Facebook – vän eller fiende?

Jag tycker att Facebook är en fiende helt klart. Jag förstår INTE att folk fläker ut sina liv eller är dom så korkade att dom inte kollar vad Facebook är för ett företa?

Dom övervakar dig genom ditt WiFi och GPS:en. Dom appar som folk laddar ner utan att se villkoren. Jag blir spökrädd! Bara att klicka för det är så omständligt att läsa, orka liksom. Utan en tanke att deras liv blir kapade och andra appar så knyts säcken ihop. Nedan är en bråkdel vad Facebook samlar in.

Många exempel är uppenbara, som att den vill använda kameran så man kan fotografera direkt i appen, eller gps för att kunna använda geografisk position. Men det är långt ifrån allt. Här nedan finns några iögonfallande exempel.

Frågan om appar och behörighet är långt ifrån teoretisk. För några år sedan avslöjade USA:s kommunikationsmyndighet att en enkel ficklampsapp i själva verket samlade in mängder med information från tiotals miljoner människor.

Bland annat registrerades var de befann sig och id-nummer på deras mobiler – data som såldes vidare. Allt slutade med en förlikning, där utvecklaren gick med på att sluta samla in data utan att tydligt berätta om det.

Här är tre appar till Android som alla är bland de mest populära – och några av de delar av mobilen de kräver tillgång till.

Facebook för Android
Få appar kan få så djup tillgång till en Androidmobil som Facebook. Listan över vad den begär innehåller inte mindre än 159 behörigheter (!), och vissa får en att hoppa till: Som att appen ska kunna läsa sms, ringa samtal eller ta del av samtalshistorik. Här är ytterligare några exempel:
Kalendern: Läsa kalenderhändelser, plus konfidentiell information. Lägga till och ändra i kalenderhändelser. E-posta gäster utan ägarens vetskap.

Kontakter: Hitta konton på enheten, Läsa kontaktlistan, Ändra i kontakter.

Telefon: Ring telefonnummer direkt, Läsa samtalslistan, Läsa av telefonens status och identitet, Skriva till samtalslistan.

Övrigt: Läsa av batteriets status, Koppla upp och ner från trådlöst nätverk, Ändra systeminställningar.

Detta är en del av Aftonbladets villkor!!!
SQ – Aftonbladet Plus
Folk betalar för Plus!! Alla vill ha allt om dig ända in under skinnet och det är vidrigt med tanke vad i stort sett alla tidningar är Israelvänner. Vad händer i en framtid? Gissa!

Här är Instagrams villkor! Du kan tapetsera rummet med regler och villkor.
SQ- Instagram – Tar över ditt liv

En mycket sevärd dokumentär från SVTPlay och kan ses till 17 maj 2019. Kan göra vem som helst spökrädd!

Facebook – vän eller fiende
Facebook lovade att ena världen. Men uppgifter om hur information om användarna används för riktad reklam, skandalerna med falska nyheter och desinformation har fått många att fråga sig om Facebook är till mer skada än nytta. Problemen verkar ha kommit som en överraskning för Facebook trots att varningssignalerna funnits där hela tiden.

SVTPlay – Facebook – vän eller fiende Säsong 1 – Avsnitt 1

Om folk tog sig tid att läsa villkoren skulle nog en och annan och så blivit spökrädda. Ingen vet hur alla villkor kommer att användas mot oss i en framtid. I stort alla använder sina riktiga namn också. Jag skulle inte komma på tanken att göra det. Det går att göra justeringar men vilka gör det? “IT-nördar”

Det här inlägget postades i Film, TV och Media, Hälsa, Internet, Rättssystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.