka för folk i affären när dom köper varor som inte är svenska. Jag begriper INTE att man med vett och vilje underminerar svenska livsmedel genom att köpa billigt. Även utan tanke på vad djuren har matats med. En vacker dag händer det något och då står vi där med skägget i brevlådan.

Tänk också på detta!!

Vi kan inte lita på att t.ex. Finland, Danmark eller Irland kommer till vår undsättning. Dom har sig själva att tänka på t.ex. vid krig eller när nätet stängs ner då allt numera är uppkopplat och USA styr över Internet.

Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit om detta både här och på andra forum. Folk som köper kött från andra länder ett sämre kött som är några kronor billigare. Kött som uppföds med mycket antibiotika som vi får i oss och som gör oss resistenta.

Två tredjedelar av all antibiotika i världen ges till djur i jakten på billigt kött. Det bidrar till att öka de resistenta bakterierna som hotar människors hälsa.

I många länder är sjukvården sedan flera år restriktiv med att använda antibiotika för att hindra utvecklingen av resistenta bakterier.

Men den mesta antibiotikan som konsumeras i världen går inte till vård av människor, den används för att vi ska få billigt kött. Av de 300–500 tusen ton antibiotika som används varje år går två tredjedelar till djuruppfödning. Ges mycket antibiotika, vare sig det är till djur eller människor, leder det till att bakterier utvecklar resistens och det kan bli livsfarligt. Infektioner och sår som enkelt botas i dag kan bli dödliga eftersom antibiotikan inte biter på bakterierna.

Sverige har en god djurhållning i jämförelse och väldigt lite antibiotika används i Sverige.

Dagens Nyheter – Antibiotika till djur hotar vår hälsa

Statens livsmedelsreserv är för länge sedan sålt och idag måste vi lita till oss själva. Vi måste skaffa oss egna lager av mat och vatten som ska räcka för 74 timmar. Jag har mat så att jag klarar mig mycket längre.

Sveriges livsmedelsförsörjning skulle snabbt ta slut om vi blir avskurna från omvärlden vid en allvarlig kris, varnar organisation LRF. I dag är vi bara självförsörjande på mjöl, morötter och socker.

– Globaliseringen gör vår matförsörjning sårbar. Det är allvarligt och vi är naiva inför de här frågorna, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Sveriges beredskap vid en samhällskris har blivit allt mer aktuell i takt med en allt oroligare värld. I veckan kommer broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) delar ut för första gången på 57 år.

Läs mer: ”Om kriget kommer”-broschyr uppmärksammas i omvärlden. Syftet är att höja vår kunskap om hur vi ska klara oss om samhällets service slutar fungera som vi är vana vid, exempelvis att el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut på grund av extremt väder, it-attacker eller ett krig.

– Våra studier visar att människor generellt har låg kunskap hur man ska klara en allvarligare samhällskris, säger Christina Andersson som arbetar med riskkommunikation på MSB.

I broschyren finns en lista med förslag över saker man kan ha hemma för att klara basbehoven under en kortare period. Syftet är att få hushållen att faktiskt göra något konkret.

Läs mer: Så vill MSB att vi ska klara en samhällskris.
– Det är bra att tänka efter före och göra en riskanalys utifrån de förutsättningar man har som kan se väldigt olika ut för de enskilda hushållen. Det är inte så stora åtgärder som krävs, säger Christina Andersson.

MSB riktar sig till enskilda hushåll. Från LRF vill man lyfta frågan om landets livsmedelsförsörjning i ett bredare långsiktigt perspektiv.

Det svenska lantbruket står för ungefär hälften av den mat vi äter i dag, resten är importerad trots att vi har alla förutsättningar för att producera mer mat än så, menar LRF. Det enda vi är självförsörjande på är mjöl, morötter och socker. Jordbruket är dessutom beroende av importerade fossila bränslen och el.

– Om Sverige blir avskuret från omvärlden skulle vi inte klara matförsörjningen någon längre tid, säger Palle Borgström.
Orsakerna till avvecklingen inom det svenska lantbruket är flera, menar Palle Borgström, som tuff konkurrens på EU–marknaden, dålig lönsamhet och byråkrati.
– Kombinationen av detta har gjort att produktionen har gått ner till en allvarligt låg nivå, säger han.

Dagens Nyheter – Sveriges matförsörjning tar snabbt slut vid en kris

MAT
Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning.

Potatis, kål, morötter, ägg, bröd med lång hållbarhet, till exempel
tortilla, hårt bröd, kex, skorpor, mjukost, messmör och andra pålägg på tub, havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver, matolja, hårdost, snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver, färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk, krossade tomater att till exempel koka pasta i, konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor, fruktkräm, sylt, marmelad, färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur, kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.

Det här behöver vi vid kris eller krig. Finns att ladda ner från
MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Broschyren kommer till alla hushåll.

VATTEN
Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

Flaskor, hinkar med lock, PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan) mineralvatten, dunkar, gärna med tappkran, att hämta vatten i. Du kan också ha ett par rena dunkar fyllda med vatten i reserv. De ska stå mörkt och svalt.

VÄRME
Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. En god handhygien är viktig för att undvika smittor.

Ullplagg, varma och oömma ytterkläder,mössor, vantar, halsdukar,filtar, liggunderlag, sovsäckar, stearinljus, värmeljus, tändstickor eller braständare, alternativ värmekälla, till exempel gasolvärmare, fotogendrivna element.

KOMMUNIKATION
Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar.

Vädra regelbundet för att få in syre. Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

Radio som drivs med batteri, solceller, eller vevbilradio, papperslista med viktiga telefonnummer,extrabatteri/power bank till bland annat mobiltelefon, laddare till mobiltelefonen att använda i bilen. Spritkök och bränsle, ficklampa, pannlampa, batterier kontanter i mindre valörer, husapotek och extra mediciner, våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd, utskrifter på papper av exempelvis försäkringsbrev, bankuppgifter, registreringsbevis, drivmedel i tanken.

Det här inlägget postades i Allmänt, Boende, Djuren, Hälsa, Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.