Malmös lucia 2018

Malmö inbjuder både män och kvinnor till att bli 2018:s lucia. Då kan det lika gärna bli en man och varför inte.

Ann Heberlein, vad f@n är det med henne egentligen? Tack och lov kom hon inte i Riksdagen!

Jag tycker att hon är så korkad att klockorna stannar.

Folk på Twitter driver våldsamt med henne. Riktigt roligt!
Twitter – Ann Heberlein


Studenten Heribert Brage från Lund 1875

Okänd manlig lucia i slutet av 1800-talet från Lund.

Lussi
Lussinatta inträffade den 13 december och det var då som Lussi, eller Lussekäringen, en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa, kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. I vissa trakter, särskilt i Västergötland, handlade i stället om en man, Lussegubben. Lucialegenden var känd i Norden först på 1200-talet, och först på 1300-talet var namnet allmänt känt som namn på dagen. Lussi är med all sannolikhet en personifikation av dagen, utan koppling till helgonet.

Under tiden mellan lussinatta och julen trodde man att troll och onda andar var särskilt aktiva utomhus. Det var synnerligen farligt att vara ute under själva lussinatta. Barn som hade begått illdåd behövde akta sig extra noga, då Lussi kunde komma ner för skorstenen och röva bort dem. Och om vissa av julens förberedelser inte blev klara, kunde Lussi straffa gården i fråga.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia

Det här inlägget postades i Boende, Hälsa, Kultur, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.