Putin och Trump

I dom flesta svenska tidningar skrivs det om att Trump lade sig platt för Putin. Morgonstudions Moskvakorrespondent sa att Putin blånekar och ljuger bra om dessa påstående om att Ryssland hackats sig in i Demokraternas e-mejl.

Ingen vet något om vad som sades i enrum mellan dessa två förutom tolkarna. En sak är säker att Putin är mycket smartare än Trump och en mycket skickligare politiker än Trump. Kanske Putin har en hållhake på Trump. Putin har också lång erfarenhet av KGB så han vet hur en slipsten ska dras. I ärlighetens namn skrattar Putin åt Trump. Vem skulle inte?

Clownen Trump med sin oberäknelighet och sitt ljugande så tycker jag att han är mytoman. Kommer ni ihåg Cambridge Analytica? Det brittiska s.k. konsultföretaget som definitivt påverkade det amerikanska valet där också Zuckerberg medverkade. Han kan ju knappast varit omedveten men han togs med fingrarna i syltburken. Dom ville ha bort Hillary Clinton. Cambridge Analytica försökte även påverka svenska politiker i Alliansen.

Facebook är en farlig plats!

Vad är det som säger att det INTE finns liknande företag i Ryssland? USA lider av en sådan ryssfobi att det är sjukligt och skrämmande. Det är väl för helvete bättre att vara god vän med Putin än inte. USA/EU har lagt så många sanktioner på Ryssland som är helt kontraproduktivt. Ryssland klarar sig bra ändå.

Och detta tjat om att det enbart är Ryssland som skickat soldater till Ukraina. Valet 2012 valde Ukraina att gå Rysslands väg och inte i USA:s eller EU:s väg. USA gick banans då dom har stora intressen i Ukraina. CIA skickade naturligtvis sina huliganer till Ukraina för att destabilisera som USA är experter på.

HELSINGFORS. Världen håller på att hämta sig från den chockerande föreställningen i Helsingfors, där Donald Trump lade sig helt platt för Vladimir Putin. Det faktum att Trump så tydligt tog Rysslands parti – mot USA och Europa – innebär ytterligare ett steg mot en osäkrare värld.

Trumps underdåniga och svaga uppträdande vid Putins sida under presskonferensen i den finländska huvudstaden har utsatts för en lika samfälld som dräpande kritik. Mest svidande är fördömandena på hemmaplan där röster höjs för att presidenten har gjort sig skyldig till ”landsförräderi” när han ignorerade den ryska aggressionen mot Ukraina och godtog Putins förnekanden av den ryska påverkansoperationen mot 2016 års valkampanj i USA.

Kommentarerna bland europeiska allierade har hittills varit mer dämpade. Den tyske utrikesministern Heiko Maas fastslog dock att Europa inte längre helt kan lita på USA: ”Vi måste anpassa vårt partnerskap med USA, och den första konsekvensen är att vi måste alliera oss ännu närmare Europa”.

DN – Trump och Putin ense om att splittra Europa

Viktor Janukovitj var Ukrainas president fram till februari 2014, då riksdagen avsatte honom från makten. Anledningen var att EU hade erbjudit Ukraina ett så kallat associeringsavtal. Detta avtal skulle föra Ukraina närmare EU. EU insisterade samtidigt att ett sådant avtal förhindrade ett framtida medlemskap i en ryskledd ekonomisk union. Ryssland hade nämligen redan etablerat en ekonomisk union tillsammans med bland andra Vitryssland och Kazakstan, och hade planer på att inkludera även Ukraina i denna.

EU: s förslag tvingade Janukovitj att välja sida. Janukovitj var inledningsvis positiv till ett närmare samarbete med EU men ville samtidigt inte skapa ett större avstånd till Ryssland. Därför avstod han från att underteckna avtalet med EU och undertecknade ett avtal med Ryssland istället. EU-anhängarna i Ukraina visade sitt missnöje genom att i november 2013 demonstrera på torget Maidan i huvudstaden Kiev. Hundratusentals personer deltog och protesterna var också motiverade av missnöje kring regeringens dåliga styre av landet, bland annat på grund av korruption.

Trots att Janukovitj avsättning kan ses ha skett olagligt, anses det av kommentatorer och politiker i väst vara något positivt för demokratin i Ukraina. En sådan tolkning antyder att det tidigare ukrainska styret var korrupt och auktoritärt, delvis på grund av att ukrainska demonstranter behandlades våldsamt och att det infördes anti-protestlagar. Ryssland hade en annan syn på vad som hade hänt: Väst hade hjälpt demonstranter – många av dem nynazister – att avsätta den demokratiskt valda presidenten. Detta för att sedan införa ett illegitimt, västvänligt ledarskap i Ukraina som senare skulle underteckna associeringsavtalet med EU.

Globalis – Ukraina

Det här inlägget postades i Allmänt, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Kriminalitet, Politik, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.