ÄNTLIGEN! Ingen förtjänar priset mer än Denis Mukwege!

Det har jag tyckt länge så äntligen fick han Nobels fredspris. En fantastisk man, en helt outstanding man, en skicklig kirurg och gynekolog, en mycket modig man som kallar sig för feminist. Det är han sannerligen. Han är ständigt hotad och han är 63 år och arbetar oavbrutet. Han behöver pengarna mer än någon.

Det här är Denis Mukwege vardag.
Han lappar ihop kvinnor som har blivit utsatta för så vidriga sexuella övergrepp och våldtäkter som det inte finns ord för. Kvinnor som har fått sina underliv uppsprättade, fått bajonetter uppstuckna i underlivet och andra föremål och gruppvåldtäkter men även blivit skjutna i underlivet. Barn har blivit våldtagna inför sina föräldrar, föräldrar har blivit våldtagna framför sina barn. Dessa vidriga övergrepp har utförts av alla stridande parter men även FN-personal är involverade. Östra Kongo-Kinshasa är en krigshärd där alla verkar kriga mot varandra.

I alla krig använder män sina kukar som ett vapen så det är inget nytt men så här grova och vidriga övergrepp som att stympa kvinnor på det värsta sätt kanske inte är så vanligt. Men i krig är kvinnor ännu mer utsatta och det är ett sätt att kränka fienden, att ge sig på deras kvinnor och barn.

Sexuella övergrepp mot kvinnorna har blivit en del av krigföringen. Kvinnors kroppar har blivit soldaternas slagfält.

Jag känner inte till Nadja Murad som också fick Nobels fredspris. Bedrövligt att jag har missat henne.

Tyst uppmaning till beslutsfattarna
Denis Mukwege och Nadia Murad är två individer som rättmätigt hyllas för sitt mod och oförtröttliga arbete mot sexuellt våld i krig och konflikter. De är del av en växande global rörelse som arbetar mot sexualiserat våld i många former, barnsexhandel och sexuella övergrepp i vardagen också ingår.

Lever under hot
Nobelkommittén understryker att läkaren Denis Mukwege också prisas för att så tydligt ha fördömt avsaknaden av straff för de som begår massvåldtäkter. Han har kritiserat den kongolesiska regeringen och andra regeringar för att inte sätta stopp för sexuellt våld som metod i krig. Han lever själv under ständigt dödshot och kan bara lämna sjukhuset med beväpnat skydd. Han utsattes för ett brutalt mordförsök 2012 där hans döttrar hölls som gisslan.

Förövare går ofta fria i brist på bevis trots att vittnesmålen ibland annat #metoo väller fram över jordklotet. Årets fredspris är därmed en tyst uppmaning till alla beslutsfattare som ser mellan fingrarna när det gäller sexuellt våld.

Solkar ner FN
FN är kanske det tydligaste exemplet. Där fick den svenska visselblåsaren Anders Kompass lämna sitt arbete efter att ha slagit larm om övergrepp som begås av FN-trupper. Nyhetsbyrån AP avslöjade 2017 att det finns över 2000 anmälningar om sexuella övergrepp utförda av FNs fredsbevarande styrkor.

I afrikanska länder, i Haiti och i Bosnien. Övergrepp alltså utförda av de trupper som skickats för att skydda civilbefolkningen. 612 FN-soldater har ställts inför rätta. Många tror att antalet offer är ännu högre.

Kan årets pris också stötta alla som världen över försöker skipa rättvisa mot alla former av sexualiserat våld så har Nobels fredspris i år chansen att bli historiskt.

SVT – ”En tyst uppmaning att ställa ansvariga till svars”

Det här inlägget postades i Boende, Feminism, Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Kriminalitet, Maffia-gängen, Politik, Rättssystem, Religion, Sexbrott, Terror och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.