The Handmaid’s Tale – Surrogatmödrar

När jag såg Uppdrag granskning om surrogatmödraskap så blev jag lika förbannad som vid en tidigare dokumentär.

Det enda jag tycker är OK är äggdonation om kvinnorna får ordentligt betalt.

EU-parlamentet fördömer surrogat och menar att det strider mot kvinnans människovärde, att hennes kropp och dess reproduktiva funktioner ”utnyttjas som en handelsvara”.

Jo, men så är det, det är prostitution man köper en kvinnas kropp. Det är nästan värre med surrogatmödraskap då kvinnors kroppar slits ut. Det är ingen lätt sak att bära ett foster i nio månader och kanske kräks största delen av graviditeten. Man föder med stor smärta. Den första familjen var med vid förlossningen och hörde hur surrogatmamman skrek av smärta.

Handmaid´s Tale såg jag framför mig. Fertila kvinnor ska ge infertila kvinnor barn. Den enda skillnaden är att det inte sker genom samlag. VIDRIGT!

Den medicinska process som surrogatmödraskap innebär medför risker för surrogatmamman, de unga kvinnor som säljer sina ägg och de barn som föds via denna typ av reproduktionsteknik. Riskerna för kvinnor inkluderar ovariellt hyperstimuleringssyndrom, ovarialtorsion, cystor på äggstockarna, kronisk bäckensmärta, tidig menopaus, fertilitetsförlust, cancer i de reproduktiva organen, blodproppar, njursjukdom, stroke och i vissa fall död. Kvinnor som blir gravida med en annan kvinnas ägg löper större risk att få havandeskapsförgiftning och högt blodtryck.

Barn som föds via den teknik som oftast används vid surrogatmödraskap, riskerar också hälsorisker som för tidig födsel, dödsfödsel, låg födelsevikt, fostermissbildningar och högre blodtryck. En surrogatgraviditet bryter den naturliga bindningen som annars sker mellan mamma och barn vid graviditeten – en bindning som medicinsk personal vanligen uppmuntrar och främjar. Där surrogatmödraskap är lagligt, är denna potentiella skada institutionaliserad. Vi anser att kommersiellt surrogatmödraskap är en handel med barn. Även när surrogatmödraskapet är icke-kommersiellt (d.v.s. obetalt eller “altruistiskt”), måste det förbjudas med hänsyn till de risker kvinnor och barn utsätts för. Ingen har rätt till barn, oavsett om de är heterosexuella, homosexuella eller ensamstående.

Jag kan se att kvinnor i en framtid som inte vill föda utan föredrar ett surrogatmödraskap, att det är värt dom runt 600 000 kronor. Kvinnor som inte vill förstöra sina kroppar.

Det finns INGA kvinnor som villigt säljer sin kropp och livmoder till välbärgade folk från väst. Det är kvinnor som är fattiga, inte har mat för dagen, som blivit vräkta och har stora ekonomiska problem och är arbetslösa.

Ett par som vill köpa en bebis får punga ut med mellan 450 000 och 750 000 kronor medan surrogatmamman får runt 16000 dollar ca 128 000 kronor! I USA kostar det för surrogatföräldrar 633.000 kr.

Dessa blodsugande agenturer tjänar hur mycket pengar som helst. Staffan Sörenson, delägare i Tammuz Nordic Surrogacy sa att han inte visste hur det stod ställt med surrogatmödrar och blånekade och menade att deras agentur har sjyssta avtal och surrogatmödrar. Skitsnack! Cyniska, empatilösa och giriga män sysslar med detta.

Eduardo Afonso är grundare och VD.

Och deras reklamsida i Uppdrag Granskning hade dom en kvinna från Ukraina som varumärke som sa att det var så bra så… Hon fick inte prata med journalisten och hon får naturligtvis betalt för att visa upp Tammuz Nordic Surrogacy som en bra agentur.

En kvinna berättar att hon fick tvillingar men den ena dog. En annan kvinna och hennes livmoder sprack. En annan kvinna berättar att hennes tvillingar föddes för tidigt och dom kunde inte lämnas till surrogatföräldrarna utan hon var tvungen att vårda barnen tills dom var så stora att dom kunde överlämnas.

En annan kvinna blev gravid med två men surrogatföräldrarna ville bara ha ett barn och då gjordes abort på en av tvillingarna. FY F@N!!

Alla kvinnorna blev mer eller mindre traumatiserade. Vem vet om några får förlossningsdepressioner och en uttalade att hon kände en stor sorg.

Vilket stöd får dessa kvinnor efter förlossningen. Ingen verkade det som. Hela hanteringen av dessa surrogatmödrar är fruktansvärd.

Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården, därför beger sig allt fler svenska barnlösa par utomlands. Uppdrag granskning har sökt upp kvinnorna som bär och föder andras barn – och mött branschens baksida.

Maria och hennes familj bodde i krigszonen i Ukraina och behövde pengar för att ta sig därifrån.
– Vi pressades till det eftersom vi inte hade någonstans att leva. Vi diskuterade riskerna, men vi var i en sådan desperat situation.

Anna i Georgien har varit surrogatmamma två gånger. En gång åt ett svenskt par och en gång åt ett par från Israel.
– Det var jättesvårt att ge upp barnen. Den fysiska smärtan lindras med tiden, men inte den emotionella. Man fortsätter att leva sitt liv med den smärtan, den går inte att glömma.

Familjen förlorade sitt hus
Natalie är gravid när Uppdrag granskning träffar henne på New Lifes klinik i Georgien. Hon berättar att hon bestämde sig för att bli surrogat efter att hon och hennes familj förlorade sitt hus till banken. Nu tycker hon att tiden går långsamt.
– Jag mådde illa i fyra månader, väldigt illa, jag låg på sjukhuset i tio dagar. Jag orkade inte ens känna någonting under de fyra månaderna. Jag kunde inte känna någonting förutom yrsel.

Surrogatmammorna vi möter är alla i behov av pengar när de blir surrogatmödrar, vissa är i ren nöd, de flesta saknar egen bostad och de har inte jobb. Många har varit surrogat flera gånger, eftersom de ekonomiska problemen har kvarstått även efter den första surrogatgraviditeten, vilket också blir tydligt när vi besöker en del surrogatmödrar i deras hem.

Uppdrag granskning – Surrogatmödraskap

Det diskuterades också om altruistiskt mödraskap. Löjligt! Det blir pengar under bordet. Jag har läst om någon mamma som bar sin dotters barn. Men att någon kompis eller annan släkting, NEJ. Det skulle säkert bli påtryckningar.


Skrattar hela vägen till banken.

Staffan Sörenson, delägare

SQ – Motståndsrörelsen mot surrogatmödraskap växer
SQ – Eklunds sorg – efter beskedet: ”Gråtit mycket”
Han och hans partner har surrogatbarn idag. Två till och med. Varför kan inte homosexuella killar träffa lesbiska kvinnor och skaffa barn på så sätt.
SQ – Surrogatmödraskap är som prostitution
SQ – Samma gamla unkna argumentation
SQ – Kvinnohandel och barnhandel genom surrogatmammor
SQ – Nej till surrogatmödraskap från Regeringen

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Politik, Rättssystem, Reklam och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.